Реклама
Реклама
Реклама

Посвідчення хитрості. Влада не шкодує мільйонів на виплати пенсій лжельготн

Замість того щоб підвищити пенсії справжнім чорнобильцям та інвалідам, влада витрачає сотні мільйонів на виплати псевдопільговиків. Шестизначні суми осідають в кишенях аферистів і чиновників

«У вас можна купити посвідчення інваліда першої групи?» - по телефону звертається кореспондент Фокуса до оператора сайту kupit-kopiju.com, який - і про це цілком відкрито повідомляється на його сторінках - займається виготовленням фальшивих документів. "Так звісно. Для цього нам потрібні ваші особисті дані і фото. Їх можна вислати по електронній пошті », - ввічливо відповідає оператор Ніка. Всього за 909 грн. вона гарантує кур'єрську доставку вже готового документа прямо в руки замовнику і ближче до кінця розмови робить парадоксальне для такого роду контори заяву: «Обману не буде».
Справжні інваліди змушені вистоювати в гігантських чергах, щоб довести своє право на отримання скромної пенсії (у ліквідатора вона становить в середньому 1815 грн. В місяць. -
Фокус) і значних пільг, включаючи безкоштовний проїзд і 75-процентну знижку на комунальні послуги. При президенті Януковичі на ці пільги почалася атака з боку влади, і терпіння чорнобильців лопнуло: вони організували вуличні протести, один з демонстрантів в Донецьку загинув. Всього цього можна було б уникнути, якби влада перестали платити липовим пільговикам, яких, за оцінкою колишнього першого заступника міністра соцполітики Павла Розенка, третина від загального числа. Якщо грубі підрахунки вірні, то тільки на пенсії третини з 112 тис. Чорнобильців з казни щомісяця йде близько 67 млн. Грн.

Це майже в 4 рази більше, ніж в бюджеті на весь 2011 рік передбачено на лікування українців за кордоном.
Але влада величезні витрати, схоже, не бентежать. Боротися з десятками тисяч псевдопільговиків їй просто невигідно. «Плутанина з присвоєнням категорій і виплатою компенсацій виникла не випадково. Це бездонна годівниця для аферистів і корупціонерів-чиновників », - упевнений нардеп і голова Національної асамблеї інвалідів Валерій Сушкевич.
Торгівля липовими посвідченнями пільговиків в Україні йде повним ходом. Крім численних «чесних-них» інтернет-контор, що пропонують добротні підробки, справжні, з усіма реквізитами скоринки за подібною ціною можна купити у чиновників в управліннях соцзахисту, лікарів медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) і у військкоматах. Як з'ясував Фокус, ціна питання - від трьох сотень гривень за бюджетну фальшивку до 32 тис. Грн. за внесене в усі держреєстри посвідчення учасника бойових дій.
Віртуальний статус
Співробітники kupit-kopiju.com відразу приголомшують Фокус безліччю пропозицій. На барвистому сайті замовити можна все: від довідки про інвалідність до посвідчення чорнобильця-ліквідатора. Ціни помірні - від декількох сотень до тисячі гривень. Правда, оператори чесно попереджають: функціонал їх кірочок обмежений. Іншими словами, це добротні підробки на оригінальних бланках. Обдурити контролерів в транспорті вийде, а ось претендувати на інші пільги не вийде: документи не внесені в держреєстри.

