Реклама
Реклама
Реклама

Що можна вимагати від ЖЕКу

Коли Антон купував квартиру в будинку, якому майже тридцять років, він розумів, що багато в цьому житло доведеться міняти. Зокрема, батареї опалення. Але він не міг припустити, що проста операція по сливу води з системи стане майже непереборною перешкодою і затягнеться більш ніж на півроку. Які послуги входять у вартість обслуговування будинку, за що доведеться доплатити і що вам не зобов'язані робити ні за які гроші. «Великий Київ» розбирався, хто і що повинен робити в будинку і за чий рахунок

Балансоутримувач будинку зобов'язаний стежити за справністю всіх будинкових систем і порядком на прибудинковій території

опалювальна епопея

На практиці часто буває все далеко не так, як написано в нормативних актах.

На практиці часто буває все далеко не так, як написано в нормативних актах

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

«Квартиру я купив на початку зими, і в ЖЕКу мені сказали, що під час опалювального сезону ніхто цього робити не буде. А коли прийшло літо, раптово з'ясувалося, що робити це нікому. Ось уже більше місяця я ходжу по кабінетах, щоб знайти відповідального », - скаржиться власник квартири.

Спочатку його відправили до тепловикам, і ті начебто погодилися, що це їх робота. Правда, зміна теплопостачальної організації (замість «Київенерго» в столиці цим буде займатися комунальне підприємство «Київтеплоенерго») додала плутанини. Однак в остаточному підсумку комунальники відповіли, що це все-таки компетенція ЖЕКу.

Але там продовжують наполягати, що роботами з системою опалення повинні займатися працівники теплопостачальної організації. Не допомогли звернення ні в комунальний концерн «Центр комунального сервісу», ні в КП «Керуюча компанія Дарницького району м.Києва», ні до Контактного центру міста Києва тисячу п'ятсот п'ятьдесят один.

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

«Моя заявка розписана на самого директора КП« Київтеплоенерго », і відповідь повинна була бути отриманий 4 липня. Однак до сих пір мені відповідають: чекайте, вам дадуть відповідь. Єдина порада, яку я отримав у своєму ЖЕКу: піди до своїх сантехнікам і домовся », - розповів Антон.

Виходить, що без хабара конкретному сантехніку ціла купа комунальних підприємств, покликаних сприяти мешканцям у вирішенні їх житлових проблем, абсолютно безсилі, а точніше, просто не хочуть виконувати свої обов'язки.

Розподіл обов'язків

Згідно із законом організація, на балансі якої знаходиться будинок, зобов'язана стежити за технічною справністю всіх його конструктивних елементів, внутрішньобудинкових інженерних мереж, чистотою і порядком на прилеглій території.

Згідно із законом організація, на балансі якої знаходиться будинок, зобов'язана стежити за технічною справністю всіх його конструктивних елементів, внутрішньобудинкових інженерних мереж, чистотою і порядком на прилеглій території

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

Але тут є важливий нюанс: фахівці ЖЕКу, ДЕЗ або керуючої компанії повинні виконувати всі роботи в будинку безкоштовно до порога вашої квартири. Всі ремонти, в тому числі комунікацій всередині квартири, виробляються за додаткову плату.

«Управитель відповідає за всі комунікації до входу в квартиру, все, що всередині, - це власність жителя. Немає різниці, приватизовано житло чи ні », - розповіла засновник керуючої компанії« Затишна оселя »Діана Гранцева.

Водопровідники, електрики, що працюють в ЖЕКах, не зобов'язані проводити роботи всередині квартири: міняти крани, прочищати каналізацію, лагодити розетки і проводку.

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

Як пояснив «Великому Києву» заступник директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Олександр Малихін, у випадку зі зливом води з системи опалення власник квартири повинен звернутися в КП «Київтеплоенерго» з відповідною заявою, щоб фахівці компанії провели калькуляцію витрат і справляли роботи. Тому заявка і була розписана на цю компанію.

Інша справа - ліквідація аварії в будинку. Постачальники послуг (газові, теплоенерго, водоканали і т. П.) Можуть локалізувати або ліквідувати. Якщо аварія сталася на міжбудинкових ділянці, то тут однозначно зона відповідальності постачальників.

Якщо аварія сталася на міжбудинкових ділянці, то тут однозначно зона відповідальності постачальників

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

За словами юристів, заміна батарей за рахунок ЖЕКу можлива в разі їх ушкоджень. Але якщо заміна радіатора опалення робиться за бажанням власника на покращений варіант, то це вважається госпдіяльністю ЖЕКу і оплачується не за тарифом, а за договірною ціною.

«Послуги з монтажу, технічного обслуговування і ремонту газових та інших приладів, а також лічильників газу, води і світла за заявками споживачів оплачуються ними за затвердженими тарифами з урахуванням вартості обладнання і запчастин», - пояснив адвокат ЮК «Де-юре» Євген Ляшук.

Послуга оплачується окремо, тільки якщо не входить у вартість тарифу за обслуговування будинку.

