Реклама
Реклама
Реклама

ЗМІ: поліція Норвегії розбереться, хто купив український суднобудівний завод

25 січня 2011, вівторок, 15:29 2071

2011-01-25T15: 29: 00 + 02: 00 Економіка 2019-06-15T10: 51: 31 + 03: 00

Українські Новини

Українські Новини ЗМІ: поліція Норвегії розбереться, хто купив український суднобудівний завод Українські Новини ЗМІ: поліція Норвегії розбереться, хто купив український суднобудівний завод

З балансу Wadan Yards зникли акції української верфі "Океан".

конкурсний керуючий норвезької суднобудівної компанії Wadan Yards, придбаної невстановленими російськими інвесторами, попросив поліцію розібратися, як з компанії вивели українські активи.

Як повідомляє видання "Ведомости", російські інвестори купили 70% Wadan Yards в 2008 році. Голова ради директорів Wadan Yards Андрій Бурлаков зізнавався в 2009 році, що в FLС Wеst, якій дісталися 70% Wadan Yards, він "кінцевий бенефіціар, не єдиний акціонер".

Тепер він стверджує, що насправді Wadan Yards "контролював" Віталій Юсуфов, син колишнього міністра енергетики Росії, члена ради директорів Газпрому Ігоря Юсуфова.

Слід зазначити, що хоча Wadan Yards зареєстрована в Норвегії, її основні активи - це дві верфі, які знаходяться в Німеччині і Україні.

Нагадаємо, що в 2008 році через кризу замовники компанії стали затримувати платежі, і німецька "дочка" Wadan не змогла розплатитися зі своїми постачальниками, почалося її банкрутство.

Як пише видання, в 2010 році банкрутом була визнана вже материнська компанія - норвезька Wadan Yards. Конкурсний керуючий компанії Йохан Ратвік підготував звіт щодо фінансового стану компанії в квітні. А в грудні він написав листа до суду, де розглядається справа про банкрутство Wadan Yards, і в норвезьку поліцію. У документах Ратвік висловлює надію на те, що дії керівництва Wadan Yards перед банкрутством стануть предметом кримінального розслідування.

Справа в тому, що, за даними Ратвік, за півмісяця до оголошення Wadan Yards банкрутом з балансу компанії зникли акції української верфі "Океан".

"Ніяких даних по угоді і її сумі немає, це протиправно і має бути розслідувано норвезькою поліцією як кримінальний злочин, - вважає він. - А відповідальним за це повинен бути Ігор Шапошников, який очолював в цей момент правління компанії".

Видання нагадує, що покупцем стала Blakur Company inc., Зареєстрована на Британських Віргінських островах. Як з'ясувалося, Ратвік намагався зв'язатися з її представниками, але відповіді не отримав. На думку Ратвік, вартість же акцій української верфі істотна. Борг верфі в 45 млн євро був проданий тій же компанії Blakur - всього за 100 дол.

Тим часом, як зазначив представник норвезької поліції, кримінальна справа не буде порушена, поки не буде отримано остаточний звіт з банкрутства компанії від конкурсного керуючого, що трапився приблизно через рік.