Реклама
Реклама
Реклама

Новий Цивільний кодекс Чехії

  1. Огляд нового Цивільного кодексу Чеської Республіки

Подробиці Оновлене 07.04.2016 15:56

Добрий день, і це дуже суб'єктивний огляд про Чехію за IV квартал 2013 року Добрий день, і це дуже суб'єктивний огляд про Чехію за IV квартал 2013 року. Точніше, це огляд життя в Чехії переважно в останні місяці 2013 року, так як з них послідовно складалися підсумки останнього кварталу року. Медійний всеобуч: як жити при новому Цивільному кодексі ЧР. Новий парламент - нічого принципового нового немає і, як вже давно можна зрозуміти, не буде. Слабкі показники експорту змусили примусово послабити чеську крону.

Огляд нового Цивільного кодексу Чеської Республіки

До 1 січня 2014 року весь чеський народ отримав у подарунок новий Цивільний кодекс. Цього разу це не чергова доповнена і поглиблена версія документа, а абсолютно новий документ. За десятки років він зазнав стільки доповнень і змін, що вже можна збитися з рахунку. Цього разу Чехія отримала кодекс нового типу. Як сказав мені один знайомий юрист, його ідеологія наближається до зразків найбільш англо-саксонської правової системи. Та й сусіди - Німеччина, Австрія і навіть Польща - працюють по більш прогресивним документам.

Буде цікаво, наскільки успішно цей документ усуне набили оскому недоліки неабияк застарілої чеської правової системи. Що стосується обивателя і бізнесу, то його, наприклад, не влаштовує час судових тяжб, які можуть тягнутися роками.

Багато положень кодексу дозволяли грати зацікавленим особам на різних різночитання, неточності і недомовленості. А, головне, сутяжник, у якого руки свербіли подати на кого-небудь скаргу по дрібниці (частіше на сусіда, природно), міг легко знайти для цього привід. Не рідко в друк просочуються корупційні скандали не тільки в політичному середовищі, але навіть в судових органах. Вважається, що старі закони цьому сприяли.

Тепер багато чого має змінитися. Наприклад, якщо яблуні звисають в чужій палісадник, то ваш сусід має повне право безкоштовно зібрати і привласнити собі впали на його територію яблучка без дозволу. Або, наприклад, домашні вихованці тепер перейдуть на законних підставах з категорії речей в живі істоти.

Над цими статтями кодексу можна іронізувати, але справа в тому, що чеські громадяни люблять турбувати місцеві суди позовами, які тепер можна буде уникнути, а судді нарешті зможуть зайнятися серйозними справами. Хоча, і тут ще довго можна іронізувати, поки судова система Чехії буде відпрацьовувати новий закон. На це піде кілька місяців як мінімум.

Що стосується підприємців, то новий Цивільний кодекс послідовно інспірує заміну ряду низхідних законів, за якими працює бізнес в Чеській Республіці. Зокрема, з 1 січня 2014 р скасовується "Торговий закон", частина його візьме на себе прийнятий Закон «Про комерційних організаціях і товариствах (закон про комерційні об'єднаннях)», частина перейде до Цивільного кодексу, частина в так званий реєстраційний закон (Закон "Про суспільну реєстрації фізичних і юридичних осіб").

Новинки Закону «Про комерційних організаціях і товариствах (закон про комерційні об'єднаннях)» 90/2012 Sb. Zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích):

  • Розмір мінімального установчого капіталу знижується з двохсот тисяч крон до однієї крони
  • Скасовується обов'язок формування резервного фонду ТОВ
  • засновник ТОВ може мати кілька роздільних часткою в установчому капіталі і не зобов'язаний їх об'єднувати в одну
  • одна фізична особа може бути єдиним засновником в необмеженій кількості ТОВ
  • При перекладі майна з боку засновника на користь суспільства скасовується обов'язкова експертиза
  • З'являється можливість одностороннього виходу засновника з товариства, наприклад, в разі незгоди з загальними зборами засновників по зміні характеру бізнесу

Що стосується мене, то зниження суми обов'язкового статутного капіталу чеського ТОВ дещо полегшить реєстрацію нових фірм, так як заморожувати в банку на спецрахунку суму близько 10 тисяч доларів на період реєстрації фірми в таких випадках не доведеться. Більш того, в разі реєстрації фірми за дорученням банки відкривають спеціальний рахунок для установчого капіталу по одній довіреності, а повертають ці гроші на підставі нової довіреності від того ж особи, але вже в якості керівника зареєстрованої фірми.

