Реклама
Реклама
Реклама

Наслідки затримки виплати або невиплати заробітної плати

  1. Компенсація за затримку заробітної плати
  2. Призупинення роботи в разі затримки виплати заробітної плати
  3. Адміністративна відповідальність за затримку виплати заробітної плати
  4. Кримінальна відповідальність за затримку виплати заробітної плати
  5. Дії працівників при затримці виплати заробітної плати

У зв'язку з ризиковим характером підприємницької діяльності в житті більшості організацій наступають моменти, коли грошей на виплату заробітної плати працівникам просто немає

У зв'язку з ризиковим характером підприємницької діяльності в житті більшості організацій наступають моменти, коли грошей на виплату заробітної плати працівникам просто немає. Однак трудове законодавство зобов'язує роботодавця оплачувати працю працівника незалежно від власного фінансового становища. Далі в рамках даної статті ми розглянемо, які права надаються працівникові в разі затримки виплати заробітної плати, і чим загрожують подібні затримки роботодавцю.

Компенсація за затримку заробітної плати

Відповідно до ст. 236 Трудового кодексу РФ (далі ТК РФ) у разі затримки виплати заробітної плати роботодавець зобов'язаний сплатити працівнику компенсацію в розмірі не нижче 1/150 ставки рефінансування Центрального банку Російської Федерації від невиплачених в строк сум за кожний день затримки починаючи з наступного дня після встановленого строку виплати по день фактичного розрахунку включно.

Таким чином, щоб визначити розмір компенсації потрібно визначити наступні параметри:

- Розмір невиплаченої заробітної плати. Питання про те, чи повинна прийматися до уваги зарплата цілком або за вирахуванням ПДФО (13%) є дискусійним. Але оскільки ТК РФ говорить саме про «невиплаченої» зарплати, а працівникові зарплата видається за вирахуванням ПДФО, то на наш погляд, обґрунтованим є другий підхід.

- Кількість днів прострочення. Прострочення починає текти з дня, наступного за днем ​​виплати заробітної плати, і закінчується в день, коли заборгованість по зарплаті буде погашена роботодавцем. Наприклад, зарплата повинна бути виплачена до 11 березня, але фактично була виплачена 21 березня. Тоді прострочення почала текти з 12 березня, в закінчила 21 березня. Таким чином, загальна кількість днів прострочення становить 10 днів.

- 1/150 ключової ставки ЦБ РФ. Найбільш актуальну інформацію про неї можна отримати на сайті Центрального банку РФ.

Розмір компенсації визначається шляхом перемноження всіх параметрів:
(Грошова компенсація) = (Розмір невиплаченої заробітної плати) х (Кількість днів прострочення) х 1/150 (Ключова ставка ЦБ).

Важливим моментом є те, що ця компенсація сплачується незалежно від вини роботодавця. Тому, навіть якщо в організації не було грошей на рахунках, і вона фізично не могла виплатити заробітну плату, вона все одно повинна виплатити своїм працівникам компенсацію за затримку виплати заробітної плати.

Призупинення роботи в разі затримки виплати заробітної плати

Згідно ст. 142 ТК РФ у разі якщо затримка виплати заробітної плати становить понад 15 днів, працівник має право припинити роботу до виплати затриманої суми. Працівник зобов'язаний попередньо в письмовій формі повідомити роботодавця про призупинення роботи. Щоб уникнути можливих суперечок і претензій з боку роботодавця, ми радимо подавати повідомлення про втрату чинності в двох примірниках, на одному з яких потрібно проставити позначку роботодавця про прийняття документа. Цей екземпляр працівник повинен залишити собі, щоб в подальшому мати доказ того, що роботодавець отримав повідомлення.

Однак припиняти роботу не можуть:

  • Державні службовці;
  • Працівники, які обслуговують небезпечні види виробництв і обладнання;
  • Працівники, які займаються енергозабезпеченням, опаленням і теплопостачанням, водопостачанням, газопостачанням, зв'язком, швидкої та невідкладної медичної допомогою.

У період призупинення роботи працівник має право взагалі не з'являтися на робочому місці.

Як і у випадку з грошовою компенсацією, можливість призупинення роботи не залежить від вини роботодавця. Тому і в тому випадку якщо у роботодавця немає грошей на виплату зарплати, але він ось-ось планує їх отримати, працівники можуть призупинити роботу і не виходити на неї до погашення заборгованості. Такий висновок підтримується Верховним Судом в п. 57 Постанови Пленуму від 17.03.2004 N 2.

При цьому роботодавець зобов'язаний відшкодувати працівникові все суми, належні йому за весь період призупинення роботи.

