Реклама
Реклама
Реклама

Дебет-Кредит № 46 :: Банкрутство

Дебет-Кредит № 46 (12.11.2007)
Суть справи :: Бухгалтерський облік

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

У «ДК» №37 / 2007 ми розглянули ліквідацію підприємства за рішенням засновників. Ще однією підставою ліквідації є банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як застосуванням ліквідаційної процедури.

Хто може виступити із заявою про банкрутство?

Згідно ч. 2 ст. 6 Закону про банкрутство, право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, який не може розрахуватися за зобов'язаннями (той, хто повинен), або кредитор (той, кому повинні).

Із заявою про банкрутство може звернутися кредитор (кредитори) або ж боржник. Кредитори можуть звернутися до суду в однією заявою (cт. 58 ГПКУ).

58 ГПКУ)

Статус кредитора можуть мати і працівники підприємства, якщо їм сумарно заборгували понад 300 мінімальних зарплат.

Самобанкрутство. Боржник також може звернутися до суду, якщо він не здатний задовольнити вимоги кредиторів через відсутність ліквідних активів, за умови що у нього достатньо коштів для покриття судових витрат.

Неплатоспроможність може бути виявлена ​​також при самоліквідації або «примусової» ліквідації (наприклад за позовом органу ДПС) - в разі якщо вартості майна підприємства, що ліквідується недостатньо для задоволення вимог кредиторів, ліквідатор повинен в установленому порядку звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство підприємства згідно зі ст. 51 Закону про банкрутство.

Закон визначає термін обов'язкового звернення до суду із заявою про банкрутство: один місяць з моменту виявлення вищенаведених умов.

Приклад 1 Підприємство «Моноліт» звернулося до господарського суду з позовом про стягнення боргу в сумі 150 тис. Грн з підприємства «Добробут». Суд 01.08.2007 р виніс рішення на користь підприємства «Моноліт». Після виконання рішення суду «Добробут» вже не зможе розрахуватися з іншими кредиторами. У цій ситуації підприємство «Добробут» зобов'язане звернутися до господарського суду в період с 2 серпня по 2 вересня 2007 року з заявою про визнання себе банкрутом.

У разі подання боржником заяви до суду слід підготувати пакет документів:

1) заяву боржника про порушення справи про банкрутство;

2) рішення власника або уповноваженого ним органу про звернення до суду;

3) бухгалтерський баланс на останню звітну дату;

4) перелік і повний опис заставленого майна із зазначенням його місцезнаходження та вартості на момент виникнення застави;

5) рішення загальних зборів акціонерного товариства, учасників товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю, яке визначає уповноважену особу акціонерів, учасників товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю, якщо вони вирішили це питання;

6) протокол загальних зборів працівників боржника, на якому обрано представника працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю для участі в процесі при провадженні у справі про банкрутство, а в разі неможливості скликати такі збори - рішення конференції (зборів) представників працівників боржника, уповноважених осіб акціонерів або учасників товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю;

7) інші документи, що підтверджують неплатоспроможність боржника (договори, акти звірок, рішення судів, виконавчі документи і т. П.);

8) документи про оплату держмита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Остаточне рішення у вигляді постанови про порушення справи про банкрутство приймає суд.

У підготовчому засіданні суд виносить рішення, яке зобов'язує заявника опублікувати в офіційному друкованому органі оголошення про порушення справи про банкрутство. У 30-денний строк з дня опублікування оголошення про банкрутство кредитори повинні звернутися до господарського суду з вимогами до боржника.

Одночасно з порушенням провадження у справі про банкрутство вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів.

На підставі заяв, поданих кредиторами, складається реєстр вимог кредиторів. Реєстр вимог кредиторів стверджує суд (попереднє засідання господарського суду).

У реєстрі вимог містяться відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов'язаннями чи зобов'язаннями щодо сплати податків і зборів, черговість задоволення кожної вимоги, окремо розмір неустойки.

