Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство забудовника при пайовому будівництві

  1. У чому суть банкрутства
  2. Що робити і куди бігти
  3. Звернення до суду
  4. Що таке конкурсне виробництво
  5. Чому краще вимагати квартиру
  6. Коли варто вимагати гроші
  7. Що можна зробити з незавершеним будівництвом
  8. висновок

З кожним роком кількість справ щодо банкрутства забудовників збільшується. Всьому виною криза і несумлінність компаній, які прагнуть отримати швидкі гроші і просто не розраховують свої сили. Що ж робити, якщо оголошено банкрутство забудовника при пайовому будівництві пайовик, який вклав чималі кошти?

Що ж робити, якщо оголошено банкрутство забудовника при пайовому будівництві пайовик, який вклав чималі кошти

У чому суть банкрутства

Процес банкрутства забудовника регламентується ФЗ Процес банкрутства забудовника регламентується ФЗ. З 2011 року в законі є чіткі інструкції з приводу саме цієї категорії підприємств. Під банкрутством будівельної компанії мається на увазі судова тяжба, яка має предмет визначити можливості відшкодувати вимог кредиторів. До останніх можуть належати:

  1. Держава.
  2. Банки.
  3. Постачальники.
  4. Пайовики.

Якщо сказати простіше гроші у забудовника закінчилися, а завершити будівництво він не встиг, навіть якщо встиг, можливостей для передачі житла пайовикам немає. Далі забудовнику доведеться пройти такі етапи:

  1. Спостереження. У такому випадку призначається керуючий, який протягом місяця аналізує діяльність компанії. По суті це тільки формальність, після якої йде перехід до наступного етапу.
  2. Конкурсне виробництво. Це розпродаж майна компанії для погашення її кредитних зобов'язань. Цей етап, завершальний в оформленні банкрутства, тривати шість місяців. Саме протягом цього терміну, а точніше за 2 місяці від оголошення конкурсу, пайовикам потрібно встигнути зареєструватися в якості кредиторів.

У цьому випадку будь-яка розсудлива людина, що вклався в будівництво, буде кидатися в пошуках відповіді, що робити із збанкрутілим забудовником і як повернути хоч щось.

Що робити і куди бігти

Є кілька варіантів вирішення проблеми в разі банкрутства забудовника при пайовому будівництві, варіанти що робити: Є кілька варіантів вирішення проблеми в разі банкрутства забудовника при пайовому будівництві, варіанти що робити:

  1. Звернення до суду, з метою відшкодування коштів сплачених за умовами ДДУ. Не завжди вдається досягти компенсації, так як у забудовника просто немає коштів.
  2. Чекати отримання квартири в споруджуваному будинку, якщо етап його готовності дозволяє на це сподіватися.

Звернення до суду

У тій ситуації, коли пайовик дізнається, що забудовник звернулася в суд із заявою про оформлення банкрутства діяти потрібно швидко. Насамперед подати заявку про внесення його до реєстру кредиторів. Таке прохання подається до арбітражного суду, адже стягненням коштів з будівельної компанії займається саме він.

Важливо! Якщо є сумніви, чи реально є банкрутство, варто подати прохання про перевірку діяльності забудовника. Не рідкість випадки, коли банкрутство - це махінація, основна мета якої - не виплачувати пайовикам неустойку.

То який саме позов буде подаватися, залежить від типу договору підписаного з забудовником. Найпоширенішими варіантами є:

  1. Договір пайової участі.
  2. Інвестиційний договір.

Що вимагати залежить від ступеня готовності будинку. варіанти:

  • Якщо він зведений, то потрібно підтвердити право власності на квартиру в ньому.
  • Якщо будівництво ще не завершено, то потрібно уточнити його статус. Ситуацію допоможуть прояснити в Росреестра. У тій ситуації, якщо він вважається недобудованим, в судовому порядку буде відстоюватися право на володіння об'єктом незавершеного будівництва.

У суді, для отримання прав власності потрібно довести 2 факти:

  1. Факт укладання договору на будівництво та оплату цього процесу пайовиком.
  2. Факт того що оплата пайовиком була проведена.

У тому випадку, коли боргові зобов'язання пайовиком не погашено, ні про яке вимозі мови бути не може.

Що таке конкурсне виробництво

Конкурсним виробництвом називають фінальний етап визнання неспроможності забудовника, тобто його банкрутство Конкурсним виробництвом називають фінальний етап визнання неспроможності забудовника, тобто його банкрутство. В ході конкурсу всі майно продається, а будівельна компанія ліквідується.

