Реклама
Реклама
Реклама

Дійсно чи то 27 серпня Марс в небі був розміром з Місяць?

28 серпня 2012 15:14:56

Дійсно чи то 27 серпня Марс в небі був розміром з Місяць?

Кожного серпня по Мережі поширюється повідомлення, в якому говориться, що 27 серпня Марс в нічному небі стане розміром з Місяць і його можна буде розрізнити неозброєним оком. Але якщо ви сподівалися побачити в небі гігантський червоний куля поруч з нашим природним супутником, то ви, напевно, вже встигли розчаруватися: це повідомлення має дуже мало спільного з дійсністю.
Щорічне поява цих відомостей дозволяє називати 27 серпня «Днем марсіанського обману». Потік неправдивої інформації, за потік інтернет щороку, бере свій початок від невинного розіграшу, що відбувся в 2003 р
На початку розповсюджуваного листи зазвичай наводяться вірні дані і цифри, пов'язані зі взаємним розташуванням Марса і Землі. Але далі стверджується, що «при скромному 75-кратному збільшенні Марс буде виглядати так само, як Місяць при спостереженні неозброєним оком». І далі наводяться фото, подібні розміщеному вище.
Таке формулювання, безумовно, може заплутати не надто уважно прочитав текст людини. Але, по-перше, 75-кратне збільшення навряд чи можна назвати «скромним», а по-друге, очевидна спеціально створена двозначність, пов'язана з можливим віднесенням визначення «неозброєним оком» до спостереження Марса, а не Місяця.
Насправді Марс, діаметр якого приблизно в два рази більше діаметра Місяця, мав би підійти до Землі на відстань приблизно в дві дистанції до Місяця - на 766 тисяч кілометрів, щоб виглядати в небі так, як він виглядає на картинці. В цьому випадку найпотужніші приливні сили завдали б колосального збитку нашій планеті, повідомляють представники НАСА.