Якщо кредитори в 30-денний термін з моменту публікації в офіційному друкованому органі оголошення про порушення справи про банкрутство не пред'явили своїх вимог до боржника, або вимоги були пред'явлені по закінчення терміну, встановленого для їх подачі, або не запроваджені взагалі, то згідно з ч. 2 ст. 14 Закону про банкрутство такі вимоги не розглядаються і вважаються погашеними, про що господарський суд зазначає в ухвалі, якою затверджує реєстр вимог кредиторів. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Наслідки відкриття ліквідаційної процедури

З моменту прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури відбуваються такі дії:

1) підприємницька діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу;

2) термін виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається наступівшім1;

3) припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), відсотків та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута;

4) відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

5) укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна банкрута чи передачею його майна третім особам, допускається в порядку, передбаченому цим розділом;

6) скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, або інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

7) вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли в ході процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в рамках ліквідаційної процедури.

З дня прийняття арбітражним судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо це не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис в його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута, якщо цього не було зроблено раніше. Термін ліквідації банкрута не повинен перевищувати 12 місяців з можливістю продовження за рішенням суду ще на шість місяців (ст. 22 Закону про банкрутство) (див. Схему).

Виявлення ліквідаційної маси і оцінка майна банкрута

До складу ліквідаційної маси входять (ст. 26 Закону про банкрутство):

- всі види майнових активів банкрута на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в її ході, за винятком об'єктів соцкультпобуту (гуртожитків, дитсадків і т. П.);

- майно банкрута, що знаходиться в заставі;

- частка ліквідатора в спільному майні, за умови що вона виділена в натурі.

Оцінку майна банкрута, на яке звернено стягнення на етапі ліквідаційної процедури, проводять незалежні оцінювачі (ст. 29 Закону про банкрутство).

Продаж майна банкрута і черговість погашення вимог кредиторів

Порядок продажу майна банкрута ліквідатор погоджує з комітетом кредиторів, після чого інформація публікується в засобах масової інформації.

Як правило, такий продаж відбувається на відкритих торгах. Кошти від продажу майна зараховуються на один розрахунковий рахунок.

При продажу майна банкрута проводяться звичайні операції з поставки товарів.

Оподаткування відбувається в загальному порядку, так як чинним законодавством ніякі особливі вимоги не передбачені.

Подання звітності банкрутом має певні особливості. Звітність до податкових органів подає і підписує ліквідатор. При оформленні податкової накладної в якості продавця виступає підприємство-банкрут. А ось підпис повинен поставити ліквідатор (адже до нього перейшли функції управління підприємством) або призначена ліквідатором особу, відповідальну за виписку податкових накладних.

Податкове зобов'язання з ПДВ не нараховується, тільки якщо на момент банкрутства підприємство виключено з реєстру платників ПДВ.

При податковій перевірці банкрута можуть бути нараховані тільки штрафні санкції за заниження об'єкта оподаткування. Санкції за порушення термінів сплати нараховуватися не можуть (див. Лист ДПАУ від 02.06.2005 р №10902 / 7/23/1117).

Акт перевірки банкрута органами ДПА підписує ліквідатор, а в разі незгоди з висновками перевіряючих він має право оскаржити їх дії в адміністративному або судовому порядку.

У разі недостатності коштів, отриманих від продажу майна банкрута, для повного задоволення всіх вимог однієї черги вимоги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належить кожному кредиторові однієї черги.

