Реклама
Реклама
Реклама

Проїзд по платних автотрас М11 і М1 має подешевшати

Уряд опублікував постанову про максимальні тарифи на проїзд по платних дорогах. Це граничні розцінки, які мають право встановити держкомпанія «Автодор» (управляє, зокрема, автодорогою М4 «Дон») і приватні концесіонери. Поки на умовах концесії побудований обхід Одинцова на М1 і перша ділянка М11 від МКАД до Солнечногорска.

«Автодор» має право стягувати з власника легкового автомобіля максимум 3 руб. / Км за проїзд по шосе і 21 руб. / Км - по мостах і естакадах; з вантажівок з трьома осями і більш - 9,5 і 66,5 руб. відповідно (див. таблицю на стор. 04). Реально проїзд по М4 зараз обходиться дешевше, каже менеджер «Автодору».

Інша річ - дороги, побудовані по концесійним угодами.

Тут максимальний тариф не може перевищувати 12 руб. / Км при русі по шосе і 84 руб. / Км - по мостам та штучних спорудах (для вантажівок - 38,5 і 269 руб. Відповідно). Ділянка МКАД - «Шереметьєво» і назад не вкладається в цей тариф, визнає співробітник Північно-Західної концесійної компанії (СЗКК, концесіонер траси МКАД - Солнєчногорськ). Днем проїзд 14 км від МКАД до «Шереметьєво» обходиться в 250 руб., Або в 17,8 руб. / Км. Можуть не вписатися в нові тарифи, за підрахунками «Ведомостей», і інші ділянки М11: проїзд від Малого московського кільця (А107) до МКАД в денний час варто 12,9 руб. / Км, а на ділянці від Зеленограда до МКАД - 14, 9 руб. / км.

Представник СЗКК обіцяв прокоментувати ситуацію пізніше.

Аналогічна ситуація на об'їзді підмосковного Одінцова по платному ділянці М1 «Білорусь»: ціна проїзду 10,5 км першої ділянки днем ​​в будні досягає 150 руб. Прес-служба концесіонера траси - компанії «Головна дорога» не відповіла на запит «Ведомостей».

Питання про максимальні тарифи встав з введенням плати на першій ділянці М11 в листопаді 2015 р Тариф для легкового автомобіля - 1100 руб. від Москви до Солнечногорска і назад - вразив усіх: від місцевих жителів до російського президента Володимира Путіна. У грудні 2015 року - січні 2016 р обгрунтованість такої плати перевіряла Генпрокуратура, вона-то і дорікнула уряду на відсутність постанови про максимальні тарифи. Після цього СЗКК знизила ціни на трьох основних напрямках (МКАД - Зеленоград, МКАД - Солнєчногорськ і Зеленоград - Солнєчногорськ) на 14-33%.

«Документ плановий і довго готувався», - спростовує співробітник апарату уряду можливий зв'язок між перевіркою Генпрокуратури і виходом постанови. Перегляд тарифів на М11 і обході Одинцова, за його словами, неможливий, оскільки постанова з'явилася вже після того, як були укладені концесійні угоди.

Для концесій повинні застосовуватися тарифи, встановлені в угодах між концесіонером і державою, але на практиці можливі й інші варіанти - наприклад, якщо зміниться законодавство або виникнуть інші особливі обставини, пояснює Ілля Скрипніков з юридичної фірми Dentons. Якщо вартість проїзду виявиться вище граничної, СЗКК, ймовірно, буде розраховувати на компенсацію недоотриманих доходів, зауважує партнер практики «Інфраструктура» компанії «НЕО Центр» Інна Карпова: в тексті концесійної угоди повинно бути вказано, в яких випадках концесіонер має право вимагати відшкодування. Доходи, що випадають в зв'язку з «особливими обставинами», швидше за все, будуть компенсовані державою, згоден Скрипніков.

Прес-секретар прем'єра Дмитра Медведєва в неділю не відповіла, чи готовий уряд відшкодовувати концесіонерам доходи, що випадають. Представники Мінтрансу і «Автодору» не стали міркувати, як вплине вихід постанови уряду на діючі платні ділянки. СЗКК писала в проспекті облігацій, що вона має право вимагати від концедента (держави) перегляду умов угоди при зниженні норми внутрішньої дохідності проекту на 2% і більше.

Вимушений перегляд тарифів, закладених в угоду, може вбити економіку вже запущених концесійних проектів, попереджає директор Інституту економіки транспорту Михайло Блінкін, адже концесіонер, спираючись на ці тарифи, брав кредити, планував витрати на утримання та експлуатацію доріг.

У майбутніх угодах, швидше за все, доведеться збільшувати частку капітального гранту і посилатися на максимальні тарифи, що обмежить концесіонера, наприклад, при пошуку фінансування під проект, зауважує партнер PwC Дмитро Ковальов.

Але нинішнім концесіонерам максимальні тарифи нічим не загрожують, впевнений один з консультантів автодорожніх проектів: ризик негативного впливу від змін законодавства прописаний в угодах і несе його держава - воно повинно платити концесіонеру до моменту досягнення нею «мінімальної прибутковості проекту». «Якщо до постанови за проїзд по платних концесійним дорогах платили тільки бажаючі по ним покататися, то тепер платити стане вся Росія - від Камчатки до Калінінграда», - резюмує він.