Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство ІП з боргами по податках і кредитах

  1. Як ліквідувати ІП?
  2. Чи обов'язково завіряти у нотаріуса заяву про ліквідацію ІП?
  3. Як сплатити держмито?
  4. Коли потрібно сплатити страхові внески?
  5. Який розмір страхових внесків при ліквідації ІП?
  6. Чи потрібно повідомляти пенсійний фонд про ліквідацію ІП?
  7. Чи потрібно повідомляти ПФР або ФНС про закриття рахунку?
  8. Коли потрібно подавати декларацію 3-ПДФО при ліквідації ІП?
  9. Що буде, якщо не здати декларацію (або здати несвоєчасно) 3-ПДФО?
  10. Чи може ИФНС провести податкову перевірку після закриття ІП?
  11. Чи потрібно платити податки при закритті ІП?
  12. Коли податкова зніме з обліку як ІП після подачі заяви?
  13. Як закрити (ліквідувати) ІП з боргами?
  14. Банкрутство ІП з боргами по податках.
  15. Банкрутство ІП з боргами в ПФР
  16. Банкрутство ІП з боргами по кредитах
  17. Наслідки банкрутства ВП.
  18. Оформлення банкрутства ІП

Банкрутство ІП з боргами по податках і кредитах в 2018 році

Підприємницька діяльність пов'язана з ризиками, і нерідко з тих чи інших причин доводиться приймати рішення про закриття (ліквідації) ВП. У випадках, коли на той час встигли накопичитися борги, в ліквідації ІП може бути відмовлено. У цій статті ми детально розглянемо всі ситуації і дамо рекомендації.

Компанія Іджіс професійно займається питаннями банкрутства фізичних осіб і індивідуальних підприємців. У разі, якщо у Вас є питання або Ви шукаєте компанію, готову взятися за вирішення Вашої проблеми - звертайтеся до нас по телефону 8-923-537-4767 або залиште заявку на сайті, наш фахівець зв'яжеться з Вами. Перша консультація безкоштовна!

Як ліквідувати ІП?

Отже, Ви зіткнулися з необхідністю припинення діяльності в якості індивідуального підприємця. Підставами для ліквідації, відповідно до чинного законодавства, є:

  1. Власне бажання. Важливо розуміти, що прийняти рішення про припинення господарської діяльності як ІП можна в будь-який момент. Пояснювати причину такого рішення нікому не потрібно;
  2. Втрата громадянства, а також визнання документа, який дозволить іноземному громадянинові проживати і працювати на території Росії;
  3. Смерть підприємця;
  4. Рішення суду - примусовий захід (відповідальність) за порушення закону;
  5. Банкрутство - після закінчення процедури суд винесе акт про виключення ІП з ЕГРІП. Подати на банкрутство може як сам індивідуальний підприємець, так і його кредитори. Головною підставою для цього є неплатоспроможність, тобто неможливість погасити свої борги в строк.

Правові аспекти, що регулюють підстави і порядок припинення підприємницької діяльності, передбачені в Законі від 08.08.2001 №129-ФЗ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців». Для того, що б самостійно здійснити ліквідацію ІП, необхідно підготувати і надати до податкової інспекції наступні документи:

  1. Підписана підприємцем (або його законним представником) заяву про державну реєстрацію за формою Р26001;
  2. Документ про сплату державного мита (160 рублів);
  3. Документ, що підтверджує подання до ПФ РФ відомостей персоніфікованого обліку, а також відомостей про додаткові страхові внески на накопичувальну частину трудової пенсії (ст. 22.3 Федерального закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців» від 08.08.2001 N 129-ФЗ).

банкрутство ІП

Здавалося б, нічого складного. Але і тут багато нюансів і підводних каменів. Наприклад, заява потрібно надавати в той же реєструючий орган, де Ви проходили реєстрацію як ІП (а не туди, де стояли на обліку). Відповіді на найчастіші запитання зібрані нижче:

Так, ИФНС може відмовити в закритті ІП, при цьому сам відмову оформляється документом, в якому вказані конкретні підстави для відмови з посиланнями на закон. Такі підстави зазначені в п.1 ст. 23 ФЗ №129 від 08.08.2001, а саме:

