Реклама
Реклама
Реклама

На скільки оштрафують за несплату комуналки і кого відключать від мережі

  1. Борги за комуналку
  2. Як покарають за несплату комуналки
  3. Як буде працювати абонплата
  4. Чи подорожчає комуналка
  5. заощадити можна
  6. Що робити, якщо вам неправильно нараховують комуналку

Чи не користуєшся - не платити. Саме така практика зараз діє щодо оплати українцями майже всіх житлово-комунальних послуг. Але скоро вона зміниться: з травня наступного року в Україні введуть абонплату на воду, тепло і вивезення побутових відходів. І не важливо, користувалися ви цими послугами, чи ні. Також за несвоєчасну оплату комуналки будуть штрафувати по-новому - вже з травня-2019.

Нововведення необхідні, адже ми підписали угоду про асоціацію з ЄС, стверджують автори закону "Про Житлово-комунальні послуги". А ще ми обіцяли змінити правила нарахування комуналки, підписавши меморандум про співпрацю з МВФ рік тому.

Закон прийняли в другому читанні, а нові правила повинні були ввести вже з початку наступного року, але депутати вирішили їх відстрочити до травня. Постачальників за цим законом повинні були штрафувати за відсутність лічильників, а до потрібної дати вони не встигали б їх поставити. Також затягнули через те, народ обурився несправедливістю цього закону.

Що не сподобалося українцям в новому законі і що зміниться в оплаті житлово-комунального господарства - в матеріалі NEWSONE.

Борги за комуналку

Загальний борг населення по комуналці зростає з кожним роком. Зараз він становить близько 40 мільярдів гривень. У минулому році за рахунками заплатили тільки 83% українців, тоді як перед цим, на протязі десяти років, від оплати ухилялися тільки 2-6% населення.

Найбільш відповідально люди підходять до оплати за ті послуги, які можуть втратити. Найкраще статистика по електроенергії - за неї платить майже 100% українців. У селах з відключенням не церемоняться: монтери приїжджають навіть при борг в 200-300 гривень. Українці також платять за холодну воду, каналізацію, прибудинкову територію. А ось з вивезення сміття дані різні: його відповідально оплачують мешканці приватного сектора, а в великих містах ухиляється близько 13% українців.

Без затримок зазвичай оплачують комуналку субсідіанти, які можуть втратити свої пільги, якщо два місяці не будуть платити за рахунками. Але, так як кількість субсидій урізують для багатьох людей, у яких немає офіційних доходів, ця тенденція може в майбутньому піти на спад.

Також українці намагаються заплатити за послуги до 20-го числа, адже тоді можуть розраховувати на невелику знижку. Правда, це тільки 10% на утримання будинків. Ще кілька років тому знижка поширювалася майже на всі послуги, але тепер громадян майже нічого не мотивує встигати з оплатою в термін.

Найбільші борги українців - за опалення, гарячу воду, газ, на які піднімають тарифи. Цю ситуацію збираються виправити новим законом.

Як покарають за несплату комуналки

В українців стане більше причин стати уважніше. Останні зміни, внесені в законодавство, будуть стосуватися "несвідомих" українців, які затягують з оплатою комуналки. Їх будуть чекати штрафи за оплату після 20 числа календарного місяця.

Вводиться пеня розміром в 0,01% за кожен день прострочення. Таким чином, за рік штраф може вирости до 3,65% від простроченої суми. Максимум пеня досягне повної суми боргу, а далі нараховуватися не буде. Так "злісні" неплатники віддадуть в два рази більше, ніж повинні були б.

Якщо сім'я платить 2 000 гривень на місяць за комуналку і прострочила платіж на 90 днів, борг виросте приблизно на 50 гривень. В цілому такі штрафи невеликі, особливо якщо порівняти їх з тими, які спочатку закладали в закон. Відповідно до першої редакцією, українці могли б за таке прострочення заплатити вже 500 гривень. Депутати побоялися обурення громадян і вирішили такі штрафи не вводити.

Є й невелике послаблення. Якщо держава затягнуло з нарахуванням субсидій та пільг, то постраждалих українців за затримку в оплаті послуг не штрафуватимуть. Те ж саме стосується несвоєчасної виплати зарплати роботодавцем. Якщо батареї холодні, з оплатою теж можна буде затягнути. Для постраждалих від неякісних послуг сума в платіжці теж не повинна зростати. Але як це зафіксувати і зменшити суму оплати - поки невідомо.

Пеню на заборгованість по ЖКГ нараховують і в ЄС. Але там умови більш жорсткі - неплатників повністю відключають від комунікацій. У нас же відключити опалення в якійсь окремій квартирі практично неможливо. Варіант є тільки залишитися без світла.