Тепер, якщо мова буде йти про декілька кронах, ці гроші можуть лежати припадає пилом. Дешевше було б їх залишити в банку назовсім, але, на жаль, так не можна.

Інша справа, якщо засновники копійчаної фірми захочуть зайнятися серйозними справами, партнери можуть косо подивитися на мінімальний установчий капітал. Це з одного боку так, а з іншого боку це раніше засновники особисто ризикували в разі банкрутства сумою свого внеску в статутний капітал товариства. За новими правилами розширена відповідальність керівників (зокрема еднателей ) І власників комерційних організацій за неналежне виконання своїх обов'язків. Подивимося, як це запрацює на практиці.

Нова редакція Закону «Про спадщину» розглядає варіант успадкування боргу, що має послужити приводом до роздумів, як вести свій бізнес. І, взагалі, відповідальність всіх осіб, причетних до фірми, за свої функції в суспільстві розписана в нових законах більш конкретно і зрозуміло. У спадкоємця буде можливості відмовитися від боргу родича, але тільки від усієї спадщини цілком, а зробити він це зможе тільки на певній стадії, коли він ще може і не знати, наскільки все добре або погано стоїть в справах спадкодавця вцілому.

Згідно з новим Кодексом та Законом «Про комерційних організаціях і товариствах (про комерційні об'єднаннях)», всі чеські товариства з обмеженою відповідальністю повинні провести аналіз своїх Статутів (установчих договорів) на їх відповідність з новим законом. Після цього фірма в особі керівника буде зобов'язана до 30 червня 2014 року привести документ у відповідність з новими вимогами, якщо статут фірми суперечить новому закону. Питання оновлення установчої документації не простий, що потребують окремого матеріалу .

Вартість робіт щодо приведення установчих документів фірми у відповідність з новими вимогами може приблизно скласти від 13000 крон. Якщо власники товариства намітили провести якісь зміни, що вимагають заміну Статуту або будь-яких реєстраційних даних, то ці роботи можна об'єднати, провівши їх в першому півріччі 2014 року.

Заяви до Торговельного реєстру про реєстрацію діяльності або зміни в підприємницьких суб'єктів з 1 січня 2014 року подаються в електронній формі та дублюються в паперовій.

У законодавстві про працю змінюється порядок укладення робочих договорів, змінюються іпотечні договори. З настороженістю треба сприйняти нові норми укладення договорів оренди нерухомості. Наприклад, власник нерухомості не зможе заборонити мешканцям містити дрібних домашніх тварин, а тільки вимагати компенсації за псування майна за допомогою цих тварин. На мій погляд, дивна, суперечлива річ. Скажімо, зустрічається ситуація, коли власник житла пускає мешканця в сусідню кімнату своєї квартири. У якийсь момент сусід заводить тварина, яка викликала у господаря жорстоку алергію. Згідно з Цивільним кодексом, власник не може вимагати прибрати тварину, а може тільки ініціювати процедуру виселення мешканця. Аж до суду.

Новий кодекс торкнувся кілька тисяч параграфів десятків чеських законів. І, хоча роз'яснювальна робота серед населення, юристів, нотаріусів, працівників державних установ ведеться вже кілька місяців, на практиці залишається дуже багато неясностей. Деякі служби будуть зупинені від декількох днів до місяців для заміни процедури прийняття заяв, впровадження нового програмного забезпечення. Початок року буде нервовим. У середовищі юристів йдуть дискусії з трактуванні положень законів. Наприклад, всі старі довіреності, видані засновниками чеських фірм на своїх представників, можуть втратити свою юридичну силу.

Я стежу за ситуацією, а ця стаття буде редагуватися ще не раз.

Додати коментар