Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство російської космонавтики відбудеться в 2020 році

Банкрутство російської космонавтики відбудеться в 2020 році, пише відомий блогер SMOLIARM .

Авт ор ряду матеріалом про російською і американською космонавтиці розкладає все по поличках і в деталях.

Список літератури до таблиці

* Підйом орбіти МКС
Вантажний корабель «Сигнус» (компанії Orbital ATK, яка тепер називається NGIS) покинув вчора МКС, але перед тим, як зійти з орбіти, він зробить кілька маннёвров і запустить півдюжини нано-супутників. Однак, крім постачання МКС і запуску наноспутників, Сигнус зробив ще одну справу: він підняв орбіту МКС приблизно на 90 метрів. Подробиці в статті Space.com, July 15, 2018: « Cygnus Spacecraft Leaves the Space Station After Giving It an Orbital Boost »

** - до очікуваної «реструктуризації» Енергомаш.
Стрічка-ру, 6 липня 2018: «Енергомаш» визнав ефективність американських санкцій
«Підприємства ракетно-космічної галузі Росії вже в 2020 році відчують негативні наслідки, викликані відмовою США від покупки ракетних двигунів РД-180 і РД-181, йдеться в пояснювальній записці до річного звіту за 2017 рік найбільшого російського виробника ракетних двигунів НВО« Енергомаш »» .

Згадана пояснювальна записка (до речі, вже віддалена з сайту Глушківського НПО) з'явилася ще в січні-лютому, Стрічка-ру помітила її не відразу ... Документ дуже цікавий, і на форумі НСФ навіть завели окрему тему для його обговорення. Ось як підсумовує його Space News (Matthew Bodner):
«Energomash is by far the most dependent Russian space industry enterprise on American money. According to its annual report, over half of its revenue is provided by foreign contracts, with the rest coming from the Russian state. In production terms, their dependence is far greater: of 19 engines it has on order for 2018, 17 of them are for US customers. »
«» Енергомаш », серед всіх підприємств російського космопрома, є найзалежнішим російським від американських грошей. Згідно з його річним звітом, більше половини його доходів забезпечено іноземними контрактами ... В одиницях продукції залежність набагато вище: з 19 двигунів, замовлених на 2018 рік, 17 призначені для покупців з США »

В інтерв'ю Известиям гендиректор Енергомаш Ігор Арбузов охарактеризував ситуацію як серйозну, але налаштований він оптимістично:
· В «Енергомаш» сподіваються на зростання внутрішніх замовлень,
· Ведуть розробки нових двигунів для перспективних засобів виведення,
· І не припиняють пошук нових зарубіжних партнерів.
(В останньому пункті Арбузов відзначає Китай як можливого нового партнера)

Тут я хотів би нагадати інтерв'ю дворічної давності іншого гендиректора - Андрія Калиновського. Яке теж стосувалося кризи, що насувається іншого флагмана російського космопрома - ГКНПЦ ім. Хрунічева. І Калиновський тоді теж був оптимістичний і відзначав ТІ САМІ САМІ пункти: він сподівався врятувати Протони - А) збільшенням числа державних пусків; Б.) новими розробками (Протон-Лайт і Медіум) і В) пошуком нових зарубіжних партнерів. Він навіть і Китай тоді згадав по-моєму - пошукайте то інтерв'ю, ЕМНІП - в Комерсанті, приблизно - осінь 2016- го.
Загалом, у мене таке враження, що всі ці пункти допоможуть Енергомаш так само, як вони «допомогли» Протону.

А в цілому - черга на кирдик в російському космопроме визначилася в першому наближенні:
Наступним за Хрунічева йде (пішов в історію) Енергомаш, приготуватися - Решетньова.