У новому законі прописали, що неплатників відключатимуть від комунальних послуг. Якщо є борги, прийдуть, відключать газ, поставлять пломби. Правда, наскільки в дійсності подіє така норма - поки невідомо.

Екс-міністр ЖКГ Алесей Кучеренко вважає, що ці обмеження працюють в односторонньому порядку.

"Ми бачимо, як з нас можуть стягувати штрафні санкції.А ось реального механізму, як можна з монополіста стягнути штрафи і пені за неякісну послугу так і не існує ".Читайте також

Як буде працювати абонплата

Зараз абонплата вже закладена в загальній платіжці і прив'язана до обсягів споживання. З травня вона вже буде виділятися в окремий платіж. Таким чином, буде приходити платіжка з постійною і фіксованою платою і з платою за лічильниками. Абонплата буде стягуватися круглий рік, змінний тариф - тільки в опалювальний сезон.

Таким чином, за теплопостачання ми будемо платити не тільки взимку. Вартість опалення зменшиться на розмір абонплати, і цю суму розділять на рік. Влітку доведеться вносити абонентську плату, хоч приміщення і не обігрівається. Плату за вивезення сміття будуть розраховувати більш справедливо. Більше заплатять не ті, у кого більша квартира, а ті, на житлоплощі яких прописано більше людей.
Таким чином, за теплопостачання ми будемо платити не тільки взимку

Двоставковий тариф вже діє в деяких українських областях. Спершу він з'явився у Львові ще 12 років тому, а потім - в Івано-Франківську та Вінниці.

Максимальний розмір абонплати встановили в Кабміні. Схема підрахунку така: мінімальну зарплату множать на 2,6 і на коефіцієнт витрати певної послуги. Так як розрахунок прив'язаний до мінімалки, чим більше вона виросте, тим більше ми заплатимо за комуналку. У наступному році мінімальну заробітну плату в Україні збільшать, і індексація буде відбуватися щороку. Так що можна з упевненістю сказати, що цифри в платіжках будуть лякати нас більше і більше.

За попередніми розрахунками, в наступному році абонплата на тепло і гарячу воду складе 43 гривні, на холодну воду - 38, на вивезення сміття - 16 гривень. Ці 97 гривень - максимальна абонплата за одного члена сім'ї. Можна заплатити менше, якщо договір з оплати комуналки буде укладений не індивідуально з кожним власником квартири, а колективно. Це повинно стимулювати мешканців до створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

У пояснювальній записці до закону пояснили його необхідність тим, що деяким підприємствам складно вкладатися в модернізацію, коли вони отримують гроші тільки в опалювальний сезон. Абонплата повинна покрити частину витрат постачальників тепла на ремонт і обслуговування мереж. Також за ці гроші повинні встановлювати лічильники, оновити труби, які не змінювали з часів побудови більшості будинків.

Експерти ж вважають, що накопичилися в галузі проблеми так просто не вирішити. Якість послуг все одно залишається під питанням, і є ризик, що витрати на модернізацію підприємств просто штучно роздують.

Чи подорожчає комуналка

Абонплату доведеться платити незалежно від того, використовуєте ви певну послугу чи ні.

"За цим законом можна провести аналогію з мобільним телефоном.Говоріть ви або не кажіть по ньому, але все одно ви щодня платите за мережу.Те саме буде і в комуналці ", - вважає експерт з питань енергетики Валентин Землянський."Чи буде це доречним?Люди не живуть в будинку і не використовують воду, але у них віднімуть за це гроші і можуть навіть відрізати воду.Хіба це чесно? ", - говорить юрист Сергій Войченко.

Експерти уточнюють, що через цей закон комуналка подорожчає приблизно на 15%. Особливо він відіб'ється на вартості води.

"Якщо порівняти з нашими платіжками зараз, я думаю, суми все-таки будуть дещо більше. Кубометр води в середньому коштує 15 гривень. Якщо з тарифу приберуть витрати приблизно в три гривні за кубометр, і введуть абонплату, то вартість води в цілому істотно збільшиться. Виходить, її буде невигідно економити ", - вважає експерт з питань ЖКГ Андрій Никончук.

А ось вартість опалення повинна залишитися на колишньому рівні. Адже витрата залежить від житлоплощі, а не від кількості людей, які на ній проживають. Експерти також підкреслюють, що суму абонплати можна буде оскаржити.

Експерт Олександр Сергієнко вважає, що на тлі інших змін в сфері ЖКГ це серйозне обмеження.

