Реклама
Реклама
Реклама

Якщо прорвало батарею, стояк або трубу, затопили сусідів: хто винен, хто відшкодовує збитки

  1. Прорвало батарею, затопили сусідів - хто винен
  2. Опалювальний сезон чи ні, тонкощі питання
  3. Прорвало стояк в квартирі - хто винен, що робити
  4. З'ясовуємо причини аварії
  5. Як себе вести, куди звертатися
  6. Хто відшкодовує збитки
  7. Якщо квартира муніципальна
  8. В яких випадках виникає відповідальність власника в приватизованій квартирі
  9. В яких випадках виникає відповідальність квартирантів

У багатоквартирному будинку неможливо жити ізольовано. Якщо щось трапляється у сусідів, то інші мешканці можуть бути мимоволі в цьому задіяні. Подібна ситуація трапляється і з проривом труб опалення в квартирі. Хто винен і на кого ляже відшкодування шкоди розповість ця стаття.

Прорвало батарею, затопили сусідів - хто винен

Що ж робити, коли прийшов в непридатність опалення і постраждали сусіди? Де гикати винних?

Спочатку потрібно з'ясувати, з чиєї вини сталася аварія. Хто винен: власник квартири або керуюча компанії, яка стежить за станом труб опалення всього будинку. Якщо прорив опалення стався з вини власника, то він буде відшкодовувати збиток залитим знизу сусідам. Якщо з вини керуючої компанії, то всі витрати по ремонту приміщень буде нести вона.

Житловий кодекс покладає на власника квартири обов'язки по дотриманню майна в належному стані та стежити за трубами. При необхідності він повинен зробити ремонт.

Якщо труби в поганому стані, потрібно звернутися в ЖЕК і викликати майстра. Запрошення фахівця має бути офіційно оформленим. Необхідно скласти заявку, яку зареєструють і призначать час ремонту. Після виконаних робіт видається акт приймання, який підписується власником квартири і фахівцем.

При дотриманні всіх етапів відповідальність за неналежну установку труб опалення буде повністю нести керуюча компанія.

За свій рахунок господар квартири повинен проводити ремонт тих приладів, які перестали працювати з його вини. Наприклад, несправна сантехніка. При цьому ремонт цих приладів можна робити тільки фахівцем компанії за згодою ЖЕК. Якщо господар поміняє сантехніку самостійно, то при затопленні сусідів знизу вся відповідальність ляже швидше за все тільки на нього.

Керуюча компанія повинна ремонтувати і проводити планове обстеження опалювальної системи в квартирах не рідше 2-х разів на рік. Після перевірки видається акт з результатами. Якщо господарі не пускають до приміщення фахівця, то це прирівнюється до неналежного використання комунікацій. І провину за аварію можливо визнають за власником приміщення.

Опалювальний сезон чи ні, тонкощі питання

Так як взимку вода тече по трубах дуже гаряча - понад 55 градусів за Цельсієм, то при прориві опалення великий ризик отримати опіки Так як взимку вода тече по трубах дуже гаряча - понад 55 градусів за Цельсієм, то при прориві опалення великий ризик отримати опіки. Якщо протекли труби, то нічого самостійно робити не бажано. До приїзду фахівців потрібно рятувати підтоплення майно, документи, цінні речі.

Влітку керуюча компанія проводить планову перевірку труб багатоповерхівок. Будинок, мешканці якого виконуються наперед про це за три дні, перевіряється шляхом прогону через труби холодної води під тиском. Якщо в якій-небудь квартирі батареї зношені або продірявилися, то вони протекут. Тому керуюча компанія просить, щоб всі господарі квартир при перевірці в певний момент часу перебували вдома.

Якщо власник помітить, що в своїй або сусідській квартирі під час перевірки потекла вода, то йому потрібно звернутися до ремонтників. Вони поміняють батареї за рахунок коштів КК.

Прорвало стояк в квартирі - хто винен, що робити

Постановою Уряду РФ №491 від 13 серпня 2006 року затверджені «Правила утримання спільного майна в багатоквартирному будинку», які містять пункти про те, що мережі водопостачання та водовідведення входять до складу спільного майна.

Власники квартир щомісяця платять ТСЖ за утримання цього майна. Значить, керуюча компанія повинна стежити за станом опалювальної системи, в тому числі стояка.

Якщо вона не встежили і не відремонтувала стояк вчасно, то буде оплачувати збитки мешканців будинку в односторонньому порядку.

Що потрібно робити, якщо прорвало стояк в квартирі?

