Реклама
Реклама
Реклама

На яку суму банк може пробачити борг?


Напевно кожен позичальник, особливо в складному фінансовому становищі, замислювався про те, чи може банк пробачити кредитний борг і на яку суму? А дійсно - чи реально взяти позику так, щоб потім його не платити? Фінансові експерти допомагають розібратися в нюансах, при яких борг може бути списаний.

Як банк може надійти з кредитними боргами?

Сподіватися, що банк ось так просто простить кредитний борг - не варто. Адже для банківської структури це втрата очікуваного прибутку (відсотків з кредиту), а також прямі збитки (гроші, дані позичальникові в борг).

Тому співробітники фінансової установи окремо оцінюють кожного свого позичальника, по кредиту якого стали затримуватися виплати. Спочатку банк самостійно намагається домогтися повернення грошей від позичальника - дзвонить, надсилає електронні листи і смс-повідомлення. Також спочатку він перевіряє довідку про доходи.

Якщо результату немає, то:

  • банк подає до суду в надії витребувати борг, який вони вважають перспективним. Тобто кредит узятий на велику суму, а позичальник при цьому працює неофіційно або в перспективі може мати хороший дохід;
  • кредити на менші суми, в тому числі і споживчі, можуть бути продані колекторам. Чи можуть банки це робити без рішення суду, читайте тут , А що робити позичальникам в таких умовах, дізнаєтеся на цій сторінці.

Не забуваємо, що у банку є 3 роки для спроб повернення боргу - це діє строк позивної давності . Тому навіть якщо 2 роки по невиплачені кредити ніхто не турбує, це ще не означає, що про борг можна забути. Банк все ще може звернутися до суду.

Коли банк прощає кредит?

Незначні за сумою кредити в безнадійних, на думку банку, випадках можуть пробачити. Точну суму тут назвати складно: в регіонах це може бути пару тисяч рубл., А в столиці - близько 5 тисяч рубл. У більшості випадків - ще менші суми.

Рішення про закриття кредиту приймається, скоріше, не від залишку заборгованості. враховується:

  • реальне фінансове становище позичальника;
  • відсутність у нього майна, доступного для конфіскації через суд.

Найчастіше, таке рішення приймається в тому випадку, якщо банк не зміг ніяким чином знайти боржника або його родичів для витребування боргу. Для того, щоб не псувати собі статистику, в якій відображаються проблемні заборгованості, кредитор може просто списати такий позику.

Логічно припустити, що якщо на ваше ім'я не відкрито жодної банківський рахунок, у вас немає офіційного працевлаштування та майна, записаного на вас, то і знайти вас буде проблематично. Якщо «залягти на дно» на 3 роки, то можна дочекатися, поки пройде позовної термін, і з вас вже не зможуть через суд нічого вимагати.

В яких випадках кредитний борг обов'язково списується?

Є ситуації, при яких кредитний борг списується без проблем:

  • позичальник помер, а взятий ним кредит передбачав страхування життя боржника. В такому випадку страхова відшкодовує залишок заборгованості, кредитний договір закривається;
  • позичальник виїхав з країни (на ПМЖ, наприклад), знайти боржника немає ніякої можливості, а борг по його кредиту - мізерний.

Необхідно пам'ятати, що якщо у померлого боржника були родичі, які вступають у спадок, банк має право вимагати з них оплати кредиту. Іншими словами, до спадкоємців переходить не тільки майно і заощадження, але і всі наявні борги.

Таким чином, перед тим, як вступати в спадок, необхідно перевірити папери вашого родича на предмет того, чи були у нього оформлені кредити. Дуже часто буває, що отримується дохід буде набагато нижче ваших витрат.

Банкрутство фізичної особи

Крім цього, є ще одна можливість списати свої борги - оголосити себе банкрутом . Така можливість у фізичних осіб з'явилася порівняно недавно, приблизно рік тому, але вже стала дуже популярна.

У чому суть: людина, у якого є борги за кредитами або з оплати послуг ЖКГ на суму від 500 тисяч і вище, може звернутися до суду із заявою на визнання його банкрутом. Якщо суд задовольнить його клопотання, то майно боржника буде реалізовано і передано на погашення заборгованості.

А якщо майна і заробітку немає, то позичальника все одно звільнять від усіх його зобов'язань, і банк більше не зможе вимагати від нього жодних виплат.

При цьому слід пам'ятати, що дана процедура є платною. Вам доведеться сплатити як саме звернення до суду (держмито), так і послуги керуючого, який буде займатися реалізацією вашого майна (при його наявності) через торги.

Крім того, інформація про банкрутство обов'язково з'явиться у вашому кредитному досьє. А це означає, що взяти в майбутньому новий кредит буде практично неможливо, тому як працювати з подібним позичальником, не захоче ні один банк.

В інших випадках банк задіює всі можливі ресурси, щоб добитися повернення боргу. Тому реальніше домовитися про списання всієї суми штрафів для погашення тільки тіла кредиту.

У той же час ми розглянули, чи може банк пробачити кредитний борг і на яку суму - вам залишається робити висновки, виходячи з вашої ситуації.

Напевно кожен позичальник, особливо в складному фінансовому становищі, замислювався про те, чи може банк пробачити кредитний борг і на яку суму?
А дійсно - чи реально взяти позику так, щоб потім його не платити?
Як банк може надійти з кредитними боргами?
Коли банк прощає кредит?
В яких випадках кредитний борг обов'язково списується?