Експерт Олександр Сергієнко вважає, що на тлі інших змін в сфері ЖКГ це серйозне обмеження."Потрібно розуміти, що крім цього зростає ціна на газ і скорочуються субсидії.Як українцю вижити в цих умовах?Взяти тільки дослідження компанії Niеlsen.За підсумками першого кварталу цього року основне хвилювання українців стосувалося війни (так відповіли 29% респондентів) і вартості комуналки - 28%.Виходить, наших людей, відповідно до пірамідою Маслоу, турбують базові речі - безпека і умови життя.Це ненормальна ситуація "."Двоставковий тариф - це європейська практика.У країнах Європейського Союзу він становить кілька десятків євро, у нас же - близько 100 гривень.Але є відмінність - в ЄС діє повний облік споживання ресурсів, а у нас же лічильники стоять далеко не у всіх.У Європі, на відміну від нашої країни, можна чітко дізнатися, скільки ресурсів використовують домогосподарства.Виходить, в Україні про справедливе і чіткому нарахуванні абонплати говорити не доводиться ", - пояснила експерт з енергоефективності Марія Яковлєва.

Експерт паливно-енергетичного комплексу Геннадій Рябцев не згоден, що нововведення не призводять України у відповідність з європейськими стандартами.

"Ми не обіцяли міжнародним партнерам вводити абонплату в такому вигляді.У підписаному з МВФ документі йдеться зовсім про інший методикою - про обчислення тарифів на основі потужності, а також про створення конкуренції на ринку ".

заощадити можна

Експерти підкреслюють, що новим законом вводиться абонплата і штрафи, а варіантів заощадити українцям не пропонують. Якщо на електроенергію можна встановити двозонний лічильник або економити за допомогою світлодіодних ламп, то за тепло доводиться платити по повній.

Вартість опалення вважають за квадратними метрами, і прикрутити батарею можна. На заході ж на батарею ставлять спеціальний прилад-розподільник, який замінює лічильник тепла. Він розраховує різницю в температурі між теплоносієм і повітрям. Якщо ви пішли на роботу, можете закрутити батарею, а прийшовши - відкрутити. Це дозволяє економити кошти. Так, у багатьох країнах температура в квартирах становить приблизно 17 градусів. З енергоефективністю в нашій країні гірше в сім разів, ніж за кордоном. Взимку ми сидимо в шортах і відкриваємо вікна.

Взимку ми сидимо в шортах і відкриваємо вікна

Якби в законі було прописано повне забезпечення громадян такими лічильниками, українці дійсно стали б економити на комуналці. Але поки необхідність такого нововведення просто згадана в законі.

Замість того щоб вкладати в енергоефективність, уряд витрачає кошти на субсидії. За чотири роки на них пішло майже 215 мільярдів гривень. Якщо пустити ці гроші на утеплення будинків, заміну вікон, котлів, то українці в 1,5 мільйонах будинків платили б за тепло менше. Але їм, на увазі постійно зростаючих тарифів, переходити на енергоефективність за свій рахунок. Експерти в сфері ЖКГ стверджують, що варто було б не вводити абонплату, і тим самим збільшувати вартість комуналки, а зробити обов'язковими лічильники на тепло.

Читайте також

Що робити, якщо вам неправильно нараховують комуналку

Можна викликати представника виконавця комунальних послуг. Він складе акт-претензію, де буде вказано, що саме неправильно нараховано, а ви підпишетеся під документом.

Існують і випадки, коли представники не приїжджають в термін або відмовляються підписувати акт-претензію. Її все одно можна скласти: тоді документ підпишете ви і ще двоє ваших сусідів. Такий акт можна надіслати виконавцю поштою.

Протягом трьох днів вашу скаргу повинні розглянути і правильно розрахувати платежі, або ж, спираючись на певні причини, відмовити в перерахунку. Якщо протягом трьох днів подання не розглянули, то ви визнаєте правим без необхідних доказів.

Перерахувати платіжки повинні протягом наступного місяця після подачі вами заяви. Якщо ви вважаєте дії виконавця неправомірними, можете оскаржити їх у судовому порядку.

Таким чином, в наступному році українці будуть платити за комунальні послуги незалежно від того, користуються вони ними, чи ні. Комуналка через нововведення виросте приблизно на 15%. Штрафи за затримку в її оплаті збільшаться, але несуттєво постраждають тільки ті, хто роками ігнорує платіжки. Ці зміни близькі до європейських норм, але не вистачає регулювання діяльності постачальників, щоб вони як монополісти не встановлювали для українців занадто високі тарифи.

Анна Пєшкова


Чи буде це доречним?
Хіба це чесно?
Як українцю вижити в цих умовах?