Реклама
Реклама
Реклама

Передані і непередавані банківські гарантії

  1. Умови передачі БГ

Вигодонабувачем за банківською гарантією є бенефіціар. На практиці можливі такі випадки, коли в ході виконання контракту може відбутися зміна замовника, відповідно, слідом виникає питання про передачу йому прав бенефіціара по вже оформленої БГ. ГК РФ передбачає таку можливість, але тільки за умови наявності відповідного пункту в тексті гарантійного документа, в іншому ж випадку поступка вимоги по банківській гарантії третім особам неможлива. Таким чином, в залежності від наявності або відсутності такого умови, БГ можна розділити на передані і непередавані.

Передана БГ повинна містити в своєму тексті умови і порядок передачі прав вимоги гарантійної суми іншому бенефіціару. Крім цього, вид гарантії повинен бути вказаний в договорі, що укладається між принципалом і гарантом.

Умови передачі БГ

Так як БГ не є цінним папером, то права по ній не можуть бути передані за допомогою вручення або написанням на ній передавального напису на кшталт індосаменту. Передачі банківської гарантії повинно передувати укладення договору між замовником і новим бенефіціаром. Такий же договір повинен бути укладений і між зацікавленими сторонами і в тому випадку, якщо в тексті гарантії бенефіціар прямо не вказано. При цьому варто пам'ятати, що, так як БГ не є оборотними коштами, то її передача в якості застави неможлива.

Крім договору про уступку вимоги, варто також оформити акт прийому-передачі. Його наявність допоможе вирішити деякі питання:

  • Впорядкувати процес документообігу;
  • Знизити ймовірність появи інцидентів, пов'язаних з псуванням або втратою документів;
  • Довести сам факт передачі документів у разі такої необхідності (в тому числі і в суді).

Коли принципал приступає до оформлення БГ для державного або комерційного контракту, йому варто ознайомитися з усіма можливими видами гарантійного документа, щоб при його отриманні бути впевненим, що він відповідає всім вимогам, які висунув замовник.

Банківська гарантія покликана забезпечувати виконання контракту, а також мінімізувати ризики замовника. Саме тому документ повинен відповідати букві Закону, а також враховувати інтереси всіх трьох сторін угоди.