Процедура покупки статусу пільговика проста. На прохання оператора kupit-kopiju.com за посвідчення інваліда I групи на ім'я 31-річного киянина Ткаченко Олексія Володимировича Фокус перерахував 914 грн. (Разом з комісією банку) на рахунок якогось Потеляхіна Володимира Миколайовича. Термін виготовлення і доставки - 4 дня.
Скільки людей вже скористалося послугами kupit-kopiju.com і сотень схожих сайтів - невідомо. Відповідати на будь-які уточнюючі питання співробітники віртуальних лавочок відмовляються. Немає відповідних даних і в управлінні по боротьбі з кіберзлочинністю. За словами Володимира Поліщука, начальника прес-служби ГУ МВС Києва, співробітники управління по мірі сил блокують подібні сайти і навіть затримують організаторів прибуткового бізнесу, але «гуманне покарання - 1700 грн. штрафу або арешт на 6 місяців за збут підроблених документів - недостатньо вагомий аргумент для аферистів ».
До моменту виходу публікації не дали результатів і пошуки власників kupit-kopiju.com, хоча після прохання аферистів доплатити за посвідчення ще 1200 грн. Фокус передав в розпорядження правоохоронців їх банківські реквізити і діючий номер телефону.
На велелюдному місці
Втім, більшість псевдопільговиків свої посвідчення купують не через інтернет, а безпосередньо у чиновників, щоб мати можливість користуватися новим статусом по повній програмі. Судити про реальну кількість аферистів можна лише за парадоксальним даними офіційної статистики.
Наприклад, якщо в 1995 році ліквідаторів-чорнобильців було 40,1 тис. Осіб, то за 16 років, всупереч логіці, їх кількість збільшилася майже втричі, досягнувши 112,7 тис. Схожа ситуація і з іншими категоріями. Так, за минулий рік число учасників військових конфліктів на території інших держав (крім ветеранів ВВВ) в Україні зросла майже на 70 тис. Осіб, до 289 тис.
За даними Фокуса, розцінки на «білі корочки» у офіційних контор значні. Посвідчення інваліда I групи - від $ 3 тис. Посвідчення чорнобильця - $ 3-4 тис. За $ 120-250 бажаючі можуть отримати довідку про те, що вони проживали в зоні посиленого радіологічного контролю, і з її допомогою вступити до ВНЗ поза конкурсом.
Є на чорному ринку пільгових корочок і спеціальні пропозиції. Одним з них - оформленням інвалідності по неіснуючому профзаболеванию в кредит - нерідко користуються аферисти, короткий час пропрацювали на шкідливих для здоров'я вугільних підприємствах. За словами анонімного джерела Фокуса, сама процедура досить проста. Чиновники безкоштовно оформляють всі документи, а потім в якості подяки отримують першу найбільшу виплату за посвідченням. Залежно від відсотка зазначеної втрати працездатності сума може досягати 70 тис. Грн.
Чужі серед своїх
Поки аферисти всіх мастей спокійно живуть на незаконні виплати та бонуси, справжні пільговики змушені щорічно підтверджувати свій статус в МСЕК та платити за це хабарі.
«Щоб отримати статус інваліда Чорнобиля, потрібно пройти дві комісії і довести, що хвороба пов'язана з роботою на ЧАЕС, - пояснює Фокусу ліквідатор Анатолій Колядін. - Це багато часу і море принижень. Там йде вижимання з людини якогось матеріального інтересу ».
Слова ліквідатора підтверджує і киянин Мирослав Мельниченко, який втратив ногу через діабету. У задушливому і тісному коридорі МСЕК Солом'янського району він зізнається Фокусу, що для підтвердження помітною неозброєним поглядом інвалідності він щороку відстоює величезні черги і здає нікому не потрібні аналізи. Хоча, якби в нього гроші, цієї болісної процедури можна було б уникнути. За певну подяку лікарі пропонували Мельниченко оформити замість другої групи довічну третю.


Орієнтовну суму цієї самої подяки на умовах анонімності Фокусу тут же озвучує 45-річна жінка, разом з Мельниченком очікує своєї черги в МСЕК. За тисячу гривень «благодійного внеску» вона отримала II групу інвалідності не на рік, як і годилося їй за законом, а на три.
межа недосконалості
Тим часом при бажанні вирішити проблему фальшивих пільговиків не так вже й складно. «Єдиний вихід - провести перереєстрацію всіх категорій пільговиків», - вважає Розенко, але тут же осікається і додає, що при нинішньому рівні корупції в державних органах аферисти, швидше за все, «проскочать», а справжнім пільговикам ще й доведеться платити хабарі.
Щоб цього не сталося, Сушкевич пропонує Україні взяти приклад Європи і почати поступовий перехід від пільг для певних категорій до адресної допомоги конкретним людям. Іншими словами, складну систему знижок потрібно замінити матеріальною допомогою.
Але зробити це буде непросто. Адже почати боротьбу з пільгами влади доведеться з себе. «Навіщо, скажіть, депутатам безкоштовний проїзд, відпочинок в санаторіях, вони що, бідують? - задається майже риторичним питанням Розенко і тут же на нього відповідає: - Пільги необхідно залишити тим, кому вони дійсно потрібні ».
Втім, шансів на те, що ця проста формула буде реалізована, практично немає. Адже недосконалістю існуючої системи пільг із задоволенням користуються навіть перші особи держави. Чорнобилець Колядин згадує, що скоринки ліквідаторів не посоромилися отримати навіть колишній генпрокурор Олексій Потебенько і екс-спікер Верховної Ради Іван Плющ, які боролися з наслідками аварії на ЧАЕС хіба що в затишних кабінетах.
Недалеко від колеги пішов і нинішній глава парламенту Володимир Литвин. За словами нардепа Анатолія Гриценка, він оформив статус учасника бойових дій, побувавши в триденної відрядженні в уже мирному Косово. «Після такого влада не має морального права звинувачувати простих людей в тому, що вони купують статус пільговиків», - упевнений колишній міністр оборони.

Андрій Ткач, Фокус

«Навіщо, скажіть, депутатам безкоштовний проїзд, відпочинок в санаторіях, вони що, бідують?