Що входить в перелік обов'язків ЖЕКу

Що входить в перелік обов'язків ЖЕКу

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

Так, ЖЕК зобов'язаний самостійно підтримувати двори і технічні споруди в належному стані. Перелік послуг, які можуть входити в щомісячну квартплату, визначений в постанові Кабміну № 529 від 20 травня 2009 року. Всього їх приблизно півтора десятка:

1. прибирання прибудинкової території;

2. прибирання сходових клітин;

3. прибирання підвалів, технічних поверхів та покрівлі;

4. вивезення побутових відходів;

5. цькування щурів (дератизація);

6. цькування комах (дезінсекція);

7. техобслуговування ліфтів і систем диспетчеризації;

8. техобслуговування внутрішньобудинкових систем: гарячого і холодного водопостачання, каналізації, опалення, зливової каналізації (відсотків);

9. ремонт цих систем водопостачання, каналізації, опалення та інших всередині будинку, а також об'єктів зовнішнього благоустрою (спортивних і дитячих майданчиків);

10. обслуговування димовентиляційних каналів;

11. техобслуговування і поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення;

12. поливання дворів, клумб і газонів;

13. прибирання і вивезення снігу, посипання проходів та проїздів протиожеледними сумішами;

14. експлуатація номерних знаків на будинках;

15. освітлення місць загального користування, підвалів і підкачка води

16. енергопостачання ліфтів.

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

Тариф на обслуговування кожного будинку і території кругом нього встановлюється місцевою владою, з огляду на витрати ЖЕКу на виробництво кожної наданої послуги. Квартплата розраховується, виходячи з вартості обслуговування квадратного метра житла.

Що ще можна вимагати

Юристи нагадують, що мешканці неприватизованих квартир мають право вимагати від ЖЕКу заміни технічних засобів житлових будинків після закінчення термінів їх експлуатації. Наприклад, за словами Євгена Ляшука, електроплиту потрібно замінити через 20 років, сталеву ванну - через 25, а емальований - через 40 років експлуатації. Точно також можна замінити дерев'яні рами і вхідні двері в оселю через 40 років, паркетна підлога - через 30 років, а з лінолеуму або плитки - через 10 років.

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

Двічі на рік (навесні та восени) співробітники ЖЕКу повинні проводити сезонні огляди житлових будинків. У разі необхідності ЖЕК проводить ремонт покрівлі, фасадів, трубопроводів на горищах і в підвальних приміщеннях, систем водопостачання та центрального опалення (їх регулювання і гідравлічні випробування), вхідних дверей в під'їзд (утеплення).

«Всі ці, а також деякі інші роботи повинні проводитися негайно, як тільки неполадки виявлені. Крім того, силами і засобами ЖЕКу здійснюється заміна труб загального стояка, електрощитка на сходовому майданчику і лампочок в під'їзді », - говорить юрист.

Але навіть багато хто з обов'язкових послуг (для кожного будинку їх набір індивідуальний) на практиці не виявляються або роботи проводяться від випадку до випадку. Наприклад, миття сходових клітин має проводитися два рази на місяць, а майданчиків на першому поверсі перед ліфтом і сходових прольотів з першого по третій поверх - щодня. Раз на рік повинні мити скла в під'їздах.

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

вимагайте перерахунку

Всю інформацію про будинок, встановлених тарифах і проведених або заплановані роботи можна знайти на муніципальному сайті . Помітивши, що якісь послуги не виявляються або відображені тільки на папері, мешканці мають право на перерахунок квартплати.

Помітивши, що якісь послуги не виявляються або відображені тільки на папері, мешканці мають право на перерахунок квартплати

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

Але факт порушення треба зафіксувати документально в акті-претензії. Для його складання, пояснює засновник Investment Development Property (IDP) Ігор Черненко, треба викликати представника ЖЕКу або компанії, що поставляє послугу,

Якщо в ЖЕКу відмовляються реєструвати заяву споживача, то його можна надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Датою подачі документа вважається день, коли він був вручений працівникові ЖЕКу (вказується в повідомленні).

«Працівник ЖЕКу зобов'язаний засвідчити цей факт, скласти акт-претензію і підписати його разом зі споживачем. Якщо представник ЖЕКу відмовляється підписати акт-претензію або не приходить, то документ вважається дійсним, якщо він підписаний мінімум двома свідками (наприклад, сусідами) », - уточнив Євген Ляшук.

Фото: Костянтин ІЛЬЯНОК, «Великий Київ»

ЖЕК повинен вирішити питання про перерахунок платежів або надати споживачеві обгрунтовану відмову. Якщо вам відповіли відмовою, можна поскаржитися в міське Управління житлово-комунального господарства або в райадміністрацію, надавши місцевим чиновникам копії рішень ЖЕКу.

Нарешті, можна оскаржити рішення ЖЕКу в суді. За словами юриста, одночасно із захистом споживчих прав позивач вправі вимагати компенсації моральної шкоди. Подаючи судовий позов, необхідно надати: копію договору про надання комунальних послуг; платіжний документ за послуги ЖЕКу; примірник акта-претензії (якщо був складений); документ, який підтверджує відмову ЖЕКу відшкодувати збиток; інші документи, передбачені законом (наприклад, квитанція оплати держмита).