Реклама
Реклама
Реклама

ФСК «Лідер» падає слідом за «Урбан Груп»?

  1. мальтійські паспорта
  2. Чи є у «Лідера» власне майно?
  3. застава об'єктів
  4. «Ефект доміно»
  5. Що далі?

Крах «Урбан Груп» обернувся багатомільярдними втратами для платників податків. Долю девелопера може повторити інший великий забудовник - ФСК «Лідер» . Журналісти сумнівну структуру володіння і обтяжень компанії.

ФСК «Лідер» - одна з найбільших будівельних компаній Росії. У 2016 році рейтинг РБК віддав їй третє місце в загальноукраїнському рейтингу, а в рейтингу Forbes «Лідер» увійшов в 200 найбільших приватних компаній країни. Керує компанією президент і засновник Володимир ВОРОНІН, співвласником є його сестра Ірина. Їхній батько Олександр ВОРОНІН - колишній великий чиновник столичного будкомплексу та глава «Главмосстроя».

Президент ФСК «Лідер» Володимир Воронін

Відповідно до даних на сайті девелопера, тільки в Москві і Підмосков'ї зараз будуються 14 житлових комплексів для кількох десятків тисяч чоловік. Є серед них і проекти в Одинцовському районі: «UP-квартал« Сколковскій » і «Західне Кунцево» . Були у «Лідера» зобов'язання по будівництву виїзду на Північний обхід Одинцово з Нової Трёхгоркі, але їх в листопаді 2017 року взяв на себе обласний бюджет . Крім того, вже в квітні 2018 року губернатор Андрій Воробйов прийняв рішення направити 111 млн руб. з бюджету Одінцовського району на будівництво школи в «UP! кварталі » , Яку «Лідер» мав звести на свої кошти.

кварталі »   , Яку «Лідер» мав звести на свої кошти

«UP! КВАРТАЛ Сколковскій »

Ще 4 житлові комплекси ФСК зводить в Калузі, 3 в Санкт-Петербурзі і 1 в Геленджику.

Як повідомляє, перші тривожні сигнали про дивну діяльності в «Лідері» з'явилися ще кілька років тому. Зокрема, мова йшла про недружнє поглинання проекту «Балашиха-Сіті», усунення з нього конкурентів і банку.

Крім того, ФСК вже рік не може добудувати будинки в ЖК «Домодєдово парк» і «Перший Андріївський» - здача постійно відкладається.

мальтійські паспорта

У січні 2018 року журналісти РБК, що сім'я Вороніних виявилася в числі російських банкірів, підприємців, чиновників і членів їхніх сімей, які придбали іноземні паспорти за програмою «громадянство Мальти за інвестиції». За даними видання, кожен паспорт коштував близько 900 тис. Євро.

За словами Володимира Вороніна, його сім'я оформила мальтійський громадянство для «зручності пересування під час наших подорожей, тому що підійшли умови оформлення». Девелоперський ринок виявився стурбований симптомами підготовки керівництва до можливого від'їзду з країни.

Чи є у «Лідера» власне майно?

В останні місяці в експертному співтоваристві обговорюють інформацію про більш серйозні проблеми: бізнес девелопера, як можна бачити з відкритих джерел, закладений афілійованим компаніям і банківським структурам. По ряду думок, власного майна та активів у ФСК «Лідер» зараз фактично немає.

«Мосмонітор» кілька структурних схем, за якими делегуються, а, можливо, і виводяться з країни, фінанси девелопера. Наприклад, частка Ірини Вороніної в ФСК з 2015 року була закладена ТОВ «Балашиха-Сіті», а частка, що належить Володимиру Вороніну, в тому ж році закладена компанії ТОВ «СоюзАгро». Обидві угоди супроводжував нотаріус Кирило Сидоров, а адресу його електронної пошти вказано в контактах «СоюзАгро», ТОВ «Балашиха-сіті» і аффилированного ТОВ «СФ ПЕРСПЕКТИВА».

Всі шість співробітників «СоюзАгро», включно з головою Станіслава Осадчого, працюють і в «ФСК« Лідер », а сама компанія належить кіпрському офшору« Трафконхолдінгз лімітед »і якомусь Юрію Ісаєву.

Юрій Ісаєв

Схема «Балашиха-Сіті», «СоюзАгро»

Ісаєв є номінальним засновником п'ятнадцяти і директором восьми компаній, при цьому сам не має банківського рахунку, хоча його офіційний дохід становить 8,5 млн руб. Автори дослідження вважають Ісаєва «гаманцем» Вороніних, через якого проводять частину активів, ще не виведені з російської юрисдикції. Майже всі фірми, засновані Юрієм Ісаєвим, володіють активами ФСК «Лідер».

