Реклама
Реклама
Реклама

Лічильники обліку тепла

  1. вартість установки
  2. вартість установки

Установка лічильника обліку тепла в даний час актуально як ніколи, адже з 1 травня 2015 р м.Києві затверджені нові тарифи на опалення і гарячу воду, і в майбутній опалювальний сезон за огрівання доведеться вже платити не 9,22 за 1 кв.м . а 16,42 і наявність лічильника обліку тепла дозволить істотно скоротити витрати на опалення.

Однак не у всіх квартирах можна змонтувати вузол обліку тепла. Це можна зробити лише тоді, коли опалення квартири виконано за горизонтальною схемою (горизонтальна розводка опалення). Тобто кожна квартира має свій - індивідуальний тепловий введення. Інакше необхідно встановлювати теплолічильник на будинок, і розраховуватися за показаннями загальнобудинкового приладу. Залежно від особливостей монтажу теплового вводу індивідуальний теплосчетчик може встановлюватися на трубопроводі, що подає опалювальної системи або на зворотному

Схема установки теплового лічильника Схема установки теплового лічильника

Принцип роботи встановлених в квартирі лічильників тепла досить простий. Тепло враховується приладом на підставі показників витрати доставленої споживачеві гарячої води і температури на вході і виході з системи опалення вашої квартири. Результуюча цифра обсягу теплоспоживання визначається в гігакалорії і визначається за кожен день, місяць і рік.

Порядок установки лічильника наступний:

  • Власник квартири пише Заява в експлуатує організацію (ЖЕК) і вибирає монтажну організацію;
  • отримує техумови (Якщо такі передбачені) в ЖЕКу;
  • Розробляється і узгоджується проект з експлуатуючою організацією;
  • Виробляються монтажні і пуско-налагоджувальні роботи по установці теплового лічильника;
  • Лічильник пломбируется і підписується акт введення в експлуатацію вузла комерційного обліку теплової енергії;

Завантажити заяву на установку лічильника >>
Зразок технічних умов >>

вартість установки

У вартість установки лічильника входить вартість самого лічильника, розробка проектної документації, всі необхідні узгодження, монтаж лічильника і здача експлуатуючої організації.

Залежно від моделі обраного Вами лічильника вартість установки може коливатися от 4500 грн до 6000 грн.

Якщо Ви смакота з сусідами і замовите установку більш одного лічильника, то за кожних наступних 2 лічильника знижка 200 грн! за 4 лічильника знижка 400 грн!

У житлових многооетажних будинках побудованих до 2005 року застосовувалася вертикальна однотрубна або двотрубна система опалення з верхньою або нижньою подачею, тобто. стояки опалення в цьому випадку проходять через кожну кімнату з верхнього по нижній поверх і встановити типовий лічильник тепла при такій розводці нікуди, якщо встановити на стояк, то він буде вважати тепло по всіх поверхах, а якщо встановити на відведення на батарею при двотрубної системі опалення він НЕ буде коректно працювати тому витрата теплоносія проходить через один радіатор менше порога чутливості лічильника, та й ставити лічильники вартістю понад 2 тис.грн на кожен радіатор занадто дороге задоволення.

Вихід в цій ситуації тільки один ставити загальнобудинковий лічильник тепла, витрати на одну квартиру при установці такого лічильника в багатоповерховому житловому будинку складуть приблизно 1000 грн. Після установки лічильника витрати на опалення відразу скоротяться на 20-30%. Далі економити можна за рахунок установки електронного регулятора в тепловому пункті, який буде регулювати подачу тепла в систему опалення будинку відповідно до погодніх умов, а так само встановивши балансувальні клапани на стояках, які дозволять уникнути недотопа одних стояків і Перетоплять інших, розподіливши тепло рівномірно по всьому будинку . Це дозволить заощадити 15-20% на опаленні. А установка терморегуляторів на радіаторах дасть можливість заощадити ще близько 20%. Радіаторний терморегулятор - це пристрій, що дозволяє підтримувати необхідну температуру в кожній кімнаті окремо. Наприклад, в спальні і кухні + 18С, вітальні + 21С, дитячої + 23С, середня ціна на терморегулятори 250 грн.

Ну а щоб піти ще далі по путіі економії тепла потрібно встановити на кожен радіатор так звані «розподільники тепла», які кріпляться на радіатор, і «вважають» тепло, що виділяється радіатором Ну а щоб піти ще далі по путіі економії тепла потрібно встановити на кожен радіатор так звані «розподільники тепла», які кріпляться на радіатор, і «вважають» тепло, що виділяється радіатором. Показання цих приладів використовуються замість квадратних метрів при розподілі показань загальнобудинкового лічильника теплової енергії між квартирами На відміну від теплолічильників, розподільник вимірює не кількість спожитої теплоти, а частку споживання, в процентах, на тому чи іншому радіаторі, від загального споживання вдома. Тобто показання всіх розподільників підсумовуються і обчислюється вагова частка. Приблизно це виглядає так - на розподільнику, на батареї набігло 2, сума всіх показань розподільників по дому 1000, а загальдомовий лічильник нарахував 250 ГКал. 250ГКал / 1000 = 0,25. Тобто ціна ділення розподільника 0,25ГКал. Значить споживання тепла на батареї: 2 × 0,25 = 0,5ГКал. Розподільник монтується прямо на поверхню радіатора - для різних типів радіаторів розроблені різні методи монтажу. Монтаж гранично простий, надійний і може бути проведений дуже швидко. При цьому в кріпильних деталях передбачені заходи захисту від небажаних маніпуляцій. Кінці кріпильних болтів опиняються всередині приладу, який потім пломбується. Вартість такого розподільника в залежності від виробника становить 500-600 грн.

Таким чином після виконання всіх вищеописаних заходів можна витрати на опалення зменшити до 50%, а з огляду на той фактор, що тарифи для населення, в тому числі і тариф на опалення до 2017 року обіцяють збільшити в 4 рази, це буде суттєва стаття економії в сімейному бюджеті .

Порядок установки загальнобудинкового лічильника наступний:

  • Власники багатоповерхового будинку проводять загальні збори, на якому приймають рішення про встановлення лічильника і оформляють своє рішення протоколом.
  • Вибирають ініціативну групу і готують лист в Київенерго на отримання технічних умов на установку загальнобудинкового лічильника тепла
  • На підставі технічних умов розробляється і узгоджується проект з Київенерго;
  • За розрахунковим навантаженням підбирається і встановлюється лічильник;
  • Лічильник пломбируется і підписується акт введення в експлуатацію вузла комерційного обліку теплової енергії;

вартість установки

У вартість установки лічильника входить вартість самого лічильника, розробка проектної документації, всі необхідні узгодження, монтаж лічильника і здача експлуатуючої організації. Вартість робіт розраховується після розробки і узгодження проекту і ділиться на число власників багатоквартирного будинку і складе приблизно 1000 грн

Установка терморегуляторів обійдеться в 600 грн на кожну батарею

Установка розподільників обійдеться ще в 600-700 грн на кожну батарею

Таким чином установка комплекту обладнання для обліку та економії тепла в 2-х кімнатній квартирі обійдеться приблизно в 4500 грн