Реклама
Реклама
Реклама

Корпорація "Акорд": будівельна компанія року

Хагані Гулузаде, Голова Ради Директорів, Генеральний Директор ВАТ "Будівельно-промислова Інвестиційна Корпорація Aккорд".

Хагані Захід огли Гулузаде народився 6 серпня 1977 року в Марнеульськом районі Грузії. Очолює Корпорацію "Акорд" з серпня 2010р. У попередні 15 років пропрацював на керівних посадах в провідних банках Азербайджану, зокрема в якості керівника комітету з управління активами та пасивами, першого заступника голови правління, а також голови правління. Крім того, очолював робочу групу, яка здійснила успішне розміщення єврооблігацій. Має багатий досвід роботи з міжнародними фінансовими інститутами, інвестиційними фондами і провідними світовими банками.

У 1999р. закінчив Азербайджанський Державний Економічний Університет (АГЕУ) зі ступенем магістра за спеціальністю "Фінанси", а в 2003р. успішно захистив дисертацію на тему "Пріоритети державної інвестиційної політики в процесі формування національної економіки". Є доктором філософії з економічних наук.

Обрано Європейської Бізнес Асамблеєю в червні 2011 р в г.Оксфорд (Великобританія) топ-менеджером року. Одружений, має трьох дітей.

Caspian Energy (CE): Пане Гулузаде, на засіданні уряду 16 квітня, присвяченому підсумкам соціально-економічного розвитку в першому кварталі 2012 року, президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що слід приділяти більше уваги виробництву продукції, замісної імпорт, особливо в будівельному секторі. Які завдання в цьому напрямку ставить перед собою Корпорація "Акорд"?

Голова Ради директорів, генеральний директор ВАТ "Будівельно-промислова Інвестиційна Корпорація Акорд" Хагані Гулузаде: Будівельні компанії поступово переживають етап, коли матеріали в будівельному секторі повністю завозилися в країну з-за кордону. Завдяки підтримці керівництва країни і особисто президента Азербайджану Ільхама Алієва, переймаючи міжнародний досвід і передові технології, вдалося в значній мірі замістити імпортні будматеріали. В цьому відношенні азербайджанський бізнес завжди відчував підтримку з боку керівництва країни, особливо при реалізації регіональних проектів.

В результаті успішної реалізації підписаний головою держави "Державної програми соціально-економічного розвитку регіонів Азербайджанської Республіки в 2009-2013 роках" в нашій країні, як у всіх галузях, з кожним роком розширюється обсяг робіт і в будівельному секторі. Тому попит на будівельні матеріали, зокрема на цемент, неухильно зростає. В даний час виробництво цементу в нашій республіці не задовольняє попит на дану продукцію. З огляду на це, за дорученням глави держави з 2007 року були проведені проектувальні роботи, а з березня 2010 року нами розпочато будівництво нового цементного заводу на території Газахского району.

В даний час значна частина робіт на споруджуваному Газахском цементному заводі загальною площею 56 гектарів уже завершена. Добова виробнича потужність заводу складе 2500 тонн, а річна - 1 мільйон тонн. Виробництво цементу буде здійснюватися сухим способом, на основі сучасних технологій.

Напередодні засідання уряду Президент Ільхам Алієв відвідав (12 квітня) Газахскій цементний завод і оглянув виготовлене на основі високих технологій обладнання, що використовується заводом. Це обладнання створює умови для централізованого управління заводом за допомогою комп'ютерів і дозволяє повністю забезпечити норми безпеки.

Після здачі Газахского цементного заводу в експлуатацію обсяг імпортованого в Азербайджан цементу скоротиться на 30%. Технологічна схема і генеральний план підприємства також розроблені азербайджанським інститутом "Азердовлетмашлайіхе". Техніко-економічне обґрунтування заводу було підготовлено всесвітньо відомої аудиторської і консалтингової компанією Deloitte and Touche LLC.

