Реклама
Реклама
Реклама

Чому в Одесі водичка "не фонтан"?

  1. Чому у нас щось буває "не фонтан"?
  2. Чому Фонтан буває Великий, Середній і Малий?

18:38 (Оновлено 11.09.2018 о 10:49)

Я люблю Одесу за колоритність і неповторність. Але останнім часом створюється відчуття, що це місто перетворюється в обласний центр. Такий простий і такий провінційний ...

Мені не хочеться, щоб пропадали витонченість і шарм Одеси.

Адже у цього міста є унікальні історії та перекази, які напевно знають корінні жителі Одеси. А решта або не чули, або забули.

Досить багато одеситів внесли свою лепту в світову культуру. Наприклад, уродженець Одеси Борис Лисаневич колись допоміг королю Непалу зійти на трон. Засновники всесвітньо відомої пошукової системи Google також мають одеське коріння.

Але мені хочеться поділитися з вами дивовижними історіями про походження цікавих слів і фраз, які можна відшукати також і в інших мовах світу, але мало хто знає, що вони належать одеситам.

Чому у нас щось буває "не фонтан"?

Наприклад, коли ми говоримо «не фонтан», то маємо на увазі щось несправжнє, підроблене, поганої якості. А звідки ця фраза з'явилася? Давайте копнемо глибше.

В Одесі здавна були проблеми з прісною і питною водою, а городяни хотіли вживати чисту і корисну воду. Вони її купували у биндюжників, які набирали воду з артезіанських свердловин, де вона з надр землі пробивалася на поверхню. Звідти розвізники воду доставляли в місця масової торгівлі та продавали одеситам дуже дорого, часом за ціною м'яса або вина.

Чому Фонтан буває Великий, Середній і Малий?

Джерела, звідки биндюжники черпали воду, в народі називали «фонтанами». Звідси з'явилися назви одеських поселень: Малий, Середній і Великий Фонтан. Пізніше також були названі станції одеського трамвая. Кажуть, на 14-ій станції Фонтану був джерело з найсмачнішою артезіанської водою.

Але траплялися нечесні розвізники, які лінувалися їхати по воду до фонтанів, а гналися за швидкої і легкої прибутком. Такі горе-биндюжники черпали воду, де доведеться, головне - щоб ближче. Але це була водичка зовсім іншої якості, не така чиста і смачна, як з джерел.

Всім відомо, що жителів Одеси не так-то просто обвести навколо пальця. І коли одесити намагалися таку «фейковую» воду, то відразу могли визначити за смаком, що вона не артезіанська. І обурено говорили: «Ні, не фонтан!». Тобто викривали биндюжника в тому, що водичка-то не справжня, не з фонтану, а підроблена, невідомо звідки взята.

Тепер ця фраза зустрічається в мовах різних народів світу. Ми теж користуємося цим сленговим виразом. А походження цієї фрази - одеське!

Також читайте цікавий матеріал Костянтина Стогнія про дивовижну країну: Японія: що спільного між гейшами, японською кухнею і злочинністю?

Чому у нас щось буває "не фонтан"?
Чому Фонтан буває Великий, Середній і Малий?
Чому у нас щось буває "не фонтан"?
А звідки ця фраза з'явилася?
Чому Фонтан буває Великий, Середній і Малий?