Реклама
Реклама
Реклама

Мирова угода в арбітражному процесі - зразок 2018-2019 років

  1. Особливості укладення мирової угоди в арбітражному суді
  2. Умови, при яких відбувається затвердження мирової угоди судом
  3. Правила складання мирової угоди по АПК РФ, зразок угоди по арбітражному справі

Мирова угода в арбітражному процесі - зразок 2018-2019 років напевно цікавить багатьох, адже сторони арбітражних суперечок все частіше вдаються до відповідного механізму їх врегулювання. АПК РФ докладно регулює порядок даної примирної процедури, що дозволяє максимально врахувати взаємні інтереси суб'єктів конфлікту. Мирова угода в арбітражному процесі - зразок 2018-2019 років напевно цікавить багатьох, адже сторони арбітражних суперечок все частіше вдаються до відповідного механізму їх врегулювання

фото:

Особливості укладення мирової угоди в арбітражному суді

Умови, при яких відбувається затвердження мирової угоди судом

Правила складання мирової угоди по АПК РФ, зразок угоди по арбітражному справі

Особливості укладення мирової угоди в арбітражному суді

Мирова угода АПК РФ позиціонує як виключно судову процедуру примирення, яку допустимо провести на будь-якій стадії розгляду, а також в рамках виконання рішення судового органу.

За своєю природою це угода, що містить як процесуальний аспект у вигляді припинення судової процедури, так і матеріальний, тобто зміну або припинення зобов'язань сторін. Саме тому укладення мирової угоди регулюється процесуальними нормами, а також положеннями ГК РФ про договори.

Порядок завершення процесу мировою угодою встановлено гл. 15 АПК РФ. Визначаючи коло цивільних справ, в рамках яких може бути застосована процедура, закон обмежує їх тільки прямо встановленими федеральним законодавством заборонами. Зокрема, не можна укласти мирову угоду при розгляді справ про встановлення юридичних фактів.

ВАС РФ в постанові пленуму від 18.07.2014 № 50, присвяченому питанням примирення учасників судового конфлікту, вказав на особливості суб'єктного складу мирової угоди.

Якщо розгляд відбувається за участю кількох позивачів або відповідачів, угода може бути укладена між усіма або тільки деякими з них.

За загальним правилом 3-и особи із самостійними вимогами вправі виступати в якості сторони мирової угоди, а треті особи, які не заявляють таких, - немає.

Обов'язковий етап, перш ніж угода набере чинності, - його твердження судовим органом.

Умови, при яких відбувається затвердження мирової угоди судом

Повноваженнями затверджувати даний документ має суд, який здійснює провадження у конкретній справі. Якщо угода укладається в рамках виконавчого провадження, затверджувати його буде суд 1-ї інстанції за місцем, де воно реалізується, або, суд, який прийняв виконуваний акт.

Для затвердження повинні бути дотримані наступні умови:

  1. Явка сторін на засідання або письмове прохання про розгляд питання в їх відсутність;
  2. Наявність в тексті обов'язкових умов, врегульованих ст. 140 АПК РФ;
  3. Наявність підтверджень повноважень осіб на підписання угоди (наприклад, дійсною довіреності);
  4. Відповідність умов угоди закону;
  5. Відсутність порушень угодою прав третіх осіб;
  6. Дотримання умов дійсності цивільно-правових договорів, наприклад процедури схвалення, якщо угода велика;
  7. Чітке виклад умов, неможливість їх неоднозначного тлумачення (що було підкреслено ВАС РФ в інформаційному листі від 20.12.2005 № 97);
  8. Можливість втілення угоди.

Якщо суд не виявить передумов для відмови в затвердженні, виноситься ухвала, в якому відбивається факт затвердження мирової угоди та її умови.

Після затвердження угоду знаходить юридичну силу. Якщо сторонами укладено нову угоду, що міняє умови колишнього, то після затвердження його судом початкове мирова угода не підлягає застосуванню (п. 2 Огляду судової практики АС ДО від 29.06.2017).

Правила складання мирової угоди по АПК РФ, зразок угоди по арбітражному справі

Угода в арбітражному процесі має обов'язково мати письмову форму, а також містити інформацію про умови, в тому числі строки та розмір, на яких має бути виконане зобов'язання. В іншому сторони мають право керуватися свободою договору за умови складання исполнимого і однозначно розуміється документа.

Умова про те, як між сторонами розподіляться судові витрати, не входить в число обов'язкових, проте слід подбати про його включення до тексту, щоб не виникло невдоволення в зв'язку з несправедливим розмежування видатків судом.

Важливо! Примірників угоди повинно бути на 1 більше, ніж підписують його сторін.

Зразок мирової угоди в арбітражному суді можна скачати за посиланням: Мирова угода по АПК (зразок).

***

Мирова угода - механізм, що дає учасникам арбітражного справи можливість врегулювати конфлікт і при цьому зберегти партнерські відносини. До складання його тексту слід підходити уважно, щоб виключити підстави для відмови в затвердженні.

***

Стаття виявилася корисною? Підписуйтесь на наш канал RUSЮРІСТ в Яндекс.Дзен!

Автор: RusЮріст

Стаття виявилася корисною?