З метою довгострокового задоволення потреб підприємства в мінеральній сировині в ході виробництва цементу під родовища корисних копалин відведено ділянку землі площею 287,5 гектара. На сьогодні 95% технологічного обладнання імпортовано і зберігається на складах заводу. На Мінгячевірском і Хирдаланском заводах Корпорації "Акорд" виготовляються 5,5 тисячі тонн нестандартних металоконструкцій, і їх виробництво вже розпочато. До теперішнього часу виготовлені і відправлені на склади заводу понад 3 тис. Тонн металоконструкцій. Успішно завершені 80% будівельних робіт на лінії технологічного процесу і в невиробничих будівлях.

Згідно соціально-економічним обгрунтуванням проекту, з урахуванням робочої сили, задіяної на об'єктах гірничорудної, транспортної та іншої інфраструктури, загальна чисельність працівників заводу складе майже 1000 осіб. 80% працівників будуть відібрані з Газахского і прилеглих до нього районів. Багато з них в рамках програми навчання будуть спрямовані в зарубіжні країни.

Нами також передбачено будівництво на території заводу 6-поверхового житлового будинку на 75 квартир загальною площею 3,7 тисячі квадратних метрів для інженерів і працівників, оснащену сучасним обладнанням 250-місцеву триповерхову їдальню, п'ятиповерхова адміністративна будівля, медичну клініку, ігровий майданчик для дітей.

Згідно з вимогами проекту від відповідних державних структур отримані технічні умови зі створення інфраструктури та підготовлені відповідні проекти. Вже завершені будівництво 8-кілометровій автомобільної дороги, 14,2-кілометрового для систем опалення, 26-кілометровій зовнішньої високовольтної лінії електропередач, автоматизованої газорозподільної станції, селевий греблі і перенесення зрошувального каналу. У той же час високими темпами триває будівництво 18-кілометрової залізниці. Проведена робота по оцінці впливу проекту на навколишнє середовище і соціальну сферу, отримано висновок про його відповідність екологічним нормам Азербайджанської Республіки. З метою переробки побутових і виробничих вод споруджується сучасний бактеріологічний очисний комплекс потужністю 100 кубометрів на день.
Відповідно до плану будівництва у вересні 2012 року завод буде готовий до виробництва цементу, а в травні 2013 року, коли мають завершитися будівельні роботи - випуску клінкеру.

В даний час виробництво цементу в Азербайджані задовольняє 44% внутрішніх потреб, в 2013 році цей показник складе 75%, а в 2014 році - 125%. Що будуються в Азербайджані нові цементні заводи будуть здані в експлуатацію, і через два роки у Азербайджану буде додатково 25% експортної продукції.

З огляду на перспективні плани з експорту цементу, в даний час ми займаємося вивченням ринків збуту в Росії, Україні, Узбекистані і Казахстані.

Хотів би відзначити, що глава держави висловив задоволення виконаною роботою по будівництву Газахского цементного заводу. З огляду на поставлені завдання, ми плануємо і надалі приділяти увагу заміщення імпортної продукції.

CE: Місто Баку і регіони Азербайджану сьогодні перетворюються, знаходять новий вигляд. Корпорація здала ряд ділянок дорожнього вузла на площі "Гялябя" до пісенного конкурсу Eurovision. Який внесок робить сьогодні Корпорація в розвиток інфраструктури Азербайджану?

Хагані Гулузаде: З моменту заснування Корпорація "Акорд", вносячи свій внесок в розвиток нафтового сектора Азербайджану, змогла створити нові стандарти в сфері цивільного та інфраструктурного будівництва.

За короткий проміжок часу Корпорація посіла лідируючу позицію в сфері реалізації проектів будівництва мостів, тунелів та інших дорожньо-будівельних проектів, будівництва житлових будинків та інших громадських об'єктів, а також в сфері виробництва і обробки будівельних матеріалів.

В даний час в Баку Корпорація "Акорд" задіяна в проекті удосконалення дорожньої інфраструктури та забезпечення руху транспорту без світлофорів на площі "Гялябя" поблизу станції метро "Гянджлік" і прилеглих вуличних перехрестях по проекту сінгапурської компанії Surbana International Consultans PTC LTD.

