Реклама
Реклама
Реклама

Прийнято законопроект про досудове видаленні піратського контенту

Парламент затвердив у першому читанні законопроект №3081-д про державну підтримку кінематографії, яким разом з механізмом державної підтримки українського кіно запропоновані нові заходи по боротьбі з піратством в інтернеті.

Головні зміни стосуються Закону «Про авторське право і суміжні права». Документ уточнює і визначає нові терміни: «сайт, адреса сайту, розрахована на багато користувачів платформа, власник сайту / платформи, гіперпосилання, електронний цифровий інформація, електронна (цифрова) копія об'єкта авторського права і (або) суміжних прав, локальна мережа, аккаунт, постачальник послуг технічного зберігання (хостингу), сервер »і т.д.

д

Пірати вже в шоці, кажуть, такого раніше не було (насправді - немає)

Зокрема, дається визначення поняттю «піратство у сфері авторського права і (або) суміжних прав» - це будь-яке використання об'єктів авторського права і (або) суміжних прав, у тому числі в мережі інтернет, без дозволу суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав з урахуванням передбачених обмежень майнових прав.

Що не менш важливо, законодавець визначив порядок припинення і запобігання порушенням авторського права і (або) суміжних прав в мережі. Так, суб'єкт зазначених прав у разі виявлення електронній (цифровій) інформації, що порушує авторське та (або) суміжні права чи посилання на таку інформацію онлайн має право звернутися до власника сайту, розрахованої на багато користувачів платформи, локальної мережі, сервера постачальника послуг технічного зберігання (хостингу), іншим особам з вимогою про припинення порушення авторського права і (або) суміжних прав.

При цьому суб'єкт авторського права несе відповідальність за достовірність інформації, інформації, викладеної у вимозі, про наявність у нього майнових прав інтелектуальної власності на об'єкт авторського права і (або) суміжних прав.

Особа, яка отримала вимогу, зобов'язана не пізніше 24 годин з моменту отримання такої вимоги видалити або зробити неможливим доступ до інформації, що порушує авторське право, а також не пізніше 48 годин з моменту отримання вимоги повідомити суб'єкта про вжиті заходи. Законопроект зобов'язує одночасно відправити копії повідомлення постачальнику хостингу, провайдеру, іншим особам.

Можна і відмовити у видаленні інформації, якщо власник сайту і т.д. має майнові авторські права і (або) суміжні права на електронну (цифрову) інформацію, щодо якої було заявлено вимогу, надавши вимогливий відповідні документи.

При цьому в прийнятому документі зазначено, що власники сайтів, розрахованих на багато користувачів платформ, локальних мереж, серверів і постачальники послуг технічного зберігання (хостингу) зобов'язані розміщувати на своїх сайтах і в службах WHOIS в відповідних реєстрах адрес мережі Інтернет інформацію про себе - місцезнаходження (адреса для листування ), номер телефону та адресу електронної пошти, іншу інформацію, достатню для звернення з позовом до суду.

Крім того, суб'єкт авторського права має право вимагати від постачальника послуг хостингу, провайдера надати протягом 24 годин достовірні і коректні дані про власника сайту-порушника в обсязі, достатньому для звернення з позовом до суду.

Законопроектом №3081-д вносяться відповідні зміни до процесуальних кодексів та Кодексу про адміністративні правопорушення. Нагадаємо, восени 2015 Інтернет Асоціація України виступила із заявою, що деякі зареєстровані у Верховній Раді законопроекти про захист авторського права вводять онлайн-цензуру і провела прес-конференцію на цю тему.

джерело: ЮРЛІГА