  • Папери надані в неналежний реєстраційний орган.
  • Порушений порядок посвідчення документів нотаріусом.
  • Виявлено невідповідні відомості в паспорті заявника за даними, які він вказав в заяві.
  • Заявник надав неповний пакет документів, необхідний для реєстрації процедури закриття ВП.
  • Заява на ліквідацію ІП підписано не уповноваженою особою.
  • До органів держреєстрації надійшли акти від судді і судового пристава про заборону вчинення реєстрації.
  • Податкова служба отримала недостовірні дані, що містяться в паперах, поданих заявником.
  • Залучення до адміністративної відповідальності ІП спричинило покарання у формі дискваліфікації, яка є чинною на момент подачі заяви.
  • В ИФНС надійшла інформація, пов'язана з невиконанням заявником вимог про надання документів в ПФР.

Чи обов'язково завіряти у нотаріуса заяву про ліквідацію ІП?

Залежно від того, яким чином Ви подаєте декларацію в ИФНС. Не потрібно завіряти у випадках, якщо:

  • заявник подає документи безпосередньо в ИФНС і одночасно представляє паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  • заявник подає документи через багатофункціональний центр, представляє паспорт (інший документ, що засвідчує особу) та підписує заяву в присутності співробітника багатофункціонального центру;
  • заявник подає документи через єдиний портал державних і муніципальних послуг.

Відповідно до абз. 2 п.1.2 ст. 9 Закону про державну реєстрацію, в інших випадках заява потрібно завіряти у нотаріуса.

Як сплатити держмито?

Для цього є два шляхи. Перший - через сервіс ФНС «Сплата держмита» формуємо квитанцію, після чого оплачуємо будь-яким зручним способом. Другий - використовуємо платіжну систему, яка відразу формує і дозволяє сплатити держмито (зазвичай в банках, де відкрито р / с).

Коли потрібно сплатити страхові внески?

Податковим кодексом РФ встановлено, що особам, які припинили діяльність як ІП, необхідно сплатити заборгованість протягом 15 днів з дати внесення до ЕГРІП відомостей про припинення діяльності (див. Ст. 432 НК РФ).

Який розмір страхових внесків при ліквідації ІП?

Відповідно до п. 5 ст. 430 НК РФ, при припиненні діяльності розмір страхових внесків визначається пропорційно кількості місяців до моменту припинення діяльності. При цьому, відповідно до Листа Мінфіну від 07.02.2017 №БС-3-11 / 755 @, за неповний місяць розмір страхових внесків визначається пропорційно кількості днів місяця до дати ліквідації ВП.

2017 №БС-3-11 / 755 @, за неповний місяць розмір страхових внесків визначається пропорційно кількості днів місяця до дати ліквідації ВП

Чи потрібно повідомляти пенсійний фонд про ліквідацію ІП?

Ні, податкова інспекція зробить все сама відповідно до п. 2 ст. 11 Закону від 15.12.2001 № 167-ФЗ.

Чи потрібно повідомляти ПФР або ФНС про закриття рахунку?

Ні, відповідно до ст. 5 і 6 Федерального закону від 02.04.2014 N 59-ФЗ, така необхідність законом не передбачена.

Коли потрібно подавати декларацію 3-ПДФО при ліквідації ІП?

Така декларація подається в п'ятиденний термін з моменту внесення запису про припинення діяльності в ЕГРІП (п. 9 ст. 22.3 Федерального закону від 8 серпня 2001 N 129-ФЗ, п.10 і 11 ст.227 НК РФ, п.3 ст . 229 НК РФ, Лист Мінфіну від 13 січня 2016 р N БС-4-11 / 114 @).

Що буде, якщо не здати декларацію (або здати несвоєчасно) 3-ПДФО?

В такому випадку, на підставі п.1 ст. 119 НК РФ, ИФНС може пред'явити штраф в розмірі 1000 рублів.

Чи може ИФНС провести податкову перевірку після закриття ІП?

Так, можуть на підставі Ухвали Конституційного Суду РФ від 25.01.2007 N 95-О-О, від 26.05.2011 N 615-О-О. В рамках камеральної перевірки у Вас можуть зажадати додаткові документи або пояснення в разі, якщо виявлять невідповідності або протиріччя в відомостях, поданих платником податків (п. 3 ст. 88 НК РФ). За неподання таких відомостей в п'ятиденний термін загрожує штраф в розмірі 5000 рублів (п. 1 ст. 129.1 НК РФ).