Це найбільший підземний дорожній вузол, аналогів якого у світі можна перерахувати по пальцях. Незважаючи на те, що це проект високого рівня складності конструкції і підземного будови, ми здали до пісенного конкурсу Eurovision в Баку кілька ділянок тунельного комплексу на площі "Гялябя". Потім ми продовжимо будівництво залишилися за проектом ділянок.

Іншим великим проектом Корпорації є триваюче будівництво дорожнього вузла на проспекті Зії Буньядова. Реалізація даного проекту дозволить завершити безперешкодний рух транспорту без світлофорів з центру Баку до Міжнародного аеропорту Гейдара Алієва і з аеропорту по Бинагадинский шосе в напрямку центру столиці.

В даний час Корпорація реалізує інфраструктурні проекти не тільки в Баку, але і в регіонах країни. Зокрема, "Акорд" займається будівництвом асфальтового покриття 4-смугової Гянджінського окружної дороги протяжністю 37,5 км (0-37,5 км), що фінансується Азіатським Банком Розвитку і здійснюваної в рамках проекту удосконалення автомобільної магістралі Схід-Захід, а також будівництвом асфальтової дороги першої категорії Алят-Масалли протяжністю 23,5 км (ділянка 31-54 км) і фінансується Світовим Банком.

В цілому, в рамках держпрограми розвитку регіонів в країні побудовано і відремонтовано близько 690 кілометрів автомобільних доріг республіканського і місцевого значення, в тому числі 220 кілометрів сільських доріг, споруджено 25 нових мостів і тунелів. Корпорація "Акорд" може з гордістю говорити, що внесла свій посильний внесок в реалізацію цих проектів.

CE: Наскільки успішно виконуються завдання, поставлені главою держави перед бізнесом з виходу на зовнішні ринки?

Хагані Гулузаде: Сьогодні Азербайджан стає дуже важливим, глобальним гравцем в енергетичному секторі, зростає число країн-партнерів, з якими ми співпрацюємо. Світові тенденції тільки зміцнили роль Азербайджану як дуже надійного партнера в енергосекторі. Аналогічні прояви в останні роки помітно посилилися і в нафтовому секторі. Приватний сектор Азербайджану широко представлений в інвестиційних проектах за межами Азербайджану. Корпорація "Акорд" в цьому плані не є винятком. А недавній виступ глави азербайджанської держави на конференції, присвяченій підсумкам третього року реалізації "Держпрограми соціально-економічного розвитку регіонів у 2009-2013 роках", де президент Ільхам Алієв заявив, що приватні компанії повинні вже виходити на зовнішні ринки, стало поштовхом для реалізації нових проектів за кордоном більш інтенсивними темпами, початком свого роду експансії нашого бізнесу на міжнародних ринках.

В даний час Корпорація "Акорд" крім Азербайджану, здійснює інфраструктурні та бізнес проекти в Грузії, Казахстані, Афганістані, Туреччині, Україні та Узбекистані.

Реалізуючи проекти на міжнародному просторі, Корпорація знайшла колосальний досвід ведення бізнесу за межами нашої країни. Тепер в якості перспективних напрямків розглядаються країни Східної Європи. Поки ми вивчаємо можливості реалізації інфраструктурних проектів в таких країнах як Польща, Словаччина, Сербія. А недавно для посилення ділових зв'язків в країнах Європейського Союзу було засновано представництво Корпорації "Акорд" в Франкфурт (Німеччина).

Сьогодні вже можна говорити про те, що Корпорація "Акорд" є одним з лідерів будівельного сектора не тільки Азербайджану, але і всього Південного Кавказу.

Наша місія залишається незмінною і полягає в тому, щоб розширюватися за межами Азербайджану і перетворитися в транснаціональну корпорацію, стійку до міжнародної конкуренції. Таким чином, ми внесемо свій внесок у розвиток економіки Азербайджану і посприяємо збільшення експортного потенціалу країни.