Звітність при провадженні у справі про банкрутство

Ліквідатор подає звітність до Держдепартаменту з питань банкрутства згідно з переліком, наведеним в Інструкції №247, за такими формами:

1) Повідомлення про порушення провадження у справі про банкрутство;

2) Повідомлення про оголошення у пресі;

3) Повідомлення про припинення провадження у справі про банкрутство;

4) Повідомлення про відкладення справи і відкладення справи за підсудністю;

5) Повідомлення про санацію;

6) Повідомлення про визнання банкрутом і ліквідації;

7) Повідомлення про мирову угоду;

8) Повідомлення про призначення арбітражного керуючого;

8.1) Повідомлення про арбітражного керуючого;

9) Повідомлення про боржника;

9.1) Фінансово-економічні показники (актив балансу);

9.2) Фінансово-економічні показники (пасив балансу);

9.3) Фінансові результати діяльності боржника;

10.1) Повідомлення про запланований продаж майна боржника;

10.2) Повідомлення про продаж майна боржника;

11) Повідомлення про інвестора;

12) Повідомлення про виплату заробітної плати працівникам боржника;

13) Повідомлення про реєстр вимог кредиторів;

14) Повідомлення про інвентаризацію.

Як видно з переліку, більшу частину звітності неможливо скласти без даних бухгалтерського обліку.

Крім того, в ході процедури банкрутства підприємство подає податкову і статистичну звітність.

Покажемо на прикладі процедуру ліквідації банкрута (продаж його майна).

Приклад 2 Підприємство «Перспектива» вклало багато грошей в будівництво нових цехів. Але коштів на добудову не вистачило, з кредитами і кредиторами вчасно не розраховувалося, генпідрядник подав підприємство на банкрутство.

Баланс, представлений підприємством в господарський суд в місячний строк з дня порушення справи про банкрутство, виглядає наступним чином (див. Зразок). У процесі ліквідації були продані склади 05.04.2007 р за ціною 120 тис. Грн (в т. Ч. 20 тис. Грн ПДВ) і виробничі приміщення готовністю 80% як цілісний майновий комплекс вартістю 2000 тис. Грн (без ПДВ) (пп . 3.2.8 Закону про ПДВ) 26.06.2007 р

Як і в якій послідовності оплачуються витрати по ліквідації підприємства і погашення боргів?

Кошти від продажу складів розподілилися наступним чином:

1) з 120 тис. Грн (виручка від продажу складів):

задовольняються вимоги першої оче-реді:

- виплачена зарплата за три місяці, що передують звільнення, і належні компенсаційні виплати - 30,8 тис. Грн;

- сплачено за охорону приміщень 16,5 тис. Грн;

- за ремонт даху недобудованого цеху сплачено 20,0 тис. Грн;

- оплачені витрати на публікацію в офіційних друкованих органах інформації про порядок продажу майна банкрута - 1,0 тис. Грн;

- оплачені послуги ліквідатора за 3 місяці - 3,6 тис. Грн;

- виплачено професійного оцінювача за оцінку складів 5,0 тис. Грн;

- оплачені послуги нотаріуса 2,6 тис. Грн;

- перераховано за оцінку незавершеного будівництва 39,5 тис. Грн;

- сплачено за банківське обслуговування 1,0 тис. Грн.

При ремонті даху використані існуючі матеріали (0,7 тис. Грн). Про це складено відповідний акт.

Будівлі цехів продавалися через біржу. З коштів, отриманих від продажу цехів, проведені наступні сплати.

задовольняються вимоги першої черги:

- оплачені послуги арбітражного керуючого - 3,6 тис. Грн;

- сплачено біржі за продаж майна - 200,0 тис. Грн;

- сплачено за охорону майна - 16,5 тис. Грн;

задовольняються вимоги другої черги:

- виплачена заборгована зарплата - 20,0 тис. Грн;

задовольняються вимоги третьої черги:

- сплачено заборгованість зі сплати податків (24,4 тис. Грн + 20,0 тис. Грн) і страхових платежів - 22,7 тис. Грн;

задовольняються вимоги четвертої черги:

ці вимоги погашаються пропорційно. У нашому прикладі підприємство заборгувало: генпідряднику - 699,0 тис. Грн;

банку - 1440,0 тис. грн (в т. ч. кредиту - 1000,0 тис. грн і відсотків за кредит - 660,0 тис. грн).

