Реклама
Реклама
Реклама

Нові правила об'єднань садівників і городників: чого очікувати дачникам

  1. дачників скасують
  2. «Моє - це моє, а твоє - це наше»
  3. «Взяти все, та й поділити!»
  4. Куди піти, куди податися?

Чи є у вас дача? Напевно, так - якщо ви читаєте ці рядки на сайті клубу любителів дач. А значить, ви входите в 48 (за офіційною статистикою) або в 60 (по альтернативним підрахунками) відсотків росіян-дачників.

А значить, ви входите в 48 (за офіційною статистикою) або в 60 (по альтернативним підрахунками) відсотків росіян-дачників

Хто ти, дачник: городник або садівник?

Число дачників в Росії дорівнює кількості населення, наприклад, таких країн, як Німеччина чи Туреччина, - близько 80 мільйонів чоловік. Дачного відпочинку з задоволенням віддаються представники всіх вікових груп, професій і соціальних шарів суспільства. Тому будь-який порух законодавців в сторону дачного питання зачіпає кровні інтереси дуже багатьох.

Влітку цього року Президент країни підписав закон про нові правила для садівничих, городницьких об'єднань. Чого очікувати російським дачникам?

дачників скасують

Перше, чого торкнеться нове законодавство - це юридичного статусу власників заміської нерухомості. До нинішнього часу об'єднання любителів граблів і лопат могли існувати в дев'яти організаційно-правових формах. За новим законом зникнуть всілякі дачні некомерційні партнерства і кооперативи, залишаться тільки садівники та городники - юридично в країні не буде жодної дачі. Як називатиметься - садівничим або городницьких некомерційним товариством - вирішувати будуть на загальних зборах членів цих товариств.

У Росії кожен другий житель - дачник

Природно, ті об'єднання, чий статус не підходить під встановлені новим законом юридичні форми, або ті, які вирішать його змінити, будуть змушені переоформити документи.

Простих садівників в цих юридичних тонкощах більше зацікавить питання можливості будівництва на дачній, пардон (дачних щось ділянок тепер не буде!), Городній або садовій ділянці. Відтепер будувати капітальні будинки на ділянках, що носять статус «городніх», буде заборонено - можливі тільки споруди господарського призначення некапітального типу.

А на законному чи підставі побудований ваш заміський будинок?

Тепер, якщо загальні збори вирішило стати городнім товариством, а у деяких його членів на ділянках є капітальні будинки, придатні для постійного проживання, будівництво буде необхідно узаконити - тобто отримати на будинок право власності, перевівши його в ранг оподатковуваного нерухомості. В іншому випадку будинок може бути розцінений як самовільне будівництво і знесений (за рішенням суду, природно).

Правда, на городніх ділянках і раніше було заборонено капітальне будівництво. Але, що гріха таїти, багатьох це не бентежило. Тепер - у зв'язку з підвищенням інтересу чиновників до дачного питання, можливо, варто задуматися, на законному чи підставі побудований ваш заміський будинок.

До слова, у дачного селища є можливість змінити свій статус і в іншу сторону. Якщо селище знаходиться в межах населеного пункту, і більшість будинків в ньому дозволяють використовувати їх і взимку (тобто, можуть бути визнані житловими будинками), а також перебувають у власності (як і самі земельні ділянки), дачникам можна отримати статус котеджного селища. Для цього потрібно змінити вид дозволеного використання всіх земельних ділянок з садівничих на ІЖС.

«Моє - це моє, а твоє - це наше»

Так сказала дружина одного мого знайомого при розлучення і розподіл майна. Одна з проблем садово-городніх об'єднань громадян - в самих громадянах. Не всі члени товариства однаково сумлінні: хтось не платить внесків або не здає гроші на ремонт і будівництво об'єктів загального користування, інший не оплачує користування електроенергією, і борг лягає на плечі всіх інших. Щоб у дачників не виникало плутанини, чиновники в новому законі вирішили уточнити, де чиє майно.

