Реклама
Реклама
Реклама

Прямі інвестиції - Що таке прямі інвестиції?

  1. Прямі інвестиції. ПІФи
  2. Види прямого інвестування. Купівля золота та інших дорогоцінних металів

Часом зберегти зароблені гроші - більш складне завдання, ніж власне їх заробити

Часом зберегти зароблені гроші - більш складне завдання, ніж власне їх заробити. Одним із способів це здійснити, є прямі інвестиції.

Прямі інвестиції це здійснення вкладень у виробництво будь-якого товару і в його реалізацію. Також прямими інвестиціями є покупка частки іншої компанії ( інвестиції в статутний капітал, цінні папери) для управління її.

Більш докладну відповідь на питання - Що таке прямі інвестиції?

Прямі інвестиції в Росії

Прямі інвестиції і нарощування їх частки в економіці є одним з флагманів її розвитку.

На сьогоднішній день прямі вкладення затребувані і з кожним роком показують стабільне зростання і збільшення обсягів.

На сьогоднішній день прямі вкладення затребувані і з кожним роком показують стабільне зростання і збільшення обсягів

пряме інвестування цікаво всім учасникам інвестиційного процесу, і інвесторам, і компаніям, в які вкладаються кошти, і економікам цих країн.

для інвесторів з усього світу прямі інвестиції в Росії є бажаним новим ринком, джерелом нових доходів і нових можливостей.

Інвестиційний потенціал Росії величезний. Прямі вкладення в промисловість, сільське господарство, енергетику, інфраструктурні проекти, природні ресурси - це лише мала частина того, що готова запропонувати Росія для іноземних інвесторів.

Взагалі, питання про вигідному розміщенні грошових коштів є актуальним не тільки для нечувано багатих щасливчиків, які мають мільйонами, а й для більшості пересічних громадян, які, як правило, намагаються відкласти N-ну суму від свого доходу «на чорний день».

Зараз ми постараємося розглянути види інвестицій , Яке допоможуть не тільки зберегти, але і примножити власний капітал.

Фонд прямих інвестицій

C допомогою даного фінансового інструменту безліч інвесторів мають можливість об'єднати їх капітал для здійснення спільних інвестицій в обраний ними об'єкт. Вкладення такого роду здатні значно знизити інвестиційні ризику, а значить збільшити ймовірність успішного фінансового результату.

Прямі іноземні інвестиції

Це форма участь іноземного капіталу в проектах різного роду на території країни резидента. Вкладення такого роду мають специфічний особливостями і регулюються законодавством країни резидента.

Прямі іноземні інвестиції

Це спосіб участі іноземного капіталу в різних інвестиційних проектах на території конкретної країни.

Отже, розглянемо основні види прямих інвестицій.

На сьогоднішній день багато видів прямих інвестицій, які пропонують комерційні банки фізичним особам, один з цих видів - Банківський вклад. Внески приймаються як в рублях, так і в іноземній валюті, терміни вкладення варіюються від місяця до 5-10 років. Від цих параметрів, в першу чергу, і залежить величина доходу, тобто, відсоткова ставка за депозитом. По карбованцевих внесках прибутковість вище, ніж по вкладах у валюті.

Реальна дохідність від ваших прямих інвестицій у вигляді банківського вкладу буде розраховуватися як різниця між оголошеної (номінальної) процентною ставкою і рівнем інфляції. Наприклад, якщо ви кладете гроші на рублевий депозит під 7% на рік, а рівень інфляції за цей рік «з'їсть» 5%, то реально ви заробите тільки 2% від вашої суми вкладу. Крім того, при виборі банку і конкретного виду вкладу варто також звернути увагу на наступні умови в договорі:

  • комісії за відкриття і використання банківського рахунку
  • вид застосовуваної процентної ставки (фіксована або плаваюча)
  • термін капіталізації відсотків, можливість поповнення та дострокового зняття коштів з депозиту.

Тільки при ознайомленні з цими умовами можна робити висновки про реальну прибутковість того чи іншого вкладу.

