Реклама
Реклама
Реклама

Облік неоподатковуваного доходу

  1. Відео «Неоподатковуваний дохід 2018»
  2. «Неоподатковуваний дохід: електронна послуга« Мої доходи »»
  3. Що є річним доходом?
  4. приклади
  5. Інфографіка «Неоподатковуваний дохід 2018»
  6. Заява про застосування неоподатковуваного доходу
  7. додаткова інформація

З 1 січня 2018 застосовується до всіх доходів єдиний неоподатковуваний дохід за ставкою до 6000 євро на рік або до 500 євро на місяць, і в зв'язку з чим зникає додатковий неоподатковуваний дохід з пенсії і з компенсації у разі нещасного випадку на виробництві.

У 2018 році:

  • при річному доході до 14 400 євро неоподатковуваний дохід становить 6000 євро на рік,
  • при збільшенні річного доходу з 14 400 євро до 25 200 євро зменшується неоподатковуваний дохід відповідно до формули 6000 - 6000 ÷ 10 800 × (сума доходу - 14 400),

  • при річному доході понад 25 200 євро неоподатковуваний дохід дорівнює 0.

Відео
«Неоподатковуваний дохід 2018»

«Неоподатковуваний дохід: електронна послуга« Мої доходи »»

Інформацію про те, як впливають на величину неоподатковуваного доходу кілька місць роботи, що змінюється сума заробітної плати, пенсій, допомоги та інші доходи, читайте на сторінці « Важливе при обліку неоподатковуваного доходу ».

Сума доходу - це заробітна плата і інша плата, наприклад, плата за надання послуги, отримана на підставі зобов'язально-правового договору, дохід від підприємництва, прибуток від відчуження майна, дохід із здачі в оренду або наймання, ліцензійна плата, відсотки, дивіденди, оподатковуваний пенсія, допомога, стипендія, премія, відшкодування або інший дохід.
До суми доходу зараховується брутто-зарплата, з якої утримується прибутковий податок, платежі по страхуванню від безробіття та обов'язковій накопичувальній пенсії. До суми доходу також зараховуються інші брутто-доходи, які оподатковуються прибутковим податком шляхом його утримання.

Так, наприклад, при річному доході 17 100 євро неоподатковуваний дохід 4500 євро розраховується наступним чином:

  1. 17 100 - 14 400 = 2700
  2. 6000 ÷ 10 +800 = 0,55556
  3. 0,55556 × 2700 = 1500
  4. 6000 - 1500 = 4500 євро

Наприклад, при річному доході 19 800 євро неоподатковуваний дохід становить 3000 євро і при річному доході 22 500 євро неоподатковуваний дохід становить 1500 євро на рік.

Що є річним доходом?


В річний дохід зараховуються:

  • дохід, оподатковуваний прибутковим податком (в т. ч. дохід, отриманий в іноземній державі);
  • зарплата, отримана за кордоном і інша плата, а також дивіденди, які в Естонії не обкладаються прибутковим податком;

  • дивіденди, отримані від Естонського комерційного об'єднання, або виплата з власного капіталу, яка на рівні комерційного об'єднання оподаткований;

  • та сума доходу, оподаткований на підставі Закону про спрощений оподаткування підприємницького доходу, яка зменшена на суму соціального податку, розрахованого на підставі податку з підприємницького доходу.

В річний дохід зараховуються заробітна плата і інша плата (відпускні, допомоги, компенсації через хворобу і т. П.), Плата за надання послуги, отримана на підставі зобов'язально-правового договору, дохід від підприємництва, прибуток від відчуження майна, дохід із здачі в оренду або наймання, ліцензійна плата, відсотки, дивіденди, оподатковуваний пенсія, допомога, стипендія, премія, відшкодування або інший дохід.
В річний дохід не зараховуються відшкодування, допомоги і стипендії, які не обкладаються податком, а також звільнення від податку (наприклад, продаж житла або рухомої речі, що знаходилася в особистому користуванні), яка не декларується в декларації про доходи фізичної особи.

Дивіденди, отримані від Естонського комерційного об'єднання, зараховуються за що надійшли сумам, т. Е. Зараховуються грошові кошти, перераховані фізичній особі. У той же час з дивідендів, отриманих з зарубіжної держави, може бути утриманий або сплачений прибутковий податок, а дивіденди, отримані з зарубіжної держави, зараховуються за брутто-сумі.

приклади

Працівник, який отримує в 2018 році брутто-зарплату 1000 євро на місяць, за рік отримає 12 000 євро доходу і його неоподатковуваний дохід становить 500 євро на місяць або 6000 євро на рік.

Той же працівник, який отримує брутто-зарплату 1000 євро на місяць і пенсію по старості 425 євро в місяць, за рік отримає дохід 17 100 євро (12 000 + 5100) і його неоподатковуваний дохід становить 4500 євро за рік.