Як ми вже неодноразово констатували, цілі і стратегія Корпорації "Акорд" полягають в тому, щоб залишити помітний слід в історії сучасного будівництва Азербайджану, шляхом зведення все нових якісних і безпечних будівель, що представляють собою синтез сучасної і національної архітектури та будівельних традицій, а також зміцнити свій авторитет в будівельному, виробничому та інвестиційному секторах Кавказу і Євразії, беручи участь у важливих регіональних проектах. Іншими словами, Корпорація "Акорд" має на меті перетворення в транснаціональну корпорацію, переступати межі Азербайджану і конкурентоспроможну на міжнародному рівні.

Треба підкреслити, що успішна економічна стратегія Президента Ільхама Алієва, що стала причиною виходу азербайджанських компаній на міжнародні ринки, участі у важливих міжнародних проектах, підвищення конкурентоспроможності, перетворення в транснаціональні корпорації і зміцнення їхніх позицій серед міжнародних лідерів бізнесу була відзначена на 38-ій Міжнародній Конвенції " İnternational Arch of Europe ", що відбулася 29-30 квітня 2012 року в Франкфурт (Німеччина). Відкрите Акціонерне Товариство "Будівельно-промислова Інвестиційна Корпорація Акорд" була нагороджена Золотим Призом "Європейська якість 2012" в Міжнародній Номінації в сферах Якості, Лідерства, Технологій та Інновації cо боку Міжнародної Комерційної Асоціації BİD, і тим самим Корпорація в черговий раз була включена в центр уваги провідних міжнародних бізнес організацій. Тут же Корпорація "Акорд" була нагороджена сертифікатом QC 100 Total Quality Managament в застосуванні технології моделі якості.

У квітні 2012 року Корпорація, що розширює сферу своєї діяльності і проникає на світову арену, стала володарем Міжнародної Премії "Caspian Energy Integration Award - 2012", заснованої Каспійсько-Європейським Інтеграційним Діловим Клубом (CEIBC) в номінації "Будівельна компанія Року".

Я вважаю, що всі ці нагороди і визнання є яскравим прикладом того, що ми рухаємося в правильному напрямку.

CE: Чи не могли б Ви докладніше розповісти про проекти, що реалізуються в країнах-партнерах?

Хагані Гулузаде: Філія Корпорації "Акорд" в Грузії - "Akkord-Georgia", який реалізує протягом останніх трьох років важливі проекти на території Грузії, за участю президента Грузії дав в лютому поточного року старт ще одному інфраструктурному проекту поблизу міста Кутаїсі. Проект будівництва окружної бетонної дороги в рамках міжнародної магістралі Схід-Захід протяжністю 17,3 км фінансується з боку японського банку JICA. Основна функція проекту дороги I-ої категорії тендерної вартістю понад 55 млн. Євро полягає в забезпеченні двостороннього руху вантажного транспорту наступного за маршрутом Туреччина-Грузія-Азербайджан в рамках проекту Великого шовкового шляху в обхід міста Кутаїсі. На церемонії закладки фундаменту нової дороги президент Грузії зазначив її особливе значення в рамках реалізації проекту Великого шовкового шляху.

В цілому, починаючи з 2009 року "Akkord-Georgia" взяла участь в реалізації ряду значущих проектів. Серед них проекти будівництва доріг Свенеті-Руїси, Цалка-Нардевані, Тбілісі-Тіанеті, Кутаїсі-Цхалтубо-Цагелі-Лентехі-Ласділі і Кутаїсі-Ткібулі-Амбролаури. З цих проектів завершено будівництво таких доріг як Свенеті-Руїси, Цалка-Нардевані, Тбілісі-Тіанеті і Кутаїсі-Цхалтубо-Цагелі-Лентехі-Ласділі.

В рамках проекту Кутаїсі-Ткібулі-Амбролаури в зобов'язання "Akkord-Georgia" входять роботи по реконструкції ділянки асфальтової дороги, протяжністю 12,23 км (60 + 000 км - 72 + 230км). В цілому, за проектом укладено понад 21 тис. Тонн асфальту. Основна частина проектних робіт в даний час вже виконана.