З коштів, що залишилися від реалізації майна, перераховуємо:

банку - 1692,8: 2139,0 х 1440,0 = 1139,6 тис. грн;

генпідряднику - інші 553,2 тис. грн.

27.06.2007 р надійшли кошти від дебітора (4,4 тис. Грн), якими ліквідатор розрахувався з архіваріусом, нотаріусом, заплатив за знищення печатки, закриття банківського рахунку та інші витрати, пов'язані з припиненням підприємства.

У таблиці 1 на с. 52 показані приклади бухгалтерських проводок при ліквідації підприємства в результаті банкрутства.

Після проведення операцій в ліквідаційний баланс увійдуть наступні дані (див. Таблицю 2).

Як видно з нашого прикладу, в результаті продажу майна стаття пасиву «Власний капітал» має нульове значення, як, зрештою, і актив балансу.

Постанова госпсуду про ліквідацію

Після проведення ліквідаційної процедури арбітражний керуючий складає звіт у справі боржника, в якому детально описані всі етапи ліквідаційної процедури. Якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї постанови направляється органу, який здійснив державну реєстрацію юридичної особи - банкрута, та органам державної статистики для виключення юридичної особи з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, а також власнику (органу, уповноваженому управляти майном), органам державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута.

У разі якщо господарський суд виніс рішення про ліквідацію юридичної особи - банкрута, майно, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, передається власникові.

Повідомлення про ліквідацію банкрута направляється також кредиторам, заборгованість яких виявилася нестягнутою в рамках ліквідаційної процедури банкрута.

Після цього арбітражний керуючий передає до архівної установи документи, що підлягають тривалому зберіганню, подає державному реєстратору документи, необхідні для припинення юридичної особи, знищує в установленому порядку печатку і штампи.

Таблиця 1

Відображення в обліку ліквідації підприємства в результате банкрутства№ п / пДатаНазва господарської операцииБухгалтерський облікСума, тис.ГрнПодатковий облікД-тК-тВДВВ12345678

1. 29.03.2007 р Відремонтовано дах недобудований приміщень (акт ф №2 проведено в обліку) 152 63 20,0 - - 2. 29.03.2007 р Спісані матеріали на ремонт даху 152 20 0,7 - - 3. 29.03.2007 р Нараховано витрати ліквідаційної КОМІСІЇ (адмінвітраті) 92 685 65,6 - 65,6 - за охорону приміщень 92 685 16,5 - - - за публікацію оголошень 92 685 1,0 - - - послуги оцінювача (за оцінку складів) 92 685 5,0 - - - послуги оцінювача (за оцінку НЕ остроеніі приміщень цехів) 92 685 39,5 - - - послуги арбітражного керуючого 92 685 3,6 - - 4. 29.03.2007 р Витрати звітного ПЕРІОДУ спісуються на фінансовий р зультат 793 92 65,6 - - 5. 30,03.2007 р Фінансовий результат I кварталу (збиток) 442 793 65,6 - - 6. 05.04.2007 р Продано Будівлі складів 361 742 120,0 - - 7. 05.04.2007 р Нараховано податкове зобов'язання з ПДВ 742 6415 20,0 - - 7а 05.04.2007 р Виручка за мінусом ПДВ визнано доходом звітного періоду 742 793 100,0 8. 05.04.2007 р Надійшли кошти від реалізації складів 311 361 120,0 - - 9. 05.04.2007 р Оплачено витрати ліквідкомісії 685 311 65,6 - - 10. 05.04.2007 р Виплачено зарпла та 661 311 30,8 - - 11. 05.04.2007 р Вартість банківського обслуговування списується на адмінвитрати 92 311 1,0 - - 12. 05.04.2007 р Отримано рахунок від нотаріуса за вчинення н таріальних дій 92 685 2,6 - - 13. 05.04.2007 р Перераховано нотаріусу за посвідчення договору купівлі-продажу складів 685 311 2,6 - - 14. 05.04.2007 р Перераховано за ремонт даху недобудованих цехів 631 311 20,0 - - 15. 05.04.2007 р Списано знос складів 13 10 198,2 - - 16. 05.04.2007 р Списано залишкову вартість складів 972 10 124,6 - - 17. 26.06.2007 р Відображено реалізацію незавершеного будівництва в якості цілісного майнового комплекс, без ПДВ (п. 3, 2, 8 Закону про ПДВ) 36. 742 2000,0 - - 17а 26.06.2007 р Виручка за мінусом ПДВ визнано доходом звітного періоду 742 793 2000,0 18. 26.06.2007 р Кошти від реалізації приміщень надійшли на р / з 311 36 2000,0 - - 19. 26.06.2007 р Нараховано витрати ліквідкомісії: 92 685 220,1 - 220,1 - за охорону приміщень 92 685 16,5 - - - послуги біржі за реалізацію комплексу виробничих приміщень 92 685 200 , 0 - - - послуги арбітражного керуючого 92 685 3,6 - - 20. 26.06.2007 р Оплачено витрати ліквідкомісії 685 311 220,1 - - 21. 26.06.2007 р Погашено заборгованість по виплаті зарплати 661 311 20,0 - - 22. 26.06.2007 р Погашено заборгованість перед Пенси онним фондом і фондами соцстраху 651 311 22,7 - - 23. 26.06.2007 р Погашено заборгованість перед бюджетом 641 311 44,4 - - 24. 26.06.2007 р Погашено заборгованість перед банком і кредиторами (пропорційно):