Чи потрібно платити податки при закритті ІП?

Добровільна ліквідація ІП не є підставою для списання боргів, що виникли в результаті підприємницької діяльності (п. 3 ст. 44 НК РФ). Тому в разі припинення діяльності в якості підприємця, всі борги ляжуть на фізичну особу. Відповідно до ст. 64 НК РФ, на оплату податку може бути надана відстрочка при наявності законних підстав. Для цього потрібно подати заяву в ФНС (Лист Мінфіну від 4 серпня 2016 р N 03-02-08 / 45681).

Коли податкова зніме з обліку як ІП після подачі заяви?

Відповідно до п. 8 ст. 22.3, п. 1 ст. 8 Федерального закону від 08.08.2001 N 129-ФЗ, запис в ЕГРІП повинна бути внесена протягом п'яти днів.

Отже, з процедурою добровільної ліквідації ми визначилися і відповіли на самі часто-задаються. Але деякі ми свідомо не відобразили, і ось чому. Справа в тому, що найбільш проблемним питанням при прийнятті рішення про закриття ІП є питання про те, що робити з боргами. Про те, як бути в таких випадках, расcкажем докладніше.

онлайн консультація

Як закрити (ліквідувати) ІП з боргами?

У тому випадку, якщо в результаті ведення господарської діяльності у підприємця накопичилися борги, оплачувати які в термін не представляється можливим, можна подати заяву про своє банкрутство в арбітражний суд. Таку заяву можна подати при будь-якій сумі боргу, але при цьому важливо, що б підприємець відповідав ознаками неплатоспроможності (відсутність вільних грошових коштів, за рахунок яких можна гасити борги / відсутність доходу), або недостатності майна (коли вартість належить підприємцю майна меншою за загальну суму заборгованості перед усіма кредиторами). У такому випадку необхідність банкрутства потрібно буде обгрунтувати в суді, вказавши, на підставі яких саме фактичних обставин підприємець передбачає свою нездатність виконати грошові зобов'язання перед кредиторами.

Відповідно до ст.9 Федерального закону №127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)», індивідуальний підприємець зобов'язаний оголосити про свою неспроможність в разі, якщо сумарна заборгованість перед усіма кредиторами перевищує п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, прострочення хоча б по одному боргу перевищує 3 місяці .

Також, потрібно знати і про те, що невиконання цієї вимоги може спричинити не тільки передбачену законом адміністративну відповідальність, що передбачає штрафи, а й кримінальну відповідальність відповідно до ст. 195, 196 КК РФ, максимальний термін позбавлення волі за які становить 6 років.

Варто зауважити, що з внесенням відповідних поправок до «Закону про банкрутство», ціна банкрутства індивідуального підприємця істотно знизилася. Так, до 01 жовтня 2015 року банкрутство підприємця відбувалося на загальних підставах, тобто також, як і для банкрутства юридичної особи, в зв'язку з чим застосування такого способу захисту від кредиторів було доступно тільки заможним комерсантам. Тепер же ця процедура майже нічим не відрізняється від банкрутства звичайного громадянина, за винятком декількох деталей, і ціна такого банкрутства впала. Для порівняння, стандартна процедура банкрутства компанії становить 600 тис. Руб. , В той час як банкрутство фіз. осіб має середню вартість 150-200 тис. руб. (У нас це обходиться істотно дешевше).

Розрахувати вартість банкрутства ІП можна на нашому сайті, скориставшись онлайн-калькулятором

Якщо Ви зіткнулися з необхідністю закрити ІП з боргами, не варто довго роздумувати - захист банкрутством буде найкращим вибором. Зволікання в такому питанні може призвести до того, що на Вас подадуть в суд і почнуть стягувати борг через судових приставів або шляхом безпосереднього накладення інкасових доручень на наявні розрахункові рахунки. Важливо розуміти, що в такому разі виникне необхідність у сплаті виконавчих зборів, а борг з урахуванням зростаючих відсотків і переиндексации з урахуванням інфляції може бути ніколи не погашений, що, по суті, призведе до довічної борговій кабалі. Крім цього, арешту та подальшого продажу може бути (і швидше за все буде) піддано рухоме і нерухоме майно, предмети розкоші, а також майно, спільно нажите в шлюбі. Як Ви розумієте, не факт, що після продажу всього, що можна продати, борги будуть погашені - в такому випадку, втративши майже все, Ви все також будете зобов'язані своїм кредиторам.

