Реклама
Реклама
Реклама

Транспортний податок потрібно платити і за невикористаний автомобіль

Зокрема, це стосується тих громадян, які мають у власності автомобілі «старше» 20 років (раніше 1980 року випуску). Насправді це не так. Відповідно до податкового законодавства, податок сплачується незалежно від стану або використання транспортного засобу до зняття його з обліку в органах ДАІ.

Для того щоб позбутися від необхідності платити за «стару» машину, потрібно її зняти з обліку в територіальному підрозділі ДАІ, представивши наступні документи:

- заяву на зняття з реєстраційного обліку (типовий бланк заяви - Додаток № 2 до Адміністративного регламенту МВС РФ, затвердженим наказом МВС Росії від 24.11.2008 № 1001);

- техпаспорт машини, реєстраційні документи, знаки (в разі відсутності (втрати) техпаспорта, реєстраційних документів або знаків подається тільки пояснення).

Якщо все-таки несправний автомобіль перебуває на обліку в реєструючих органах, а сума транспортного податку своєчасно не сплачена, то протягом трьох місяців з моменту виявлення недоїмки з податку боржникові надсилається вимога про сплату податку із зазначенням розміру платежу і пені. При ігноруванні вимоги документи по неплатнику передаються в суд, який винесе судовий наказ про стягнення суми заборгованості. Судовий розгляд тягне за собою і додаткові витрати у вигляді державного мита та виконавчого збору. Судові накази можуть направлятися в службу судових приставів або безпосередньо роботодавцю для утримання заборгованості з заробітної плати.

Щоб перевірити, чи є у платника заборгованість по транспортному і іншим майновим податках, управління ФНС Росії по Амурській області рекомендує скористатися онлайн-сервісом Федеральної податкової служби «Особистий кабінет платника податків» (розміщений на www.r28.nalog.ru). Сервіс дозволяє громадянам не тільки безкоштовно дізнатися про наявність боргів по податках без звернення до податкового органу, вибравши в одному запиті до 3 суб'єктів Російської Федерації, де платник має об'єкти оподаткування, а й сформувати і роздрукувати платіжний документ.

Прес-служба УФНС Росії по Амурській області.

Зокрема, це стосується тих громадян, які мають у власності автомобілі «старше» 20 років (раніше 1980 року випуску)