Тому сьогодні працівникові вигідно припиняти роботу, оскільки виходити на роботу йому не доведеться, а на роботодавця лежить обов'язок відшкодувати працівникові все суми, належні йому, і відсотки. Відзначимо, що подібні заходи можуть бути занадто обтяжливими для роботодавця і здатні привести до його банкрутства.

Роботодавець потрапляє в замкнуте коло: немає грошей, тому працівники йдуть, працівники йдуть, тому він не може виконати замовлення і отримати прибуток, а повинен ще й виплачувати всім працівникам середній заробіток. У таких ситуаціях залишається тільки сподіватися на розсудливість працівників, здатних зрозуміти, що їхні інтереси також полягають в тому, щоб роботодавець «вижив» і продовжив отримувати прибуток.

В силу ст. 142 ТК РФ працівник зобов'язаний вийти на роботу наступного дня після отримання повідомлення від роботодавця «про готовність провести виплату затриманої заробітної плати в день виходу працівника на роботу». Формулювання, яке використало законодавцем не дуже вдала, оскільки допускає ситуації, коли роботодавець повідомив про готовність погасити борг, працівник вийшов на роботу, але борг так і не був погашений.

Тим не менш, важливо пам'ятати, що на працівника лежить обов'язок вийти на роботу після отримання повідомлення. Її невиконання загрожує притягненням до дисциплінарної відповідальності і навіть звільненням.

Адміністративна відповідальність за затримку виплати заробітної плати

Пункт 6 статті 5.27 Кодексу про адміністративні правопорушення містить загальну норму, що дозволяє залучати роботодавця за невиплату або неповну виплату у встановлений термін заробітної плати. Причому до відповідальності може бути притягнута не тільки організація, а й її посадові особи (директор, головний бухгалтер).

На відміну від раніше розглянутих наслідків затримки у виплаті заробітної плати, притягнення до адміністративної відповідальності можливо тільки в разі встановлення вини роботодавця в скоєнні правопорушення.

Неоднозначним є питання про те, чи є правопорушення, що виражається в затримці виплати заробітної плати триваючим. Важливість цього питання зумовлена ​​тим, що якщо правопорушення є триваючим, то особа може бути притягнута до відповідальності за його вчинення протягом 2-х місяців з моменту виявлення цього правопорушення. Якщо ж воно не є триваючим - протягом 2-х місяців з моменту вчинення.

На наш погляд це правопорушення є триваючим, оскільки воно виражається в тривалому безперервному невиконанні обов'язків роботодавця. Однак зазначимо, що позиція судової практики з цього питання неоднозначна. Тому точно передбачити судові перспективи досить складно.

Кримінальна відповідальність за затримку виплати заробітної плати

Відповідно до ст. 145.1 Кримінального кодексу РФ керівник організації може бути притягнутий до відповідальності за затримку виплати заробітної плати понад 2 місяців, якщо ця затримка допущена з особистої та іншої корисливої ​​зацікавленості.

Згадка про особисте та іншої корисливої ​​зацікавленості значно знижує можливості притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки її доведення представляє серйозні складності. Крім того, наявність цієї зацікавленості передбачає вину у скоєнні злочину.

Очевидно, що категорія корисливої ​​зацікавленості є оціночною. У зв'язку з цим вельми висока ймовірність того, що в якості прояви корисливої ​​зацікавленості співробітники прокуратури можуть розцінити, наприклад напрямок наявних грошей на закупівлю продукції замість виплати заробітної плати.

Тому роботодавцям варто бути дуже обачними і сумлінно виконувати лежащия на них обов'язки, по крайней мере, при наявності фактичної можливості.

Дії працівників при затримці виплати заробітної плати

Таким чином, якщо вашу заробітну плату затримують, і ви не боїтеся зіпсувати відносини з роботодавцем, то необхідно зробити наступні дії:

  1. Звернутися до державної інспекції праці з заявою про порушення роботодавцем трудового законодавства.
  2. Після закінчення 15 днів призупинити роботу, письмово повідомивши роботодавця.
  3. Звернутися з позовом до суду з вимогою про виплату заробітної плати, грошової компенсації та середнього заробітку за період призупинення роботи. У разі якщо заробітна плата була нарахована роботодавцем, але не виплачена, іншими словами він не заперечує наявність заборгованості і її розмір, то можна звертатися із заявою про видачу судового наказу без проведення судових засідань.
  4. Після закінчення 2-х місяців подати заяву про порушення кримінальної справи в прокуратуру і в міліцію за місцем знаходження роботодавця.

________________________________________________________

Можливо вам буде цікаво ознайомитись з іншими статтями по трудовому праву:

Корисні статті