Реклама
Реклама
Реклама

Як закрити ІП з боргами в ПФР в 2015-2016 г?

  1. Які ризики виникають закриття ІП з боргами?
  2. Закриття ВП у зв'язку з банкрутством
  3. Вся процедура укладається в 2 етапи:
  4. Як ще закрити ІП з боргами перед ПФР?
  5. Припинення діяльності з боргами перед пенсійним фондом за найманому персоналу
  6. резюме
  7. замість післямови

Для ліквідації ІП з боргами перед ПФР необхідно або надати відомості про наявність заборгованості в ІМНС з іншими паперами, або пройти процедуру банкрутства.

Поточний рік ознаменувався погіршенням макроекономічної ситуації на ринку: багато перспективні напрямки підприємництва «здуваються». Ситуація ускладнюється тим, що бізнесменові потрібно платити податки, а ще - відрахування до Пенсійного фонду Росії. Перед державною установою може утворитися солідна заборгованість, яку держава обов'язково спробує витребувати з фізичної особи.

Чи можна закрити ІП з боргами в ПФР в 2015 році, зробивши це за законом? Якими законами регламентована процедура і як в подальшому вибудовувати відносини з державними органами?

Кількість ВП у Росії зменшується з різних причин, головна з яких - висока навантаження на підприємців, що змінюються умови праці. Наприклад, в 2013 році понад 900 000 бізнесменів припинило реєстрацію в Росії, і тенденція продовжилася в минулому році. Так, за 12 місяців близько півмільйона ІП покинули ринок, що експерти пов'язують з негативними трендами економіки.

Сам процес регламентований ФЗ №129 від 08.08.2001 «Про державну реєстрацію ...», а саме ст.22.3 нормативного акта. Доведеться зібрати і передати такі документи:

  1. Заповнюване за спеціальною формі заяву , Яке підписується фізичною особою;
  2. Довідка про сплату державного мита;
  3. Документ, що підтверджує передачу в ПФР (місцевий орган Фонду) відомостей, перерахованих в п.1-8 ч.2, п.2 ст.11 ФЗ «Про індивідуальному ...» і ч.4 ст.9 ФЗ «Про додаткові ...» .

Таким чином, для закриття ІП через ІМНС в ПФР необхідно передати таку інформацію:

  • Сума коштів, що перераховується на пенсію;
  • Відомості про платіжному дорученні і його виконання;
  • Страховий номер підприємця і його ПІБ;
  • Період внесення платежів.

Отже, для припинення діяльності в якості підприємця фактично необхідно отримати з Пенсійного фонду довідку про те, що заявник нічого не винен державі. Якщо ці відомості не було надано до податкової інспекції - немає проблем, вони самі зажадають їх, навіть не відмовивши в прийомі заяви. Втім, це ще не означає, що перед ПФР не може бути заборгованості - просто даний факт буде прийнятий до уваги Податковою інспекцією.

Які ризики виникають закриття ІП з боргами?

Фахівці Фонду постараються витребувати заборгованість з екс-підприємця навіть після того, як він знайде своє місце в народному господарстві: наприклад, стане найманий працівником. Стягнення коштів ПФР здійснюється в безумовному порядку, тому їм навіть не доведеться звертатися до суду з позовною заявою, ну або робити це вкрай рідко - в найскладніших ситуаціях.

Стягнення може бути накладено на будь-яке майно: банківські рахунки, нерухомість, автомобілі. Виконавчий лист також буде спрямований за місцем постійної роботи для утримання грошових коштів із заробітної плати. Інше питання, що це вигідніше, ніж нести до Фонду всю суму відразу: гроші поступово знецінюються. Чи не виключений і той варіант, що виконавче провадження буде втрачено, а претензії до боржника на деякий час зникнуть.

Фахівці обурюються можливістю ПФР виносити постанови, які по своїй силі рівні судових рішень. Однак не будемо забувати той факт, що за рахунок пенсійних накопичень держава нерідко вирішує поточні фінансові питання, і готівку дуже потрібна. Тому законодавець навряд чи піде на поступки в даному питанні, навряд чи буде змінювати наявну практику.

Закриття ВП у зв'язку з банкрутством

Зазначений процес регламентований як ст.25 ЦК, так і параграфом 2 ФЗ №127 «Про неспроможність ...». У вищезгаданому ФЗ саме банкрутство підприємця є підставою для припинення його реєстрації. Але процедура не така приємна, як може здатися на перший погляд.

Зокрема, із заявою про визнання особи економічно неспроможним повинен звернутися його кредитор, причому заборгованість зобов'язана стосуватися саме фінансово-господарської діяльності, безпосередньо пов'язаної з підприємництвом.

Вся процедура укладається в 2 етапи:

  • Збір документів і їх подача в арбітражний суд за місцем реєстрації;
  • Ухвалення рішення про банкрутство ІП та доведення інформації до відома бізнесмена і реєструючого органу.

Далі суд направить інформацію в реєструючий орган, який виключить фізична особа з відповідних реєстрів. Але не поспішайте радіти: за боргами ІП відповідає всім рухомим і нерухомим майном, на нього зареєстрованим. Тому для погашення боргів судові виконавці можуть заарештувати і продати автомобілі, заміські будинки, квартири - за заниженими цінами.

Як ще закрити ІП з боргами перед ПФР?

Отже, перераховані нами варіанти є єдино можливими, і жоден з них не позбавляє особу від необхідності виконати свої зобов'язання перед Фондом. Інше питання, що невчасне припинення діяльності спричинить накопичення заборгованості, і впоратися з цією проблемою стане ще складніше.

Припинення діяльності з боргами перед пенсійним фондом за найманому персоналу

Законодавством окремий порядок згортання діяльності в даному випадку не передбачено. Підприємець може або пройти процедуру банкрутства, або припинити реєстрацію в загальному порядку. Борги перед ПФР будуть числитися за ним персонально, але їх стягнення буде більш ретельно.

резюме

Отже, незважаючи на численні статті, припинити підприємницьку діяльність з боргами в ПФР можна без особливих труднощів. Мають рацію будуть ті, хто погашає заборгованість і далі живе спокійно: держава обов'язково знайде спосіб «повернути» грошові кошти.

замість післямови

А що, кажуть самі підприємці, які пройшли через закриття діяльності з боргами:

Примітка від Фабрики манимейкеров: Гасити або не гасити борги перед ПФР це особиста справа кожного підприємця, але практика показує, що з державою краще не сорітся і постаратися виконати всі свої зобов'язання в повному обсязі. Якщо ви розумієте, що у вас поточний момент немає можливості погасити наявну заборгованість, то спробуйте звернутися до Пенсійного фонду з проханням про продовження термінів.

доповнення

Потрібна розгорнута консультація експерта з питання юридичної особи? Фабрика манимейкеров рекомендує скористатися онлайн-сервісом "Правознавець" для отримання професійної консультації досвідченого юриста. (Отримання першого відповіді протягом 15 хвилин після його публікації).

Які ризики виникають закриття ІП з боргами?
Чи можна закрити ІП з боргами в ПФР в 2015 році, зробивши це за законом?
Якими законами регламентована процедура і як в подальшому вибудовувати відносини з державними органами?
Які ризики виникають закриття ІП з боргами?
Як ще закрити ІП з боргами перед ПФР?