Більш того, якщо кредитор сам ініціює процедуру Вашого банкрутства, то це дозволить йому перехопити ініціативу і затвердити свого фінансового керуючого, а це вже зовсім інша історія. Так, фінансовий керуючий може самостійно запросити всі необхідні відомості про вчинені Вами як підприємцем (і як фізичною особою) угодах, і, при наявності підстав (а вони, як правило, майже завжди є), оскаржити їх. Крім того, при не самому вдалому розкладі (а це найбільш ймовірно, якщо кредитор взявся за Ваше банкрутство), по закінченню процедури щодо Вас не буде прийнято правило про звільнення від боргів. Причин для цього безліч.

Причин для цього безліч

Таким чином, ми рекомендуємо ініціювати процедуру банкрутства ІП при виникненні непосильних боргів якомога раніше. Як результат, після закінчення банкрутства в супроводі кваліфікованих фахівців Вам спишуть всі борги (виняток становитимуть борги, безпосередньо пов'язані з особистістю громадянина - штрафи, аліменти, борги в результаті заподіяної шкоди, та ін. Детальніше про це в нашій інструкції).

При цьому, в ряді випадків вдається зберегти майно, а у випадках, коли це необхідно, домогтися повного його збереження, уклавши з кредиторами мирову угоду (або затвердивши в суді план реструктуризації боргу - це зовсім інша реструктуризація, ніж та, що пропонують банки своїм клієнтам , докладніше про це у відповідному розділі інструкції).

Всім нашим клієнтам ми рекомендуємо закрити ІП перед початком банкрутства: по-перше, це спростить процедуру, позбавить від необхідності обов'язкової публікації в Єдиному Федеральному Реєстрі Відомостей про Банкрутство (ЕФРСБ), по-друге, зменшить ступінь негативних наслідків від процедури, зокрема, виключить можлива заборона на повторне відкриття ІП протягом п'яти років.

Банкрутство ІП з боргами по податках.

У випадках, коли необхідно ліквідувати ІП з боргами по податках, в порядку добровільної ліквідації можна зіткнутися з тим, що ИФНС відмовляє в цьому. Законних підстав для цього немає, крім тих, що були вказані нами вище. На просторах інтернету можна знайти безліч ресурсів, в яких «фахівці» докладно пояснюють, що закрити ІП з такими боргами неможливо - потрібно спочатку оплатити всі борги. Що-ж, якби у кожного, хто шукає відповідь на таке питання були для цього гроші, мабуть, це було б найкращим рішенням.

Нашим клієнтам ми рекомендуємо закривати наявну заборгованість зі сплати податків перед подачею на банкрутство, якщо є така можливість, є борги перед іншими кредиторами і борг перед ФНС можна погасити. По-перше, завжди потрібно думати про державу;)), а по-друге, участь уповноваженого органу (а їм згідно закону якраз і є ФНС, уповноважена представляти інтереси держави (всіх державних фондів) в справах про банкрутство) в процедурі банкрутства може позначитися вкрай негативно на кінцевих результатах. Більш докладно про це ми розповідаємо на консультаціях.

Але що робити, якщо такої можливості немає? У таких випадках до банкрутства потрібно підходити більш ретельно, проводити комплексну підготовку, аналізувати і по можливості нейтралізувати ризики, пов'язані з визнанням дій підприємця недобросовісними (незаконними). Таку роботу краще всього довірити професіоналам. Як правильно підійти до питання вибору такої компанії, ми описали в іншій нашій статті .

Банкрутство ІП з боргами в ПФР

Окремим випадком банкрутства ІП з боргами перед ФНС є випадок банкрутства з боргами перед пенсійним фондом. Як ми вже говорили вище, представляти інтереси ПФР в суді в рамках справи про банкрутство підприємця все одно буде податкова інспекція, уповноважена на представництво інтересів держави в справах про банкрутство.

