Реклама
Реклама
Реклама

Добровільна ліквідація або банкрутство

  1. Ліквідація і банкрутство - основні поняття і особливості
  2. У чому полягає основна відмінність ліквідації від банкрутства юридичної особи

В життєвому циклі будь-якої організації, компанії або бізнесу рано чи пізно настає етап припинення господарської діяльності

В життєвому циклі будь-якої організації, компанії або бізнесу рано чи пізно настає етап припинення господарської діяльності.

У вітчизняній практиці застосовуються різні способи закриття бізнесу, один з яких вибирається власниками або менеджментом:

  1. Реорганізація (злиття, приєднання та т. Д.).
  2. Добровільна ліквідація.
  3. Банкрутство.
  4. Перехід в «мертві душі».

Банкрутство та ліквідація організації, юридичної особи - це не одне і те ж. Реорганізація, не є дійсним припиненням бізнесу, оскільки економічна активність фірми триватиме повністю або частково в рамках нової організаційної структури.

Таким чином, в контексті наявного російського законодавства тільки ліквідація або банкрутство компанії можуть правомірно розглядатися як дієвих заходів щодо припинення діяльності того чи іншого юридичної особи.

У цій статті будуть розглянуті основні аспекти, пов'язані з правовими підставами ліквідації або банкрутства компанії, а також будуть визначені відмінності цих важливих правових регламентів і процедур, що супроводжують діяльність майже всіх компаній, організацій, включаючи та ВП (індивідуальних підприємців).

Ліквідація і банкрутство - основні поняття і особливості

Добровільна ліквідація - вкрай рідкісне явище, характерне в основному для індивідуальних підприємців. У цьому російська практика закриття бізнесу в корені розходиться зі світовою.

Юридична ліквідація банкрута підприємства вимагає значних витрат. Зокрема, потрібно пройти такі стадії, як обов'язкове проведення виїзної податкової перевірки за три останні роки.

ліквідація компанії

Відмова від ліквідації юридичної особи при завершенні діяльності фірми не тягне за собою ніякої відповідальності засновників або керівника. В результаті власник, який припиняє справу, нерідко розпродає майно, «обнуляє» розрахунковий рахунок і зникає в невідомому напрямку.

Фірма переходить в розряд «мертвих душ», списки яких регулярно розміщуються на стендах і сайтах податкових органів. У разі якщо така фірма обтяжена непогашеними боргами, згодом вона може перейти в категорію відсутніх боржників, що проходять процедури банкрутства .

Що стосується процедури банкрутства, то в російській практиці можна розглядати її, як мінімум, в трьох основних аспектах:

банкрутство

  1. По-перше, досить часто воно не свідчить про дійсний завершенні бізнесу через його краху, а є способом переходу до іншого етапу життєвого циклу компанії, який дозволяє звільнитися від боргів, для оплати яких не було акумульовано достатньо коштів. «Смерть» юридичної особи в цьому випадку не завжди означає «смерть» економічної організації.
  2. По-друге, банкрутство - це наслідок добровільної ліквідації та припинення діяльності підприємства, коли засновники не захотіли вносити додаткові кошти для оплати незначних боргів, що залишилися.
  3. По-третє, банкрутство може свідчити про остаточну неплатоспроможності компанії в результаті помилок менеджменту або несприятливих зовнішніх обставин.

У зарубіжній практиці ліквідація підприємства і банкрутство є конкуруючими цивілізованими способами завершення бізнесу. У першому випадку кредитори зазнають збитків, у другому - вони отримують всі борги.

У першому випадку кредитори зазнають збитків, у другому - вони отримують всі борги

Арбітражний суд

У Росії витрати на добровільну ліквідацію настільки високі, що вона не може розглядатися як конкуруючий спосіб завершення бізнесу в порівнянні з банкрутством і тим більше переходом в категорію «мертвих душ». Реальні механізми контролю та відповідальності засновників у разі невиконання юридичних процедур закриття фірми відсутні.