Будівництво асфальтобетонної дороги Свенеті-Руїси заслуговує на особливу увагу. "Akkord-Georgia", що здійснює згідно з проектом будівництво 15 км бетонної дороги, двостороннього тунелю протяжністю 845 м і моста-естакади довжиною 877 м, завершила будівництво як бетонної дороги, так і двостороннього тунелю. На церемонії відкриття дороги і тунелю 28 листопада 2011 року брав участь президент Грузії М.Саакашвілі. В даний час в рамках даного проекту з використанням самих передових технологій тривають роботи з будівництва моста-естакади.

На державній церемонії нагородження, проведеної урядом Грузії за підсумками 2011 року, "Akkord-Georgia", що є філією ВАТ "Будівельно-промислова Інвестиційна Корпорація Акорд", була оголошена Компанією Року в сфері дорожнього будівництва в Грузії.

Грузія, як було зазначено, є не єдиною зарубіжною країною, де "Акорд" бере участь в будівництві доріг і транспортної інфраструктури.

Ще однією Країною, в Якій Корпорація "Акорд" успішно реалізує свою діяльність, є Казахстан. В рамках реалізації міжнародного дорожнього проекту "Західна Європа - Західний Китай", в даній країні Корпорація виграла відповідний тендер за двома лотами по будівництву доріг довжиною 107 км, чим домоглася впізнаваності свого бренду і в цій республіці. На сьогоднішній день більша частина земельно-укріплювальних робіт по проекту завершена, закладений асфальт на ділянці дороги довжиною близько 65 км.

У 2011 році в Узбекистані Корпорація перемогла за двома лотами в тендері на реконструкцію асфальтної дороги Ташкент-Термез (категорія 1-B) протяжністю 100 км. В даний час в рамках проекту вже почалися мобілізаційні та підготовчі роботи до будівництва.

У 2011 році Корпорація в консорціумі з італійськими компаніями виграла тендер в Україні і приступила до будівництва магістралі Київ-Чоп, протяжністю 114 км (14-128 км).

У зв'язку з реалізацією нових інфраструктурних проектів, Корпорація "Акорд" прийняла на роботу близько 2 тис. Працівників.

Крім того, в даний час дочірні компанії та філії / представництва Корпорації "Акорд" також здійснюють свою діяльність в Туреччині, Німеччині та Афганістані.

На загальних зборах акціонерів Корпорації 10 січня 2012 року було прийнято рішення про збільшення статутного капіталу Корпорації з 24 млн. Манатів Азербайджанської Республіки до 84 млн. Манатів (близько 106 млн. Доларів США) в порядку підвищення номінальної вартості акцій за рахунок додаткових грошових вкладень акціонерів Корпорації і шляхом розміщення простих, іменних і бездокументарних акцій.

Збільшення статутного капіталу Корпорації "Акорд" до розміру більш ніж в 100 млн. Доларів США створює міцну базу як для посилення інвестиційного потенціалу та конкурентоспроможності на міжнародних ринках, так і для стабільного фінансового стану азербайджанської компанії шляхом великої капіталізації.

CE: Яких успіхів Корпорація досягла в реалізації проектів по реконструкції системи водопостачання та каналізації?

Хагані Гулузаде: Передбачена в Державну програму з розвитку регіонів в Азербайджані робота щодо поліпшення водопостачання населення і каналізаційних послуг була продовжена і в 2012 році.

Корпорацією "Акорд" в рамках Державної програми тривають роботи по проекту реконструкції системи водопостачання та каналізації міст Агстафа, Товуз і Шямкір.

У березні-квітні поточного року Корпорація "Акорд" спільно із зарубіжними партнерами виграла тендери по реконструкції системи водопостачання та каналізації в Сабирабад і Джалілабад.

Поряд з цим, на замовлення ВАТ Меліорації і водного господарства Азербайджану, в рамках проекту зі зміцнення та зведення дамб уздовж річок Корпорацією "Акорд" було успішно завершено будівництво дамб уздовж річки Кура загальною протяжністю 34 км.

Ми закупили новітні технології для прокладки підземних комунікацій, в тому числі водо- і каналізаційних труб. Ця технологія дозволяє, не завдаючи шкоди верхнього шару землі, прокладати комунікації. Дана технологія вже була використана нами для реалізації ряду проектів в столиці країни.