- генпідряднику: 699,0 х (1692,8: 2139,0)

- заборгованість за відсотками: 440,0 х (1692,8: 2139,0)

- заборгованість по довгостроковій позиці 1000,0 х (1692,8: 2139,0)

631 685 50 311 311 311 311 1692,8 553,2 348,2 791,4 - - 25. 27.06 2007 р Надійшла дебіторська заборгованість 311 361 4,4 - - 26. 27.06 2007 р Оплачено послуги банку, архіваріуса, реєстратора , пов'язані із завершенням ліквідпроцедури 92 311 4,4 - 4,4 27. 27.06 2007 р Списуємо вартість незавершеного будівництва 977 152 3454,6 - - 28. Списуємо через брак коштів непогашену кредиторську заборгованість (визнаємо її доходом)

- генпідряднику: 699,0 - 553,2

- заборгованість за відсотками: 440,00 - 348,2

- заборгованість за довгостроковим позикою: 1000,0 - 791,4

631 684 50 793 793 793 793 446,2 145,8 91,8 208,6 446,2 - 29. Витрати ліквідкомісії списуються на зменшення доходів 793 92 228,1 - - 30. Списуємо собівартість реалізації необоротних активів:

складів

незавершеного будівництва

793 97 972 977 3579,2 124,6 3454,6 - - 31. Фінансовий результат II кварталу (збиток) 442 793 1261,1 - -

Таблиця 2

Дані ліквідаційного балансу (за умовами прикладу 2)СтаттіРахунокДебетКредит

1 2 3 4 Статутний капітал 40 - 200,7 Додатковий капітал 42 - 1933,6 Непокріті збитки 442 2134,3 - РАЗОМ 2134,3 2134,3

1 Це означає, що навіть якщо банкрут повинен сплатити кошти за довгостроковим контрактом через 3 роки, його кредитор зобов'язаний подати заяву до суду. Кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, протягом 30 днів з дня опублікування в офіційному друкованому органі зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви до боржника, а також документи, що їх документи (п. 1 ст. 14 Закону про банкрутство ).

Умови порушення справи про банкрутство

Вимоги кредитора за грошовими зобов'язаннями повинні бути безперечними (п. 2 ст. 7 Закону про банкрутство).

