Реклама
Реклама
Реклама

Що таке реструктуризація боргів при банкрутстві

  1. Кому дозволена процедура банкрутства
  2. Зобов'язання при реструктуризації
  3. Обмеження, встановлені законом
  4. висновки

На сучасному етапі законом РФ передбачена можливість реабілітації позичальника перед кредитором. Простіше кажучи, якщо фізична особа, яка виступає в ролі позичальника, звернеться до суду для того, щоб його визнали банкрутом, починається перегляд договору, укладеного з кредитором. Результатом стає рефінансування, зміна термінів виплат або інших умов. На сучасному етапі законом РФ передбачена можливість реабілітації позичальника перед кредитором

Кому дозволена процедура банкрутства

Головна можливість, яка з'явиться у боржника після позитивного рішення суду, - час на погашення боргу без загрози позбавлення майна. Природно, не кожен громадянин може розраховувати на дану процедуру, потрібно відповідати таким вимогам:

  • відсутність судимостей, в тому числі за економічні злочини;
  • наявність офіційного джерела, що приносить стабільний дохід, достатній для погашення боргу;
  • у громадянина не повинно бути інших рішень про визнання банкрутом протягом попередніх восьми років.

Боржники, які не відповідають встановленим списку умов, позбавляються можливості вдатися до банкрутства. Для них продаж майна в рахунок погашення кредиту неминуча.

Зобов'язання при реструктуризації

Як тільки офіційно буде розпочато реструктуризація боргів громадянина при банкрутстві, він отримує право на закриття своєї заборгованості. При цьому кредитор також має ряд зобов'язань, порушення яких неприпустимо: кредитна організація не зможе встановлювати або змінювати відсотки по виплаті. Також накладається заборона на введення будь-яких заборон чи санкцій (найчастіше до них відносять різні штрафи, пені та призначення інших додаткових платежів).

Якщо з'явиться необхідність у зміні умов кредитного договору, дана процедура можлива тільки на підставі звернення до арбітражу. Причому звернення буде розглядатися виключно в рамках основної справи про визнання банкрутом.

Обмеження, встановлені законом

Поки процедура в активній фазі, до людини, визнаному судовими інстанціями банкрутом, застосовуються обмеження, що стосуються фінансових операцій. Так, без відома кредитора заборонено купувати або продавати товари вартістю від 50 тисяч рублів. Поки процедура в активній фазі, до людини, визнаному судовими інстанціями банкрутом, застосовуються обмеження, що стосуються фінансових операцій

До цього переліку входять не тільки особисті речі та побутова техніка, а й автомобілі, житло, активи або цінні папери. Варто зауважити, що ліміт поширюється однаково на купівлю-продаж і застави.

Порушення, яке може привести до скасування судового рішення про реструктуризацію, - отримання нових кредитів. Якщо така спроба відбудеться і при цьому позичальник навмисно приховає свій поточний банкрутство, йому це загрожує серйозними санкціями.

висновки

Для того щоб підсумувати наявну інформацію, виявимо список позитивних і негативних сторін цього процесу. В першу чергу звернемо увагу на очевидні переваги:

  • скасування банківських обмежень і штрафів;
  • немає необхідності в продажу майна;
  • при складанні плану реструктуризації боргів можна домогтися значного зменшення заборгованості в силу обґрунтованих об'єктивних обставин.

Серед негативних сторін:

  • термін реструктуризації може становити три роки, при цьому у позичальника є право продовження;
  • складності в складанні плану реструктуризації боргів - практика показує, що більшість складених самостійно планів не затверджуються.

Правильно виконаний план забезпечує позбавлення від всіх заборгованостей і покарань, пов'язаних з розглядами. Цей процес, як і інші юридичні послуги в Москві та інших регіонах Російської Федерації, досить складно врегулювати самостійно. Для більшої надійності рекомендується співпрацювати з фахівцями.