Таким чином, великого доходу від прямих інвестицій у вигляді банківських вкладів не варто очікувати. Однак, з головним завданням - зберегти заощадження - банки як правило справляються, якщо вибирати банки з надійною репутацією і депозити, що пропонують ставки вище очікуваного річного рівня інфляції.

Прямі інвестиції. ПІФи

Інший вид прямих інвестицій це ПІФ-и. Пайовий інвестиційний фонд - це, по суті, такий вид вкладення коштів, при якому в один фонд акумулюються кошти окремих вкладників (фізичних і юридичних осіб), які потім використовуються керуючою компанією для біржових операцій. Керуюча компанія, в якій працюють досвідчені учасники фондового ринку (брокери) проводить прямі інвестиції грошима вкладників в цінні папери (акції, облігації). Отриманий прибуток розподіляється між пайовиками в залежності від розміру вкладу.

Прибуток окремих ПІФ-ів в різні періоди може значно варіюватися, досягаючи іноді 50-100% рівня прибутковості (тобто ваші заощадження можуть вирости в 1,5-2 рази), але при цьому ніхто не дасть вам гарантії на отримання доходу від вкладення коштів . Прибутковість безпосередньо залежатиме від правильності рішень, прийнятих брокерами керованої компанії, і кон'юнктури, яка складається на фондовому ринку.

Вибір пайового фонду - це завжди індивідуальне рішення. Існують фонди, давно здійснюють свою діяльність, а тому вважаються більш стабільними, але зате і менш прибутковими. Можна також віддати гроші в розпорядження менш відомого фонду, який за поточний період показує дуже високу прибутковість, але продовження такої тенденції дуже складно спрогнозувати. Ви можете як значно примножити свій капітал, так і залишитися ні з чим.

Відносно ПІФ-ів варто також мати на увазі, що забрати свої кошти з фонду, якщо вам терміново знадобиться готівка, ви зможете тільки відповідно до регламентованої процедурою (краще ознайомитися з її умовами заздалегідь), яка як правило, може займати значний час ( до 7-10 днів).

Таким чином, у порівнянні з банківськими вкладами, прямі інвестиції у вигляді ПІФ-ів потенційно більш прибуткові (прибутковість може перевищувати ставки по депозитах в кілька разів), але і набагато більш ризиковані. Для зменшення ризикованості можна порекомендувати вкладати свої кошти в кілька ПІФ-ів одночасно.

Види прямого інвестування. Купівля золота та інших дорогоцінних металів

Прямі інвестиції у вигляді покупки «згорають» грошей або золотих злитків або інших дорогоцінних металів є ще одним варіантів вкладення ваших коштів. Як і у всіх інших, у нього є свої плюси і мінуси.

Переваги такого вкладення здаються очевидними: валюти приходять один одному на зміну, а золото і прямі інвестиції в нього завжди залишаються в ціні.
Дорогоцінні метали є «реальними» активами, які менше за інших форм вкладення грошових коштів можуть бути чутливими до фінансових криз, інфляції і так далі. Однак, тут також є свої нюанси і недоліки.

  • По-перше, зміна світових валютних котирувань, економічна і політична ситуація в країні можуть бути причинами часом значних коливань вартості дорогоцінних металів, а тому навіть «незгораюче» золото не може дати вам 100% -у гарантію збереження ваших заощаджень, але тут же варто обмовитися , золото зростає вже 20 років поспіль.
  • По-друге, при купівлі золотих злитків в банку ви будете зобов'язані, згідно з чинним законодавством, заплатити ПДВ у розмірі 18% від його вартості. Якщо в подальшому вам знадобиться конвертувати це золото в готівку, то цю суму ви втратите, так як банк вам цю суму не поверне, а скупка золота спеціалізованими організаціями (ломбардами, ювелірними майстернями) буде відбуватися за ціною золотого брухту.

Якщо ж ви все-таки віддасте перевагу саме цей спосіб прямих інвестицій, то можна порекомендувати звернути увагу на покупку колекційних золотих монет, які випускаються обмеженим тиражем і мають художню цінність. Вартість таких монет з часом зазвичай тільки зростає, та й 18% ПДВ ви при їх покупці не втратите.