Сума вимог повинна скласти не менше 300 мінімальних розмірів заробітної плати (оскільки з 1 жовтня 2007 року мінімальна зарплата склала 460 грн, сума вимог повинна бути не менше 138000 грн).

Термін невиплати вимог кредитора повинен скласти не менше трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

Нормативна база

Закон про банкрутство - Закон України від 14.05.92 р №2343-ХІІ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Закон про держреєстрацію - Закон України від 15.05.2003 р №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Закон про бухоблік - Закон України від 16.07.99 р №996-ІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Закон №2181 - Закон України від 21.12.2000 р №2181-ІІІ «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

Інструкція №247 - Інструкція щодо заповнення арбітражним керуючим інформації, необхідної для ведення єдиної бази даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, затверджена наказом Мінекономіки від 20.07.2006 р №247.

Лист Мінфіну - Лист Мінфіну від 14.02.2003 р «Про складання ліквідаційного балансу».

Черговість задоволення вимог кредиторів

В першу чергу задовольняються:

а) вимоги, забезпечені заставою;

б) вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати за три місяці роботи, що передують порушенню справи про банкрутство чи припиненню трудових відносин у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи, грошової компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, право на які виникло протягом двох років, відпрацьовані до порушення справи про банкрутство чи припинення трудових відносин, інших коштів, належних працівникам у зв'язку з оплачуваною тсутствіем на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов'язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях, гарантії для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, що направляються на обстеження до медичного установа, соціальні виплати з тимчасової втрати працездатності за рахунок коштів підприємства і т. п. право на які виникло протягом трьох останніх місяців до порушення справи про бан ротстве;

г) витрати, пов'язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді та роботою ліквідаційної комісії, у т.ч.

- витрати арбітражного керуючого, пов'язані з утриманням і збереженням майнових активів банкрута;

- витрати на оплату праці арбітражних керуючих в порядку, передбаченому ст. 27 Закону про банкрутство.

У другу чергу задовольняються вимоги, що виникли із зобов'язань банкрута перед працівниками підприємства-банкрута, крім вимог, що задовольняються в першу чергу, зобов'язань, що виникли в результаті заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації відповідних платежів, у т.ч. до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за громадян, які застраховані в цьому Фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов'язань зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У третю чергу - вимоги щодо сплати податків і зборів.

У четверту чергу - вимоги кредиторів, не забезпечені заставою, в т. Ч. Вимоги кредиторів, що виникли із зобов'язань у процедурі розпорядження майном боржника чи в процедурі санації боржника;

У п'яту чергу - вимоги щодо повернення внесків членів трудового колективу до статутного фонду підприємства;

У шосту чергу - інші вимоги.

Богдана Андрущак, «Дебет-Кредит»

Що нового   Життя :: Бухгалтерський облік   Листок непрацездатності, відкритий навіть у день звільнення, оплачується Що нового
Життя :: Бухгалтерський облік
Листок непрацездатності, відкритий навіть у день звільнення, оплачується! Всім роботодавцям Мінпраці роз'яснило, що право на матеріальне забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням непрацездатності в п ...

Питання обліку запасів   № 20 (18 Питання обліку запасів
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
З початку 2015 року сума податку на прибуток визначається на підставі даних
бухгалтерського обліку. У зв'язку з цим податківці отримали право перевіряти
правильність ведення бухобліку, правильність і повноту визначення доходів,
витрат і фінансовог ...

Продаж автомобіля фізособі   № 20 (18 Продаж автомобіля фізособі
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
Звичайна господарська операція: юрособа продає легковий автомобіль -
основний засіб - фізособі. Але в зв'язку з нею у бухгалтерів виникає
безліч питань, особливо в світлі постійно мінливого законодавства.
Відповіді на багато з таких в ...

Хто може виступити із заявою про банкрутство?
Як і в якій послідовності оплачуються витрати по ліквідації підприємства і погашення боргів?