Основні використовувані форми юридичних осіб припускають обмежену відповідальність. Необмежена відповідальність має місце при веденні бізнесу в якості індивідуального підприємця, але процедури банкрутства фізичних осіб поки не працюють належним чином.

Основними нормативними документами, що встановлюють порядок ліквідації юридичних осіб, є Цивільний кодекс РФ, Федеральний закон «Про товариства з обмеженою відповідальністю» і Федеральний закон «Про акціонерні товариства». Ліквідація є способом припинення діяльності юридичної особи.

На відміну від реорганізації (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) і відповідно до статті 61 Цивільного кодексу Російської Федерації ліквідація юридичної особи «тягне його припинення без переходу прав і обов'язків у порядку правонаступництва до інших осіб». Юридична особа може бути ліквідовано в добровільному порядку за рішенням його засновників (учасників) або органу юридичної особи, уповноваженого на те установчими документами. Зазвичай це загальні збори учасників або акціонерів, рішення якого оформляється протоколом.

Зазвичай це загальні збори учасників або акціонерів, рішення якого оформляється протоколом

Основні стадії банкрутства

Банкрутство компанії юридичної особи визначається основним нормативним актом - а саме Федеральним законом «Про неспроможність (банкрутство)» ФЗ № 127 від 2002 року .

У чому полягає основна відмінність ліквідації від банкрутства юридичної особи

Головні ознаки, за якими визначається відміну банкрутства компанії від її примусової або добровільної ліквідації, полягають у наступному:

  1. По-перше, ліквідація завжди передбачає припинення діяльності фірми, а банкрутство - тільки в тому випадку, якщо спостереження, зовнішнє управління і санація не привели до створення умов для розрахунку фірми з кредиторами.
  2. По-друге, ліквідація може не мати ніякого зв'язку з борговими зобов'язаннями (але для цього у фірми не повинно бути непогашених боргів), банкрутство, як спосіб ліквідації юридичної особи, ініціюється якраз таки через наявність у фірми заборгованостей перед кредиторами та іншими уповноваженими особами .

Ліквідація через банкрутство

  1. По-третє, ліквідація не може однозначно ототожнюватися з банкрутством в контексті забезпечення умов для погашення зобов'язань підприємства, оскільки є лише одним з етапів другої процедури.
ЛіквідаціяБанкрутствоЩо спільного між ними?

Для ліквідації фірми з боргами може знадобитися ініціювання процедури банкрутства Ліквідація - один з етапів банкрутства У чому різниця між ними? Може бути не пов'язана з боргами в принципі, так само як і з процедурою банкрутства Практично завжди пов'язане з боргами Передбачає припинення діяльності фірми Не завжди передбачає припинення діяльності фірми (тільки якщо вона не виплатить боргів до конкурсного виробництва або якщо не буде підписано мирову угоду) Може не вимагати участі арбітражу Вимагає участі арбітражу Ліквідація - один з можливих етапів банкрутства, але не обов'язковий, до нього може не дійти чергу Банкрутство включає етапи, які пов'язані з ликв Ідацій підприємства

  1. По-четверте, ліквідація може бути здійснена (у випадках, якщо вона добровільна) без участі арбітражу. Все, що потрібно зробити фірмі, якщо у неї немає боргів, - звернутися в ФНС. Банкрутство компанії навпаки цілком і повністю є результатом проведення арбітражного процесу, де тільки постанова суду може бути остаточним вердиктом про припинення (ліквідації) компанії - юридичної особи та виключення її з федерального реєстру юридичних осіб (ЕГРЮЛ).

Як показує велика судова і правова російська практика, у багатьох випадках ліквідація і банкрутство тісно пов'язані і мають розглядатися в одному контексті. Якщо у фірми є борги, то припинення її діяльності можливо, тільки якщо вона по ним розрахується. Іноді для цього необхідно банкрутство - що складається з розглянутих вище етапів.