Майже всі фірми, засновані Юрієм Ісаєвим, володіють активами ФСК «Лідер»

Структура активів і зв'язків Юрія Ісаєва

В цілому «СоюзАгро» і «Балашиха-Сіті», які володіють майном ФСК «Лідер», виглядають як афілійовані з керівництвом будівельного холдингу компанії. Але крім них є ще подібні компанії: АТ «МСУ-1», ТОВ «Розвилка», ТОВ «Акколада ленд», ТОВ «Нега-Південь», ТОВ «Адмірал», ТОВ «Стройсігналгрупп», ЗАТ «Бонус плюс», ТОВ «Пангеотрейд», ТОВ «Афіна +», ТОВ «СФ« Перспектива », ТОВ« ФСКЗ «Лідер», ТОВ «Нега», ТОВ «Главмосстроймоноліт», ТОВ «Моретті», Berlindave Investments Limited, Darston Holdings Limited, Trafcon Holdings Limited , Contrustco Limited, Malab Enterprises Limited, Livirtam Investments Limited, Bluelake Development B .V., Bellevilles.r .o. та інші.

Така кількість російських і зарубіжних компаній, в яких судячи з усього і «розмитий» капітал ФСК, може говорити про те, що якщо забудовник виявиться у важкій ситуації, то з нього буде нічого взяти - активи і кошти виведені законним шляхом (в тому числі і в інші держави).

Журналісти «Московського монітора» заявляють, що переведення активів і коштів на афілійовані компанії з імовірним їх банкрутством згодом використовувала у фінальний момент діяльності «Урбан Груп» - давній партнер «Лідера». Однак ці схеми можуть бути не тільки засобом виведення капіталів і активів, але і більш «нешкідливим» ухилянням від оподаткування в Росії.

застава об'єктів

Крім того, «ФСК« Лідер »заклав до 2020 року« Ощадбанку »302 об'єкта у вигляді квартир і машиномісць, що за обсягом дуже схоже на два житлових комплекси. Це теж викликає питання, так як обтяжене майно не може бути продано. Видання припускають, що закладеними можуть виявитися квартири і машиномісця, за які вже один раз заплатили пайовики. І якщо ФСК «Лідер» піде з ринку, то «Сбербанк» судитиметься з пайовиками?

«Ефект доміно»

Опитані експерти вважають, що такі схеми дозволять керівництву «Лідера» в разі проблем компанії не тільки «розчинитися за кордоном», а й практично законно зберегти майно, позбувшись від недобудови і пайовиків - скинувши їх проблеми на бюджет.

При цьому зараз ринкові показники ФСК виглядають добре. У 2017 році холдинг показав виручку в розмірі близько 96 млрд руб. Однак за експертними судженням, складається ця статистика лукаво: в залік йдуть продажу панелей комбінату ДСК-1, що входить в структуру «Лідера», іншим підрозділам того ж холдингу і аффіліровнним компаніям.

Ймовірно, те ж саме відбувається і з іншими операціями всередині девелопера. Чи багато в складі цих мільярдів реальних коштів від продажу житла і субпідрядів від інших забудовників, невідомо.

«Мосмонітор» називає найнеприємнішим удар по стабільності компанії - підряди від потопаючого «Урбан Груп», компанії в складі якого зараз банкрутують. «Урбан» практично нічого не будував сам, залучаючи підрядників. Компанія тільки продавала, а одним з найбільших підрядників якраз був ФСК «Лідер».

Невідомо, скільки компанія Олександра Долгіна заборгувала фірмі Володимира Вороніна і велика чи пробита таким чином в бюджеті дірка. За думками експертів, вона може досягати десятків мільярдів рублів. Крім того, питання, чи не використовувалися чи компанії «ФСК» для махінацій в «Урбані», в світлі цієї інформації стає ще більш актуальним

Що далі?

Надходять повідомлення про вже почалися проблеми зі зведенням житлових комплексів ФСК «Лідер». Так, в ЖК «Домодєдово парк» і «Перший Андріївський» (масові панельні комплекси) затримки здачі складають від 3 місяців до року. У разі звернення тисяч пайовиків в суди тільки неустойка, по думками експертів, складе від 400 до 680 млн руб.

Ще один «гострий момент» - хвиля скорочень працівників на комбінаті ДСК-1, про яку раніше повідомляли ЗМІ. Нарешті, кілька днів тому з'явилася інформація про те, що діяльністю ФСК зацікавилася одна з правоохоронних структур.

У будь-якому випадку, після краху кількох великих забудовників і в умовах низького попиту на ринку нерухомості столичного регіону серйозні проблеми можливі навіть у найсильніших девелоперів, перспективи яких ще кілька місяців тому здавалися безхмарними.

Ситуацію також прокоментував:

Кажуть, що третій за обсягами забудовник Підмосков'я ФСК «Лідер» очікує банкрутство. Є інформація, що власники Вороніни вже вивели частину активів в офшори.

Серйозні проблеми ФСК "Лідер" створила банкрутство Urban Group (кажуть, що компанія Вороніних була підрядником).

Уже затримується здача об'єктів «Перший Андріївський», «Домодєдово парк», «Смарагдова долина».

46.4.130.245

Чи є у «Лідера» власне майно?
І якщо ФСК «Лідер» піде з ринку, то «Сбербанк» судитиметься з пайовиками?