Реклама
Реклама
Реклама

У Магнітогорську знесуть перший кінотеатр

«Магніт» відкрив свої двері 28 серпня 1932 року, його поява стала справжньою сенсацією для народжується міста. На відкритті був показаний фільм «Золоті гори». У залі зібрався весь цвіт Магнітогорська. І пізніше від бажаючих придбати квиток не було відбою, тим більше, що незабаром кінотеатр став звуковим: першим в новому форматі показали фільм «Путівка в життя». «Магніт» відкрив свої двері 28 серпня 1932 року, його поява стала справжньою сенсацією для народжується міста

«Магніт» так і називали - Звуковий. Це ім'я закріпилося за ним не менше, ніж сучасне. Крім кінозалу, тут був буфет, читальний зал, книжковий кіоск, а також кімната для гри в шахи.

Використовувався зал і як місце для громадських і політичних зустрічей. У 1933 році в кінотеатрі з промовою виступив нарком важкої промисловості Серго Орджонікідзе. На честь цієї події в 1949 році було відкрито меморіальну дошку.

У 1975 році кінотеатр переїхав на правий берег. З тих пір лівобережне будівля опинилася незатребуваним і з часом застаріло. Воно знаходиться у власності ММК, але містоутворююче підприємство не знайшло йому застосування. Кілька років тому на фасаді колишнього кінотеатру почали з'являтися банери з фотографією хокейної команди або просто хвойного лісу. Вони приховували стан, в якому перебуває колишній кінотеатр.

Вони приховували стан, в якому перебуває колишній кінотеатр

І ось днями з'явилася новина, що будівля зносять. Металургійний комбінат зробив запит в управління культури і архітектури, уточнивши: чи не є воно пам'ятником культури і чи не становить історичну цінність. Міська адміністрація відповіла негативно.

Незважаючи на те, що будівля відображає історію міста, пам'ятником воно визнано не було. Це означає, що колишній «Магніт» можна перебудувати або знести. В ММК вибрали другий варіант, так як об'єкт становить небезпеку для жителів.

Роботи планується провести найближчим часом. За нашими даними, на місці першого кінотеатру Магнітогорська розташується звичайна автостоянка.Подобная практика є і в інших містах: колишні культурні центри поступаються місцем торговим об'єктам, міським установам та зведені багатоповерхівки. Так, в Єкатеринбурзі на місці кінотеатру «Темп» обіцяють звести житловий будинок.

До речі, наступник лівобережного «Магніту» на правому березі теж знесли кілька років тому, і на його місці побудували торгово-розважальний комплекс «Сімейний парк».

Поки незрозуміло, чи залишиться від «Магніту» хоч щось на пам'ять. Наприклад, табличка про виступ Серго Орджонікідзе, яка розташовувалася на фасаді зданія.К слову, вже сьогодні її на місці немає.

К слову, вже сьогодні її на місці немає

Ми звернулися в краєзнавчий музей і музей ММК. Їх співробітники відповіли, що не володіють даними про меморіальну дошку. З приводу передачі в їхні фонди таблички поки ніхто не звертався.

Якщо ви стали свідком надзвичайної події і у вас є фото чи відео - повідомляйте нам в групу «ВКонтакте» «Магсіті74 - новини. Магнітогорськ (18+) » , в «Інстаграм» або по електронній пошті [email protected] .