Загальний термін конкурсного виробництва півроку. Заява дольщику про включення в список кредиторів, необхідно написати в строк двох місяців з того моменту, як стало відомо про початок конкурсного виробництва. Ці дані повинні бути офіційно опубліковані.

Зазначені 2 місяці пропустити не можна, адже по закінченню терміну реєстр закривається, а відновити свої права пайовик вже не зможе. У законі немає можливості продовжити або відновити цей термін. Якщо пайовик його пропустив, то шанси отримати, хоч щось у нього мінімальні, адже в першу чергу задовольняються вимоги зареєстрованих кредиторів.

Є різні черги кредиторів, задоволення вимог яких здійснюється відповідно до закону. Якщо точніше:

  1. Перша черга - кредитори, яким було завдано шкоди - здоров'ю або життю.
  2. Друга черга - особи, які перебувають у трудових відносинах із забудовником.
  3. Третя черга - це пайовики.
  4. Четверта черга - інші кредитори.

Чому краще вимагати квартиру

Пайовики за законом є третьою чергою на відшкодування, тому є велика ймовірність, що у збанкрутілого забудовника просто не вистачить грошей на відшкодування збитків Пайовики за законом є третьою чергою на відшкодування, тому є велика ймовірність, що у збанкрутілого забудовника просто не вистачить грошей на відшкодування збитків. В такому випадку краще вимагати квартиру, особливо якщо будинок вже реально вимальовується, тобто вже зрозуміло, що вимагати.

Це можливо якщо:

  1. Будинок близький завершення будівництва.
  2. Будинок уже добудований.
  3. Будинок зданий в експлуатацію, але право власності не оформлено пайовиками.

Заява потрібно подавати в арбітражний суд. При подачі позову в суд загальної інстанції провадження у справі припиняється, а неуважний пайовик може залишитися зовсім без квартири і грошей.

У компанії банкрута грошей на відшкодування часто немає, тому вона з готовністю відгукується на такого роду позови і всіма силами намагається допомогти тому, щоб пайовик отримав свою квартиру. В цьому випадку, всі будуть задоволені: компанія задовольнить вимогу, а пайовик по завершенню будівництва іншим підрядником отримає свою квартиру.

Коли варто вимагати гроші

Перш ніж звертатися до суду варто уважно перевірити документи забудовника, якщо це не було зроблено до підписання ДДУ. Особливу увагу в цьому випадку приділяється праву на земельну ділянку. В останні роки часто забудовник незаконним методом отримує дозвіл на зведення багатоквартирного будинку на ділянці для цього не призначеному.

Якщо ситуація саме така, то вимагати квартиру немає сенсу, адже такий об'єкт прирівнюється до самовільного будівництва. Це тягне за собою обов'язки для власників своїми силами зносити будівлю. Навіть якщо на етапі визнання банкрутства ця вимога не висувається, немає ніякої гарантії, що воно не виникне пізніше. Володіння такою квартирою, навіть якщо вона майже готова на кшталт бомбу уповільненої дії.

Форма оформлення в реєстрі кредиторів аналогічна першому випадку, але в судовому позові слід вимагати грошового відшкодування.

Що можна зробити з незавершеним будівництвом

Малоймовірним, але можливим за законом результатом, може стати добудова об'єкта своїми силами Малоймовірним, але можливим за законом результатом, може стати добудова об'єкта своїми силами. В цьому випадку пайовикам необхідно оформити право власності на об'єкт незавершеного будівництва та добудовувати будинок.

Для цього необхідно створити житлово-будівельний кооператив, йому передаються права на будівництво. Подібне рішення приймається на загальних зборах пайовиків методом голосування. При цьому, слід витримати важливе правило: вартість прав забудовника на землю і будівництво не повинна перевищувати майнові права пайовиків більш ніж на 5%. Сам об'єкт будівництва повинен перебувати у власності будівельної організації. В законі є ряд інших умов.

Такий механізм угоди зручний для забудовника і пайовиків, але на практиці він використовується дуже рідко, так як складний в реалізації.

висновок

Отримати обіцяне збанкрутілим забудовником цілком реально, але тільки за умови, що підписаний саме ДДУ, а не інвестиційний або договір купівлі-продажу. У тому випадку, якщо забудовник ненадійний необхідно регулярно відстежувати, як у нього йдуть справи з будівництвом, щоб не пропустити заповітні 2 місяці, в які складається реєстр кредиторів.

Що ж робити, якщо оголошено банкрутство забудовника при пайовому будівництві пайовик, який вклав чималі кошти?