Реклама
Реклама
Реклама

Ключова ставка ЦБ РФ: що це таке, на що впливає її підвищення і зниження

  1. Ключова ставка Банку Росії - це ...
  2. На що впливає ключова ставка Центробанку
  3. Чому сприяє підвищення ключової ставки
  4. До чого веде зниження ключової ставки
  5. Про що говорить різка зміна ключової ставки
  6. Де публікується актуального значення ключової ставки ЦБ РФ

Багато фінансових аналітиків уважно стежать за ключовою ставкою Центробанку, особливо в періоди різких коливань курсу рубля. Чому? Про що говорить її підвищення або зниження? Та й взагалі, ви знаєте, що таке ключова ставка? Якщо немає, тоді ми вам розповімо про неї простими і зрозумілими словами. Отже, поїхали!

Ключова ставка Банку Росії - це ...

Швидко зрозуміти, про що йде мова вам допоможе визначення:

Ключова ставка ЦБ РФ - це мінімальна річна процентна ставка за кредитами, які Центробанк надає комерційним банкам на термін до одного тижня, а також максимальна процентна ставка по депозитах, які Центробанк готовий приймати у комерційних банків на той самий строк.

Як задіяна ключова ставка в фінансовій системі? Все дуже просто: комерційні банки беруть гроші у Центробанку щодо ключової ставки, потім накручують свій відсоток і дають їх в кредит бізнесу, підприємцям і населенню. За аналогічною схемою відбувається і зворотне переміщення грошей з банків на депозит в ЦБ РФ.

Давайте для наочності розглянемо приклад кредитування. Отже, комерційний банк бере у Банку Росії кредит під 6% річних (припустимо, що на той момент ключова ставка становила 6%). Далі банк видає ці гроші в кредит населенню і бізнесу, наприклад, під 11% річних. У підсумку, банк заробить на них 5% річних (11 - 6 = 5). Ось така проста арифметика, друзі!

Ключова ставка була введено 13 вересня 2013 року - саме в цей день ЦБ РФ в Інформації «Про систему процентних інструментів грошово-кредитної політики Банку Росії» повідомив, що має намір використовувати ключову ставку в якості основного індикатора спрямованості грошово-кредитної політики. Раніше цю функцію виконувала ставка рефінансування.

У «руках» Центробанку ключова ставка є інструментом, що формує спрямованість грошово-кредитної політики держави.

Щоб зрозуміти принцип роботи даного інструменту, треба з'ясувати, на що він впливає. Ось цим ми зараз і займемося!

На що впливає ключова ставка Центробанку

Для початку давайте «включимо» логіку. Метою комерційних банків є отримання прибутку. Вірно? З цього випливає те, що процентна ставка по кредитах у них завжди буде вище ключової ставки Центробанку. Виходить, що кредитно-депозитні операції комерційних банків залежать від ключової ставки. З цього напрошується висновок:

Ключова ставка впливає на вартість кредитів і депозитів в країні.

Якщо Банк Росії підвищить ключову ставку, то всі комерційні банки також підвищать процентні ставки по кредитах і депозитах. Зниження ж ключової ставки тягне за собою відповідне зниження банківських процентних ставок.

Давайте з'ясуємо, як реагує економіка на такі зміни.

Чому сприяє підвищення ключової ставки

Що відбувається, коли Центробанк підвищує ключову ставку? Правильно - банки починають підвищувати процентні ставки по кредитах і депозитах. Це веде до наступних змін:

  • Брати кредити стає невигідно. Погодьтеся, кредит під 12% річних і кредит під 22% річних - це «дві великі різниці». Зростання процентних ставок за кредитами веде до зниження активності на кредитному ринку.
  • Знижуються темпи розвитку економіки. Населення і бізнес беруть менше кредитів. В результаті люди купують менше товарів, а бізнес заморожує свої інвестиційні проекти. Це веде до спаду економіки - всі переходять в режим заощадження і накопичення коштів.
  • Стає вигідніше розміщувати гроші на депозит. Підвищення процентних ставок по депозитах дозволяє вкладникам більше заробити на своїх грошах. Природно, в цей період вони починають проявляти небувалу активність.

Ось такі процеси запускаються в фінансовій системі країни, коли Центробанк підвищує ключову ставку. До чого вони ведуть на глобальному рівні? Тут слід зазначити два важливих моменти:

  • Відбувається відтік грошових коштів з економіки. Підвищуючи ключову ставку, Центробанк задає тренд на заощадження фінансів. Депозити стають вигідніше кредитів, в результаті грошові кошти з економіки перетікають на депозитні рахунки банків.
  • Знижуються темпи інфляції. У статті, Що таке інфляція ми розповідали, що причиною інфляційних процесів в країні є поява в економіці «зайвої» грошової маси. Підвищення ключової ставки сприяє відтоку цих «зайвих» грошей з економіки, що і веде до зниження темпів інфляції.

Проаналізувавши ці пункти, ми можемо зробити наступний висновок:

Ключова ставка є одним з інструментів управління інфляцією в країні, а також своєрідним індикатором стану її економіки.