Щоб не було суперечок ...

«Взяти все, та й поділити!»

Законотворці в нових правилах зробили спробу врегулювати ці суперечки - методом Шарикова з «Собачого серця» Михайла Булгакова: «Взяти все, та й поділити». Зараз в будь-якому дачній об'єднанні, крім ділянок членів об'єднання, є ще землі загального користування. На них розміщені внутрішні проїзди, електричні стовпи, трансформатор підстанції, сміттєвий контейнер, будиночок правління, пожежний водойму та інші господарські споруди, які обслуговують загальну селищну інфраструктуру.

Податок за цю землю сплачується з членських внесків. За новими правилами вся територія загального користування, що належить сьогодні об'єднанням садівників і городників, буде розділена між членами товариства - пропорційно величині частки кожного власника в товаристві: тобто тим, у кого ділянку більше, виділять і більшу частину загального майна.

За новими правилами вся територія загального користування, що належить сьогодні об'єднанням садівників і городників, буде розділена між членами товариства - пропорційно величині частки кожного власника в товаристві: тобто тим, у кого ділянку більше, виділять і більшу частину загального майна

Витрати на володіння заміським будинком збільшаться

Але не радійте: загальне майно так і залишиться загальним. А ось платити податки за свою частку в цьому майні ви вже станете самостійно, і членські внески при цьому як і раніше залишаться обов'язковим платежем. Причому не тільки для членів товариства, а й для індивідуалів - тих, які вийшли з об'єднання за власним бажанням або були виключені, наприклад, через не оплату електроенергії.

За підрахунками Профспілки садівників, витрати на володіння заміськими будинками збільшаться: так, наприклад, для садівництва в Московській області ця сума зараз становить 13-15 тисяч рублів на рік, після введення нових правил вона збільшиться до 80 тисяч.

Ще одне нововведення - оплата членських внесків тепер буде безготівковій: на оплату внесків буде приходити квитанція. Причина такої зміни - спроба зменшити можливість крадіжки в правлінні товариства.

Куди піти, куди податися?

Товариство власників земельних ділянок може і не ділити на частки спільну власність, а передати її під управління юридичної особи. Наприклад, дороги віддати під муніципальне управління, електричні мережі та підстанції - енергетикам. Тільки навряд чи можна знайти таких «дурнів за чотири сольдо». Інший вихід для товариства - «зробити собі обличчя» (юридична).

Чи є у вас законне підтвердження володіння земельною ділянкою?

Правда, тут виникає ще одна «заковика»: сьогодні далеко не всі садівники є юридично власниками земельних ділянок. Більше половини ділянок в країні не враховані в державному реєстрі нерухомості (ЕГРН), а право на володіння землею підтверджує тільки членська книжка учасника садівничого товариства.

А тому громадяни, які не внесли свою власність в Держреєстр, не можуть створювати замість некомерційного дачного партнерства ТСН - товариство власників нерухомості. Питання про власність на землю вирішується іншою постановою - про обов'язкову постановку на облік в ЕГРН.

Ще один спосіб вирішення цього питання - запрошення «варягів» - сторонньої юридичної особи, компанії, що управляє. Що, знову ж таки, збільшує витрати власників ділянок.

Закон «Про ведення громадянами садівництва і городництва для власних потреб і про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації» (№ 217-ФЗ від 29 липня 2017 року) почне діяти з 1 січня 2019 року. Поки ж садівники, городники і дачники будуть існувати в перехідному періоді. Як в реальності зміниться життя власників заміських ділянок, поживемо - побачимо.

7dach.ru

Чи є у вас дача?
Хто ти, дачник: городник або садівник?
Чого очікувати російським дачникам?
А на законному чи підставі побудований ваш заміський будинок?
Куди піти, куди податися?
Чи є у вас законне підтвердження володіння земельною ділянкою?