Реклама
Реклама
Реклама

Навмисне банкрутство: відповідальність неминуча

  1. Бізнес під маскою: реєстрація нового ТОВ
  2. Що показало слідство
  3. Підведемо підсумок

У липні минулого року Управління Федеральної податкової служби (УФНС) по Чуваської республіці звернулося в правоохоронні органи. Податківці провели перевірку одного ТОВ і виявили, що компанія неплатоспроможним.

Спільне розслідування ФНС і Управління економічної безпеки МВС показало, що керівник навмисне привів до банкрутства свій бізнес.

Бізнес під маскою: реєстрація нового ТОВ

Громадянин М. був єдиним засновником і керівником Товариства. Незважаючи на зобов'язання перед кредиторами компанії, він зняв з її розрахункового рахунку собі «під звіт» більше 6 млн. Рублів. Далі він уклав договір позики з громадянином С., вже визнаним банкрутом. За договором він надав С. понад 10,5 млн. Рублів.

Потім керівник Товариства заснував фірму з аналогічною назвою, але з іншим ідентифікаційним номером
Потім керівник Товариства заснував фірму з аналогічною назвою, але з іншим ідентифікаційним номером. У цю фірму він перевів своїх діючих співробітників, а себе призначив генеральним директором.

В результаті у першого Товариства утворилася заборгованість.

Що показало слідство

Що показало слідство

Перед податковою перевіркою він здав податкові декларації на суму понад 3 млн. Рублів, а потім звернувся до Арбітражного суду із заявою про визнання організації неспроможною (банкрутом).

Однак податківці виявили порушення закону. Операцію з видачі позики визнали свідомо нездійсненною: керівник провів її всупереч інтересам свого юридичної особи, щоб збільшити дебіторську заборгованість.

ФНС передала матеріали до суду.

Суд встановив шкоди кредиторам на загальну суму 5,7 млн.рублів, в тому числі державі 4,9 млн. Рублів. Керівника організації визнали винним по 196 КК РФ ( «Навмисне банкрутство»).

Це лише одна справа в рамках співпраці податкової інспекції та МВС. Всього за 2016 рік і 1 квартал 2017 року лише в Чувашії Республіці податківці розглянули 15 подібних випадків, а МВС завело три кримінальні справи.

Підведемо підсумок

Податкова інспекція завжди звертає увагу на компанії, які закриваються або виявляються банкрутами перед перевіркою
Податкова інспекція завжди звертає увагу на компанії, які закриваються або виявляються банкрутами перед перевіркою. Заснувати нову фірму з колишньою назвою - не означає врятувати бізнес. Банкрутство - не інструмент для бізнесу.

Співпраця ФНС і МВС держава вважає стратегічно важливим. Не забувайте про це і підбирайте оптимальні для бізнесу рішення в рамках закону !