Реклама
Реклама
Реклама

Засуха і надлишок води: будні кримських і херсонських фермерів

Засуха в селі Ішунь, Джанкойський район Криму

Засуха в селі Ішунь, Джанкойський район Криму. Червень 2018 року

Після перекриття Північно-Кримського каналу півострів продовжує страждати від посухи: зменшується урожай, втрачені деякі культури. Тим часом херсонські поля підтоплює водою - тут зеленіє рис. Як кримчани пристосовуються до дефіциту води? І що роблять фермери Херсонщини?

На ці питання спробували знайти відповіді журналісти " Крим.Реаліі ".

Кримське село Ішунь - колишній рисовий край. Чотири роки тому чеки місцевих полів були сповнені дніпровської води. Тепер рис тут не вирощують, але підприємство не збанкрутувало - збирає врожаї льону для виробництва масла. Прибуток навіть росла, поки не прийшла посуха.

«Все росло, все поливалось, все зелено було, все жило. Скінчилась вода - стала ось ця посуха », - нарікає місцевий житель.

Всього в 60-ти кілометрах - в Херсонській області - зеленіють рисові чеки.

Рисове поле в Херсонській області

«Одна зелена маса, тобто води взагалі не буде видно. Він повністю забиває і потім кидає мітлу », - роз'яснює фермер.

Як і Крим, Каланчацький район Херсонської області посушливий, і тому землеробством тут займатися ризиковано. Зате є вода з Північно-Кримського каналу.

«Тут питання стоїть про те, що воду треба відбирати, тому що у нас деякі райони в Каланчаку підтоплюються», - каже директор підприємства «Рис України» Ігор Носов.

Рис на Херсонщині хоч і вирощують, але як мінімум удвічі менше, ніж до 2014 року. Причина - подорожчання води, яку тепер не продають на півострів.

«Ця культура стає вже дуже економічно не вигідна. Пішло імпортозаміщення, почали завозити китайський інший рис, не надто якісний. Ціна на воду була 0,03 копійки за куб, то на сьогоднішній день вона вже на рівні 11,2 копійок, тобто це близько 3 тисяч відсотків підвищення ціни відбулося », - роз'яснює проблему Ігор Носов.

У той же час кримські агрономи переживають - посуха «вбиває» навіть соняшник. Тільки по цій культурі на одному з кримських сільськогосподарських підприємств Джанкойського району збиток становить близько 25 тисяч доларів. А ярого ячменю тут зібрали в півтора рази менше, ніж в минулому році. З 2014 року підприємство взагалі не вирощує рис і не розводить корів.

«Велика рогата худоба прибрали. Великої рогатої худоби немає, тому що кормової бази як такої теж немає ... Ні кукурудзу, ні люцерну без поливу не вирости », - каже агроном кримського сільськогосподарського підприємства Віра Пивоваренко.

Віра Пивоваренко

Віра Пивоваренко дивується, чому Київ вирішив перекрити подачу води на півострів по Північно-Кримському каналу.

«Все-таки 28 господарств в Криму. Ми тільки, одне господарство, 1,5 мільйона платили за воду. Гривні платили. Що це, мало їм ?! Все-таки це гроші. Навіщо зливати прісну воду в море і не взяти за це якісь гроші ?! »- дивується агроном.

На Північно-Кримському каналі в 2014 році звели дамбу, щоб вода не надходила на півострів. Тепер її називають «старою», а «нова» дамба майже готова, вона розташована ближче до адмінграніце. Як тільки її добудують - можна буде давати воду Криму.

«Нова» дамба на Північно-Кримському каналі

«Знімаються шандори - і вода йде на Крим. Питання одного, двох, трьох днів », - говорить начальник 2-го відділення управління Північно-Кримського каналу Іван Біган.

Є тільки одна умова - Крим повинен бути повернутий під контроль України, вказує Іван Біган.

Збитки кримських аграріїв склали близько 16 мільйонів доларів, таку оцінку дав російський глава Криму Сергій Аксьонов.

Також страждає від посухи південь Херсонської області, особливо незрошувані поля. Але, на відміну від кримських фермерів, компенсацій херсонським ніхто не обіцяє.

«Останніх сім років абсолютно немає ніякої підтримки в цьому напрямку. Страхувати НЕ страхуємо, тому що все одно не виплачують », - каже директор підприємства« Рис ​​України »Ігор Носов.

Як кримчани пристосовуються до дефіциту води?
І що роблять фермери Херсонщини?
Що це, мало їм ?
Навіщо зливати прісну воду в море і не взяти за це якісь гроші ?