Реклама
Реклама
Реклама

Виявлення фіктивного та умисного банкрутства. | Арбітражний керуючий в Єкатеринбурзі: банкрутство підприємств

Навмисне і фіктивне банкрутство

Процедура банкрутства є законним регламентованим способом уникнути відповідальності за непогашену заборгованість перед кредиторами. Тому досить часто процедура банкрутства використовується недобросовісними боржниками з метою ухилення від погашення кредиторської заборгованості або отримання відстрочки платежів. Йдеться про умисне, а саме: навмисному і фіктивне банкрутство підприємства.
Фіктивне банкрутство - завідомо неправдиве публічне оголошення керівником / засновником підприємства про неспроможність даної юридичної особи.
Навмисне банкрутство має на увазі під собою вчинення керівником (засновником / учасником) дій (бездіяльності), які спричиняють нездатність ЮЛ в повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями та (або) виконати обов'язок по сплаті обов'язкових платежів.
Як навмисне, так і фіктивне банкрутство є протизаконною дією, за яке нормами Російського законодавства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.
У ситуації умисного банкрутства у кредиторів залишається мало шансів отримати свої гроші від підприємства-боржника. У зв'язку з цим дуже важливо звернутися за допомогою до фахівців нашої компанії, які зможуть своєчасно виявити ознаки фіктивного та умисного банкрутства.

Ознаки умисного банкрутства

Виявити фіктивне та навмисне банкрутство буває не так просто.
Вельми поширена практика продажу майна, матеріальних активів підприємства-боржника за заниженими цінами фірм-одноденок. В цьому випадку у фірми у власності залишається малоцінні активи, які необхідні для створення видимості діяльності і функціонування підприємства.
Можливий і інший спосіб умисного банкрутства: коли попередньо, до початку процедури банкрутства, боржник укладає свідомо економічно недоцільні угоди і в ході незаконних фінансових операцій «виводить» всі кошти з рахунків підприємства, не залишаючи можливості погашення заборгованості перед кредиторами.
Арбітражний (тимчасовий) керуючий на етапі спостереження проводить інвентаризацію майна підприємства-боржника, а так же фінансово-економічний аналіз, оцінку останніх угод і фінансових операцій, які могли привести до неплатоспроможності підприємства. Це дозволяє своєчасно виявити ознаки фіктивного та умисного банкрутства.
З метою виявлення ознак навмисного банкрутства може бути притягнутий сторонній фахівець.

Наслідки умисного банкрутства.

Поняття фіктивного та умисного банкрутства, а також відповідальність посадових осіб в цих випадках містяться в Кримінальному кодексі Російської Федерації і Кодексі України про адміністративні правопорушення.
Найчастіше саме загроза кримінального покарання змушує боржника вибрати більш нешкідливий варіант вирішення проблеми і погасити заборгованість, не доводячи ситуацію до судового розгляду у відношенні винних посадових осіб.
Захист інтересів кредиторів багато в чому залежить від компетенції Арбітражного (тимчасового) керуючого. Для виявлення ознак навмисного банкрутства потрібно провести глибокий аналіз ситуації на підприємстві: виявити угоди, що не відповідають ринковим умовам і нормам ділового обороту, незаконні операції, які можуть бути оскаржені в суді, встановити наявність інших навмисних злочинних дій / бездіяльності.

З таким завданням можуть впоратися тільки професіонали своєї справи. Наші грамотні і досвідчені фахівці готові допомогти Вам розібратися в будь-якій складній ситуації з метою захисту ваших інтересів і максимального стягнення заборгованості з проблемного контрагента.