Реклама
Реклама
Реклама

Відповідальність засновника і директора за діяльність ТОВ в 2019 році

  1. Можливі наслідки від невдалої діяльності
  2. Ступінь відповідальності засновника
  3. Ризик втрати статутного капіталу
  4. Відповідальність у великому і малому бізнесі
  5. висновок
#

Нюанси бізнесу Нюанси бізнесу

Можливі наслідки від невдалої діяльності

Незважаючи на деякі пом'якшення до засновнику ТОВ, вплутуватися в шахрайські схеми йому не варто, так як в цьому випадку в дію вступає Кримінальний кодекс або субсидіарну відповідальність.

  • Ступінь відповідальності засновника
  • Ризик втрати статутного капіталу
  • Відповідальність у великому і малому бізнесі
  • висновок

У цій статті наш експерт Євген Смирнов розповість про юридичну відповідальність засновника і директорів в товаристві з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Наведені приклади, юридичні нюанси і основні законодавчі нормативи.

Ступінь відповідальності засновника

Головне, з чого варто почати - відповідальність засновника за діяльність ТОВ мінімальна. Про це говорить стаття 56 Цивільного кодексу. Говорить вона наступне:

«Засновник не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи ТОВ, а суспільство, в свою чергу, не відповідає за зобов'язаннями засновника, якщо інше не передбачено статутом або іншими федеральними законами».

Як приклад розглянемо наступну ситуацію. Підприємець зареєстрував товариство з обмеженою відповідальністю з метою відкрити інтернет-магазин. Він уклав кілька договорів, згідно з якими отримав передоплату за товар, який повинен буде поставити в майбутньому. Сума склала 300 тисяч рублів. Гроші отримані, а поставка товару так і не відбулася. Чи несе відповідальність керівник?

У цьому випадку покупець подасть заяву на постачальника в суд, з метою повернути переказані кошти. Але позов він зможе подати тільки на юридичну особу, так як саме воно, а не засновник фірми, виступає стороною за договором поставки. Якщо ж позов буде поданий на засновника або генерального директора, в ньому, згідно із законодавством, буде відмовлено.

Якщо ж позов буде поданий на засновника або генерального директора, в ньому, згідно із законодавством, буде відмовлено

Ризик втрати статутного капіталу

Засновник несе певні ризики, інвестуючи кошти в статутний капітал фірми. Він один або кілька співзасновників повинні внести на розрахунковий рахунок ТОВ певну суму. У разі утворення у суспільства заборгованості за зобов'язаннями, засновники ризикують тільки засобами статутного фонду (по суті, своїм майном). Якщо суд в примусовому порядку стягує з фірми борги, а на рахунку, крім статутного капіталу, більше ніяких грошей не буде, то засновники своїх інвестицій позбудуться.

Власники бізнесу можуть завчасно подбати про те, щоб вивести частину статутного капіталу, якщо дозволяє законодавство країни. У довільному порядку це зробити не можна, так як саме ці гроші підтверджують кредитну надійність і платоспроможність фірми.

Однак існує процедура зменшення статутного капіталу, яка залежить від обраної форми власності підприємства. Для ТОВ це може бути зниження вартості часток учасників, погашення їх частини або ліквідація. Для ВАТ зменшення статутного капіталу можна здійснити шляхом зниження вартості акцій або зменшенням їх кількості.

Відповідальність у великому і малому бізнесі

Засновника невеликої фірми до відповідальності притягти складно. Наприклад, у компанії є непогашена заборгованість по оренді офісу, оплачувати яку у неї немає коштів. Власники і персонал просто втікають з бізнес-центру, залишаючи там своє майно. В цьому випадку стягнути борги з засновника даної фірми, навіть в судовому порядку, за законодавством не представляється можливим. Орендарем приміщення в договорі оренди виступає юридична особа, воно і повинно нести відповідальність за зобов'язаннями.

У великому бізнесі ситуація йде трохи інакше. Тут заборгованості набагато більше, а ставки і рівень гри вище. Відповідно, є закони, які дозволяють визнати засновника або генерального директора ТОВ субсидарному відповідачем.

Відповідно, є закони, які дозволяють визнати засновника або генерального директора ТОВ субсидарному відповідачем

Найчастіше це відбувається при банкрутстві юридичної особи. Ініціатором виступає конкурсний керуючий і конкурсні кредитори. Однак, щоб поставити керуючому або організатору бізнесу субсидарную відповідальність, потрібно довести його причетність до поточного стану справ фірми, що зробити досить складно.

Для цього необхідно мати письмове підтвердження того факту, що засновник своїми конкретними діями зробив так, що суспільство, наприклад, позбулося будь-якого майна, що призвело до втрати доходів і банкрутства.

Наприклад, засновник прийняв рішення продати нерухомість, яка належала суспільству і раніше здавалася в оренду, будучи єдиним джерелом доходу і погашення боргів. В даному випадку завжди оформляється письмове рішення про продаж, також угода фіксується в Росреестра. Засновник знав про критичну ситуацію з дебіторською заборгованістю і це може бути приводом для залучення власника до субсидарному відповідальності за боргами товариства з обмеженою відповідальністю.

До відповідальності можна притягнути і генерального директора підприємства, який має право розпоряджатися його коштами, в тому числі в рамках поточної господарської діяльності.

Наприклад, він брав у банках гроші на фірму під відсотки без належного забезпечення, і дані кредити підприємству було дано. Якщо погасити свої борги ТОВ не в силах, то можна довести причетність генерального директора до несприятливої ​​фінансової ситуації організації та зобов'язати його відповідати за кредитними зобов'язаннями солідарно. В цьому випадку уникнути відповідальності буде складно.

Відповідальність може бути кримінальної, адміністративної чи цивільно-правової. Кримінальна відповідальність передбачається, наприклад, за ухилення (повне або часткове) від сплати податків. Для визначення складу злочину розраховується недоїмка по податках за останні три роки, і якщо така має місце, то можливе порушення кримінальної справи.

Тут існує таке поняття, як організатор злочину. Дана позиція формально з позицією засновника не пов'язана. Звинувачення може бути пред'явлено організатору схеми, коли і засновники і генеральний директор є підставними особами, і даний факт вдасться довести.

висновок

Таким чином, реєструвати юридичну особу вигідніше, так як матеріальна й інша відповідальність у таких засновників набагато нижче, а часто взагалі недовідна. Це дозволить власнику бізнесу убезпечити себе від відповідальності за фінансові махінації співробітників (наприклад, несумлінного бухгалтера).

Це дозволить власнику бізнесу убезпечити себе від відповідальності за фінансові махінації співробітників (наприклад, несумлінного бухгалтера)

Але, не дивлячись на деякі пом'якшення до засновнику ТОВ, будувати будь-яких ілюзій не варто. Використовувати подібну схему для особистої вигоди або шахрайства не вийде, так як в цьому випадку в дію вступає Кримінальний кодекс або субсидіарну відповідальність . Детальніше про неї можна дізнатися з відео.

Додати коментар

Вам сподобається

Чи несе відповідальність керівник?