  1. Необхідно зафіксувати прорив стояка. Кращим рішенням буде складання акту в присутності представника керуючої компанії.
  2. Наступним кроком буде оцінка збитку всіх мешканців. Її потрібно скласти за допомогою незалежного експерта.
  3. Оформити претензійний лист і відправити в керуючу компанію.
  4. Якщо після отримання листа керуюча компанія добровільно не вживе заходів щодо виплати збитку мешканцям, то потрібно звернутися за допомогою до юриста і піти в суд. Відшкодувати витрати на юриста теж можна з КК.

Корисна інформація: що робити якщо затопили сусідів знизу, як довести невинність, оцінка збитку . ⇐

З'ясовуємо причини аварії

Система опалення квартири складається з:

  • стояка, який проходить через туалет;
  • подають труб (обратки);
  • з'єднань між трубами;
  • батарей.

Ніхто не застрахований від прориву цих труб. Таке трапляється часто і причин аварій може бути кілька:

  • старе обладнання, яке прийшло в непридатність через довгого терміну експлуатації;
  • необережне використання батарей;
  • неправильно встановлені труби опалення;
  • можливий прорив труб при плановій перевірці службами керуючої компанії, як описано вище.

Як себе вести, куди звертатися

Якщо аварія все-таки сталася, то негайно потрібно подзвонити в ЖЕК і повідомити про прорив. Якщо аварія сталася вночі, то потрібно повідомити в аварійну службу. Номери телефонів цих організацій повинні постійно перебувати під рукою.

Бажано сфотографувати або зняти на відео факт затоплення, а також те, в якому стані знаходиться квартира. Тому що на ділі ЖЕК не надто любить виплачувати витрати на ремонт. До того ж намагається довести, що в усьому вина мешканців, так як вони вчасно не помітили несправність обладнання, якому був потрібний ремонт.

Після усунення аварії необхідно відразу ж зафіксувати заподіяну шкоду. Після обстеження комісією приміщень, власнику видається акт. Але краще зробити незалежну оцінку збитку, запросивши за певну плату спеціаліста з боку.

Далі з'ясовується, хто є винуватцем аварії.

Хто відшкодовує збитки

При прориві труб в квартирі з вини керуючої компанії, нею відшкодовуються збитки мешканцям. Якщо вона відмовиться від виплати або ремонту при наявності всіх підтверджуючих факторів, то такий нестандартний випадок можна розглянути в суді.

Залучити мешканців до відповідальності та відшкодування збитків за підтоплення сусідів можна:

  • при наявності фактів, підтверджених документально про халатність власника квартири, через якого батареї стали непридатними;
  • маючи професійно підготовлену оцінку понесеного збитку.

Якщо квартира муніципальна

Хто відшкодовує збитки, якщо житло здано в найм?

Користувач, якому здано житло в найм, теж несе відповідальність за поточного ремонту труб. Заміна труб в такий ремонт не включається. Це відноситься до капітального ремонту, який здійснюється власником квартири.

Власниками житла можуть бути приватні особи, організації або публічні освіти, які надають квартиру за наймом.

Таким публічним утворенням може бути муніципалітет. Він здійснює ремонт квартири, так як є повноправним власником. Зв'язується з керуючою компанією дому та доручає і їй ремонт з подальшим фінансуванням.

В яких випадках виникає відповідальність власника в приватизованій квартирі

Власник повністю несе відповідальність в приватизованій квартирі за необережне поводження з системою опалення, за несвоєчасне виклик майстра, за самостійний ремонт труб і їх заміну без представника керуючої компанії.

Виняток становлять мешканці, які отримали квартиру від кооперативу і вона знаходиться в процесі приватизації. В такому випадку, поки не буде внесений останній платіж, приміщення належить до власності кооперативу.

В яких випадках виникає відповідальність квартирантів

Квартиранти також зобов'язані утримувати опалення в належному порядку. Якщо буде доведено, що квартирант навмисне піддав псування майно, тільки тоді він буде нести відповідальність. А також буде зобов'язаний відшкодувати збитки за заподіяну шкоду не тільки сусідам, але і власнику.

Так що не варто відразу впадати в паніку, коли у вас в квартирі прорвало батарею. Затопили сусідів, завдали шкоди своїй квартирі - відразу все фіксуйте і починайте з'ясовувати спільно з співробітниками компанії, що управляє, в чому причина аварії. Якщо звинувачують у всьому вас і змушують нести витрати по заподіяного збитку, а ви з цим не згодні, то необхідно звернутися в суд.

Де гикати винних?
Що потрібно робити, якщо прорвало стояк в квартирі?