Тепер давайте з'ясуємо, що відбувається, коли Банк Росії знижує ключову ставку.

До чого веде зниження ключової ставки

Низька ключова ставка сприяє зниженню банківських процентних ставок по кредитах. Це веде до наступних змін:

  • Пожвавлюється кредитний ринок. Стає вигідніше брати кредити, ніж зберігати гроші на депозитних рахунках, тому бізнес і населення шикуються в чергу за позиками.
  • Зростає економіка країни. Кредитування населення підвищує його купівельну спроможність - люди починають купувати більше товарів і послуг. Бізнес же вкладає кредитні гроші в реалізацію своїх інвестиційних проектів, що сприяє створенню нових робочих місць і збільшення товарообігу. Загалом, гроші починають активно працювати, а це веде до економічного зростання.

Якщо говорити про глобальні зміни, то вони такі:

  • В економіку вливається більше грошей. Знижуючи ключову ставку, Центробанк дає сигнал усім гравцям фінансового ринку: «Хлопці, досить тримати гроші на депозитах! Вливайте їх в економіку - це вигідніше! »

Багато хто може запитати: «А як же інфляція? Адже якщо підвищення ключової ставки стримує інфляцію, то зниження, по ідеї, повинно її розкручувати! »

Якщо ви були уважні, то вище ми писали, що ключова ставка є не тільки інструментом в руках Центробанку, а й індикатором стану економіки в країні. Звідси слідує що:

Низька ключова ставка свідчить про сильну економіку держави.

Але треба розуміти, що:

Ключова ставка повинна відповідати реальному стану економіки.

Якщо в країні швидкими темпами зростає інфляція, то зниження ключової ставки ще більше посилить цей процес - адже такими діями Центробанк буде нарощувати кількість «зайвої» грошової маси, замість того, щоб її вилучати з економіки. Загалом, як бачите, даний інструмент вимагає тонкої і своєчасної «настройки».

Про що говорить різка зміна ключової ставки

Дізнавшись про різке підвищення ключової ставки, Марк Рувимович з гордістю поправив оленячі роги, натягнув нові кеди і поскакав у найближчий магазин побутової техніки купувати собі новий телевізор. Що трапилося? Навіщо Маріку на кухню третій телевізор? Все дуже просто:

Різка зміна ключової ставки говорить про те, що в країні починається фінансова криза.

Нормою зміни ключової ставки є крок: 0,25% - 0,5%. Якщо ж вона різко «стрибає» з 5% до 17%, то це означає, що в країні зростає інфляція, і Центробанк намагається з нею боротися , Різко піднімаючи ключову ставку.

У цей період значна частина населення піддається панічним настроям - люди починають активно позбавлятися від своїх рублевих заощаджень, змінюючи їх на валюту або купуючи різні товари. Наш герой, Марк Рувимович, не став винятком.

До речі, а ви знаєте яка зараз ключова ставка Банку Росії? Ні? А де вона публікується, знаєте? Теж немає? Тоді негайно виправляємо ситуацію!

Де публікується актуального значення ключової ставки ЦБ РФ

Щоб дізнатися яка зараз ключова ставка Центробанку, треба просто зайти на сайт Банку Росії - саме там ви і знайдете найбільш достовірну інформацію про актуальний значенні ключової ставки. Причому вона публікується не десь там - на 150 сторінці сайту дрібним шрифтом. Ні, Центробанк викладає ці дані вгорі головної сторінки на найвиднішому місці. Так що розповідати! Давайте ми вам краще покажемо! Увага на картинку (кому погано видно, клікніть по зображенню, і воно збільшиться):

Отже, перед вами головна сторінка сайту Центробанку, на якій в самому верху по центру вказано актуального значення ключової ставки. Для наочності, ми його обвели червоною лінією. Нижче вказані значення інфляції і мета по інфляції - теж важливі показники, що допомагають краще проаналізувати економічну ситуацію в країні.

До речі, зверніть увагу, що фраза «Ключова ставка» представлена ​​на сайті у вигляді посилання, клікнувши по якій ви потрапите на сторінку з Інформацією про актуальні процентних ставках по операціях Банку Росії.

Загалом, на сайті все продумано так, щоб відвідувач зміг швидко знайти потрібну йому інформацію, і це радує.

Отже, друзі, тепер ви знаєте, що таке ключова ставка ЦБ РФ, на що вона впливає, і що відбувається при її зниженні або підвищенні. Сподіваємося, вам сподобалася ця публікація, і ви полюбили temabiz.com так, як любимо його ми. Залишайтеся з нами!

Чому?
Про що говорить її підвищення або зниження?
Та й взагалі, ви знаєте, що таке ключова ставка?
Як задіяна ключова ставка в фінансовій системі?
Вірно?
До чого вони ведуть на глобальному рівні?
Що трапилося?
Навіщо Маріку на кухню третій телевізор?
До речі, а ви знаєте яка зараз ключова ставка Банку Росії?
Ні?