Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство ІП з боргами по податках, кредитами і в ПФР

  1. Закон про банкрутство ІП
  2. Ознаки банкрутства індивідуального підприємця
  3. Особливості банкрутства підприємця
  4. З боргами по кредитах
  5. З боргами по податках
  6. З боргами ПФР
  7. Порядок проведення процедури
  8. вартість
  9. наслідки
  10. Чи можна відкрити ІП після банкрутства фізичної особи?

На жаль, будь-яка комерційна діяльність передбачає всілякі ризики і непередбачені обставини. Ніхто не застрахований від кризи в економіці, недобросовісних контрагентів або зниження попиту на продукцію. Всі ці негативні фактори можуть вплинути на фінансове становище і привести до неможливості виконання взятих на себе зобов'язань.

Про те, як оформити банкрутство ІП з боргами, які його ознаки і порядок проведення, ми сьогодні і поговоримо.

Закон про банкрутство ІП

Згідно ФЗ «Про банкрутство», ІП може бути визнано неспроможним на підставі його нездатності для сплати обов'язкових платежів. Неспроможність індивідуального підприємця, відповідно до законодавства, має кілька етапів і може бути ініційована кредиторами, державними органами або ІП самостійно. Основоположним правовим актом тут виступає федеральний закон №127-ФЗ, що регламентує умови виплати заборгованості перед державними установами і кредитними організаціями.

Ознаки банкрутства індивідуального підприємця

Визнання ІП банкрутом відбувається при наступних обставинах:

  • заборгованість виплат перед кредиторами більше 3 місяців;
  • мінімальна сума заборгованості одному кредитору перевищує 10 тисяч рублів, а в загальному - 500 тисяч рублів;
  • сума заборгованості перевищує вартість особистого майна.

Процедура неспроможності індивідуальних підприємців розглядається арбітражним судом.

При появі обставин, що вказують на те, що підприємець може здійснити виплату заборгованості, процес буде припинений. В результаті виконання погашення в повному обсязі, провадження у справі припиняється.

Особливості банкрутства підприємця

Що стосується індивідуальних підприємців, відповідно до законодавства РФ, передбачені наступні процедури банкрутства:

  • спостереження;
  • мирова угода;
  • конкурсне виробництво.

Існує 2 способи виявлення банкрутства: до і за підсумком судового розгляду.

Варто пам'ятати, що при затягуванні процесу визнання неспроможності, відбувається посилення фінансового становища ІП, тому буде краще ліквідувати власну справу і визнати себе банкрутом добровільно. У цьому випадку буде потрібно менше витрат і часу на етапі подачі заяви та необхідних документів до арбітражного суду.

Особливості банкрутства індивідуальних підприємців у 2018 році полягають в тому, що процедура стала такою ж, як і для фізичних осіб, а також в необхідності розміщення повідомлення на сайті ЕФРСБ про неспроможність перед подачею заяви в суд.

З боргами по кредитах

В даний час, згідно із законодавством РФ, суд має право звільнити банкрута від виконання зобов'язань перед кредиторами навіть в тому випадку, коли коштів від реалізації майна не вистачає на погашення боргу в повному обсязі.

Можливість мирової угоди існує на будь-якому з етапів проведення процедури.

З боргами по податках

Процедура банкрутства ІП з боргами перед податковою інспекцією передбачає погашення всіх штрафів за несплату податків. Перед закриттям компанії необхідно надати податкову декларацію за весь період підприємницької діяльності.

З боргами ПФР

Боргові зобов'язання, пов'язані з несплатою обов'язкових відрахувань на співробітників ІП до Пенсійного фонду, як і борги за кредитами, здійснюються в стандартному порядку. ПФР, згідно з вимогами податкової інспекції, повинен видати довідку про відсутність заборгованості, але в 2018 році банкрут може закрити підприємництво і з боргами по пенсійному фонду.

Порядок проведення процедури

В даний час оформити банкрутство ІП можливо так само, як і для фізичних осіб. Це означає, що зараз борги індивідуального підприємця можна списати, як особисті.

Після визнання ІП банкрутом вводиться один з наступних варіантів - реалізація майна або реструктуризація боргу. Таке майно, як предмети розкоші, транспортні засоби або нерухомість, протягом усього цього періоду буде перебувати під арештом, щоб після закінчення терміну його можна було виставити на торги. Кошти, отримані в процесі конкурсного виробництва, надаються кредиторам в рахунок сплати боргу.

Процедура реалізації майна триває не менше 6 місяців.

На торги не може бути виставлена ​​наступна власність:

  • єдиний земельну ділянку з об'єктом нерухомості;
  • продукти харчування;
  • одяг або взуття.

Реструктуризація боргу неспроможного індивідуального підприємця передбачає можливість зниження пені та відсотків, а також перегляду умов погашення кредиту. Варто врахувати, що такий варіант не позбавляє від заборгованості, а розподіляє наявні зобов'язання на термін до 3 років.

вартість

На розрахунок вартості впливають вид діяльності, розміри майна і заборгованості перед кредиторами.

Боржник, який ініціює банкрутство, зобов'язаний сплатити держмито, вартість якої становить 300 рублів.

Винагороди арбітражному керуючому становить 25 000 рублів + 7% від суми виплат кредиторам.

Крім цього, оплаті підлягають публікації в журналі «Комерсант» і Єдиному федеральному реєстрі відомостей про банкрутство. Вартість таких витрат становить близько 10 000 і 3 000 рублів відповідно.

На додаткові статті витрат на зразок оплати поштових послуг слід закласти близько 2 000 рублів.

наслідки

Після винесення рішення арбітражного суду про визнання ІП банкрутом, його державна реєстрація буде анульована, а всі наявні ліцензії втратять юридичну силу.

Після прийняття банкрутства в статусі ІП громадянин не має права бути зареєстрованим як підприємець протягом п'яти років з моменту завершення процедури.

Якщо підприємець не має майна для продажу на торгах, то відразу буде прийнято рішення про неспроможність ІП, а борги будуть погашені.

У разі виявлення приховування майна будуть накладені штрафні санкції, а саме майно підлягатиме реалізації для погашення зобов'язань перед кредиторами.

Чи можна відкрити ІП після банкрутства фізичної особи?

Згідно з чинним законодавством, обмеження правоздатності громадянина після визнання його фінансової неспроможності не поширюється на можливість вести підприємницьку діяльність.

Таким чином, індивідуальний підприємець відіграє найважливішу роль в економічному розвитку країни та її регіонів, так як поповнює бюджет, створюючи різні товари, послуги та робочі місця. Але підприємницька діяльність тісно пов'язана з безліччю складних ситуацій, з яких єдиним виходом часом є лише прийняття банкрутства.

Чи можна відкрити ІП після банкрутства фізичної особи?