Але ми не маємо наміру обмежуватися участю в азербайджанських проектах. З огляду на високий попит на ці послуги, ми маємо намір вийти з новими технологіями на ринки країн СНД. У зв'язку з цим, ми провели переговори і аналіз ринку країн СНД, вивчаємо можливості участі в проведені тендери на прокладку водо- та каналізаційних систем.

CE: В яких соціальних і спортивних заходах бере участь Корпорація?

Хагані Гулузаде: Ми приділяємо розвитку спорту особливе значення і намагаємося брати найактивнішу участь у соціальному житті країни.

Ми продовжуємо піклуватися про жителів Ходжали, які вимушено залишили свою рідну землю. Захід Корпорації, проведене напередодні річниці окупації міста Шуша було присвячено відкриттю нової будівлі школи для ходжалінцев, які проживають в селищі Гизилгум в Сабунчинский районі. Корпорація почала будівництво нової школи два місяці тому поруч зі старим будинком школи, яке протягом довгих років експлуатації прийшло в непридатний стан. За короткий час були побудовані 8 класних кімнат, одна бібліотека і кімната для вчителів загальною площею 225 кв. метрів. Поряд з цим, були здійснені ремонтні роботи в будівлі старої школи і роботи з озеленення та благоустрою шкільної території загальною площею 2400 кв. метрів. Після завершення будівництва будівлі нової школи, Корпорація забезпечила шкільні кімнати партами, письмовими дошками та іншими шкільними приладдям.

Поряд з цим в травні поточного року в штаб-квартирі Нарімановського районного відділення партії "Йені Азербайджан" (Йап) відбулася акція з добровільної здачі крові для дітей, хворих таласемією. До акції, присвяченій 89-ій річниці загальнонаціонального лідера Гейдара Алієва, приєднався і колектив Корпорації в складі 150 чоловік, включаючи представників керівництва Корпорації.

Крім того, ми спонсоруємо команду "Акорд" з хокею на траві серед чоловіків, яка є однією з найсильніших в країні і нещодавно стала володарем Кубка Федерації Азербайджану з хокею на траві (АФХН). Команда "Акорд" стала володарями золотих медалей VII і VIII чемпіонатів республіки. А в 2011 році в Братиславі (Словаччина) команда "Акорд" стала переможцем турніру на Кубок Чемпіонів Європи "Челендж IV".

Ми підтримуємо, також, спортивний клуб "Гизил елджек" ( "Золота рукавичка"). У 2011 і 2012 роках клуб став володарем кубка Азербайджану серед молоді та дорослих з кікбоксингу і в даний час клуб входить в трійку провідних клубів країни з боксу. Один з вопітанніков клубу є чемпіоном світу з боксу.

Разом з тим, Корпорація "Акорд" надає матеріальну та організаційну підтримку в проведенні традиційного турніру з міні-футболу серед засобів масової інформації, присвяченого дню народження Загальнонаціонального лідера Азербайджану Гейдара Алієва.

За останні 5-6 років корпорація "Акорд", що виділяється активною участю у всіх процесах суспільно-громадському житті країни, завоювала звання найкращої компанії, що здійснює спонсорську та благодійну діяльність. Ми не вважаємо за доцільне афішувати подібного роду заходи, але ставимося до цих питань з особливою чуйністю і приділяємо належну увагу.

Ми вважаємо нашою основною метою не отримання вигоди від здійснюваних нами робіт, а службу суспільству і державі на благо процвітання громадян Азербайджану.

Натісніть на фотографии для Збільшення:

Які завдання в цьому напрямку ставить перед собою Корпорація "Акорд"?
Який внесок робить сьогодні Корпорація в розвиток інфраструктури Азербайджану?
CE: Наскільки успішно виконуються завдання, поставлені главою держави перед бізнесом з виходу на зовнішні ринки?
CE: Чи не могли б Ви докладніше розповісти про проекти, що реалізуються в країнах-партнерах?
CE: Яких успіхів Корпорація досягла в реалізації проектів по реконструкції системи водопостачання та каналізації?
CE: В яких соціальних і спортивних заходах бере участь Корпорація?