Інфографіка «Неоподатковуваний дохід 2018»

Інфографіка в форматі PDF   (497
Інфографіка в форматі PDF (497.47 КБ, PDF)

Заява про застосування неоподатковуваного доходу


На підставі заяви людини неоподатковуваний дохід може застосовувати тільки один роботодавець (особу, що утримує прибутковий податок). Працівник, який працює на декількох робочих місцях, повинен знати, що у нього є право застосовувати неоподатковуваний дохід тільки на одному робочому місці.

У працюючого пенсіонера, який отримує як пенсію так і заробітну плату менше 500 євро, є право застосовувати неоподатковуваний дохід у двох місцях, і уявити заяву із зазначенням конкретної суми, яка не обкладається податком, як в Департамент соціального страхування, так і роботодавцю. При подачі заяв працюючий пенсіонер повинен пам'ятати, що мінімум не оподатковуваний прибутковим податком в сумі не повинен перевищувати розміру, передбаченого законом (максимальна сума в місяць 500 євро).

Наприклад, пенсіонер отримує пенсію 416 євро і заробітну плату 300 євро. У людини є право подати заяву про облік неоподатковуваного доходу, в розмірі 416 євро в Департамент соціального страхування та в розмірі 84 євро роботодавцю.

У заяві слід вказати, щоб особу, що утримує прибутковий податок:

  • зарахувало б неоподатковуваний дохід або

  • не зараховується б неоподатковуваний дохід або

  • зарахувало б неоподатковуваний дохід на конкретну суму, наприклад, 100 євро в місяць.

Застосування неоподатковуваного доходу по місяцях і за рік


Особа, що утримує прибутковий податок, може застосовувати неоподатковуваний дохід щомісяця. Сума неоподатковуваного доходу розраховується відповідно до величини брутто-зарплати чи іншого доходу.

Наприклад, сума неоподатковуваного доходу в разі наступних брутто-зарплат виглядає таким чином:

Наприклад, сума неоподатковуваного доходу в разі наступних брутто-зарплат виглядає таким чином:

Людині також доведеться враховувати наступне: якщо дохід, отриманий з кількох джерел доходу (наприклад, заробітна плата, пенсія або інший дохід) перевищують 1200 євро на місяць, то щомісячний розрахунок податку не дає той же самий результат, що і річний розрахунок податку.

Наприклад, людина, яка протягом всього року отримує брутто-зарплату 1200 євро на місяць і якого застосовується неоподатковуваний дохід у розмірі 500 євро в місяць, продає в лютому нерухомість і отримує прибуток 12 000 євро, оподатковуваний податком, а також в червні отримує дивіденди 3000 євро, заробляє річний дохід в сумі 29 400 євро. Оскільки роботодавець протягом всього року застосовував неоподатковуваний дохід, то людині на підставі декларації про доходи доведеться доплатити прибутковий податок.

У разі отримання річного доходу з 14 400 євро до 25 200 євро за рік важливо, щоб людина:

  • продумав би до початку 2018 року свої щомісячні доходи (наприклад, зарплату, пенсію, дохід з оренди і т. д.), а також очікувані інші доходи (наприклад, прибуток від продажу нерухомості, прибуток від продажу цінних паперів та ін.) і
  • на підставі очікуваних річних доходів прийняв би рішення про застосування щомісячного неоподатковуваного доходу,
  • повідомив би в заяві про своє рішення особі, що утримує прибутковий податок (наприклад, роботодавцю, Департаменту соціального страхування) про те, що він:
    • повністю відмовляється від права на застосування щомісячного неоподатковуваного доходу або
    • щомісяця бажає застосовувати неоподатковуваний дохід в сумі менше 500 євро.

Бажано представити одну заяву на весь рік. У разі мінливого доходу раз на місяць можна змінити заяву або відкликати його взагалі, щоб не оподатковуваний податком дохід був би зарахований в меншій сумі або не зараховується б взагалі.

Якщо неоподатковуваний дохід щомісяця застосовується в більшій сумі, ніж дозволяють всі доходи сумарно, то людині на підставі декларації про доходи доведеться доплатити прибутковий податок.

Якщо при утриманні прибуткового податку не застосовувався неоподатковуваний дохід або не було використано в повному обсязі за рік, то людина може на підставі декларації про доходи отримати назад переплачений прибутковий податок.

Облік неоподатковуваного доходу протягом року

можна перевірити в електронному середовищі e-MTA ( «Регістри і запити»> «Мої запити»> «Мої доходи»).


додаткова інформація


У разі виникнення запитань просимо звернутися:

  • по телефону 880 0811 - податкова консультація приватних клієнтів

  • по Skype mta.eesti

  • пишіть на адресу е-пошти [email protected] або залиште повідомлення в е-MTA ( «Спілкування»> «Листування»)


Вересень 2017

Що є річним доходом?