Реклама
Реклама
Реклама

Японські вчені випробують технологію космічного ліфта на орбіті

Космічний ліфт в поданні художника. Obayashi Corporation

японські вчені першими в світі спробують протестувати концепцію космічного ліфта - моторизованого контейнера, який піднімається з Землі на орбітальну станцію по тросу. Про це пише CNET .

Тестування технології відбудеться 11 вересня 2018 року. З японського космодрому Танегасіма на Міжнародну космічну станцію доставлять два кубічних мінісупутників розміром 10 × 10 сантиметрів, з'єднаних між собою сталевим тросом довжиною 10 метрів, по якому буде переміщатися контейнер - ранній прототип космічного ліфта.

У майбутньому космічний ліфт повинен працювати так: один кінець троса буде утримуватися на поверхні Землі, інший - на нерухомій щодо планети точці вище геостаціонарної орбіти. При підйомі вантаж повинен прискорюватися за рахунок обертання Землі. Головна складність в тому, що трос повинен бути дуже міцним на розрив і стійким до космічних променів, тому вчені хочуть використовувати для цієї мети вуглецеві нанотрубки. Крім того, ліфт схильний до небезпеки зіткнення з космічним сміттям.

Якщо технологія таких ліфтів виявиться робочої, це повинно здешевити доставки вантажів на МКС. Якщо зараз одна космічна доставка за допомогою ракети-носія коштує близько $ 22000 за кілограм, то з ліфтом ця ціна впаде приблизно до $ 200.

Головний підрядник проекту - корпорація Obayashi. У неї вже є власні амбітні плани по впровадженню космічних ліфтів. Згідно з її концепції, таким чином можна перевозити навіть людей - космічних туристів. В цьому випадку ліфт буде являти собою шість капсул довжиною 18 метрів і діаметром 7,3 метра. У кожну капсулу буде вміщуватися по 30 пасажирів.

Очікується, що ліфти будуть їздити зі швидкістю близько 200 кілометрів на годину, тобто з Землі до МКС вони будуть добиратися приблизно за 8 днів.

Нагадаємо, японські астрономи розповіли, коли Хаябуса-2 висадить роботів на астероїд Рюгу .