Як ми вже говорили вище, представляти інтереси ПФР в суді в рамках справи про банкрутство підприємця все одно буде податкова інспекція, уповноважена на представництво інтересів держави в справах про банкрутство

Як і раніше, найкраще закрити (ліквідувати) ІП з такими боргами до прийняття рішення про банкрутство, це дає ряд переваг. Крім того, закривати ІП з такими боргами в більшості випадків не викликає особливих проблем, оскільки згідно із законом, і ми писали про це вище, на оплату страхових внесків надається відстрочка.

Таким чином, підприємцю ми рекомендуємо позбутися цього статусу насамперед, якщо грошей на погашення боргів не залишилося - в такому випадку, як мінімум, можна виключити зростання боргу за несвоєчасну оплату старих і уникнути нарахування нових страхових внесків.

Банкрутство ІП з боргами по кредитах

Ситуація, коли підприємець не вірно оцінив всі ризики або змінилася кон'юнктура ринку, що призвело до неможливості і далі отримувати дохід і сплачувати борги за кредитами, є типовою. Кредитори все частіше вдаються до агресивної політики стягнення боргів, особливо це стосується банків. Так, у великих банках є власні відділи «врегулювання проблемної заборгованості», фахівці яких зацікавлені в якнайшвидшому отриманні зі спіткнувся комерсанта всієї суми боргу. Для цього задіюється вага інструментарій «рейдера»: від впливу через суди, приставів і колекторських агентств, до притягнення до кримінальної відповідальності за різними статтями КК. Детально про це ми писали в попередніх статтях .

Кроме того, банкірі найбільш часто Самі самостійно вдаються до такого способу «вібівання боргів», як подача на банкрутство боржника. Як ми вже говорили вище, такий спосіб стягнення боргу найбільш ефективно показує себе, так як досконально вивчати сліди Вашої підприємницької діяльності буде їх професійний арбітражний керуючий, якого закон наділив широким набором інструментів для «вигинання рук».

Що б уникнути вищезгаданих наслідків, ми рекомендуємо звернутися до професіоналів, здатним своєчасно і якісно надати допомогу при перших ознаках загострення ситуації. Про те, як проходить банкрутство ІП з боргами по кредитах, ми розповіли на сторінці послуг , Де представлена ​​зрозуміла інфографіка та особливості такого банкрутства.

Наслідки банкрутства ВП.

Резюмуючи викладене, ще раз зупинимося на всіх плюсах і мінусах банкрутства індивідуального підприємця.

До мінусів можна віднести те, що Ви:

3 роки не зможете займати посаду керівника юридичної особи (одноосібного виконавчого органу);

5 років не зможете знову оголосити себе банкрутом;

5 років будете зобов'язані повідомляти кредитним організаціям при отриманні кредиту про те, що Ви проходили цю процедуру;

5 років не зможете очолювати мікрофінансові організації та недержавні пенсійні фони;

10 років не зможете керувати банком.

При цьому, безумовними плюсами буде те, що вся заборгованість буде списана рішенням суду, при цьому Ви зможете:

Зареєструватися в якості індивідуального підприємця в подальшому;

Виїжджати за кордон;

Оформляти на себе нерухомість, автотранспорт і інше майно;

Чи зможете вільно розпоряджатися грошима, не звітуючи перед кредиторами.

Оформлення банкрутства ІП

Сподіваємося, що ця стаття виявилася Вам корисною, і будемо раді відповісти на Ваші питання як в нашому офісі, який знаходиться за адресою м Кемерово, пр. Леніна, 33 / 2-403, або по телефону 8-923-537-4767. Також, Ви можете залишити заявку на зворотний дзвінок, скориставшись віджетом в правому нижньому куті екрана, або залишити заявку на банкрутство нашому сайті.

З турботою про Вас, команда Іджіс.

Як ліквідувати ІП?
Чи обов'язково завіряти у нотаріуса заяву про ліквідацію ІП?
Як сплатити держмито?
Коли потрібно сплатити страхові внески?
Який розмір страхових внесків при ліквідації ІП?
Чи потрібно повідомляти пенсійний фонд про ліквідацію ІП?
Чи потрібно повідомляти ПФР або ФНС про закриття рахунку?
Коли потрібно подавати декларацію 3-ПДФО при ліквідації ІП?
Що буде, якщо не здати декларацію (або здати несвоєчасно) 3-ПДФО?
Чи може ИФНС провести податкову перевірку після закриття ІП?