Реклама
Реклама
Реклама

«Центр Ваги» проданий Ержану Ісабаєвої

Суперечка про права на «Центр тяжкості» закінчився

Юридичне протистояння навколо форуму «Центр тяжкості» закінчилося миром. Як стало відомо «&», вчора ввечері було підписано угоду між власниками ТОВ «New Line Media». Подробиці домовленостей поки не розголошуються.

Нагадаємо: навесні 2007 року між Ержаном Ісабаєвої і Дмитром Зиміним була підписана «рамкову» угоду. Сторони домовилися про створення спільної компанії, в яку Дмитро Зімін повинен був передати інтернет-ресурс, а пан Ісабаев - забезпечити залучення рекламодавців. Таким чином, незабаром ТОО «New Line Media» було зареєстровано в органах юстиції. Директором товариства був обраний пан Зімін. У квітні того ж року «Центр тяжкості» перейшов у власність ТОВ «New Line Media», як і доменне ім'я ct.kz.

Далі події розгорталися як по кіносценарію. За словами Ержана Ісабаєвої, Дмитро Зімін перереєстрував доменне ім'я ct.kz на себе. Потім запропонував співробітникам ТОВ «New Line Media» перейти в його нову компанію ТОВ «Media Art». А з січня 2010-го всі договори на розміщення реклами стали укладатися від імені нової компанії ТОВ «Media Art», до якої Е. Ісабаев не мав відношення.

Навесні 2010-го пан Ісабаев подав судовий позов з вимогою повернення інтернет-ресурсу «Центр тяжкості» в ТОВ «New Line Media». Суд визнав власником «Центру тяжкості» ТОВ «New Line Media», що належить на паритетних правах пану Ісабаєвої і пану Зиміну. І зобов'язав останнього повернути товариству повну можливість володіти, користуватися і розпоряджатися інтернет-ресурсом, в тому числі шляхом перереєстрації доменного імені ct.kz на ТОВ «New Line Media», передачі ТОВ «New Line Media» всіх кодів управління, бази даних інтернет-ресурсу «Центр ваги» і здійснення всіх інших необхідних дій. Крім того, суд заборонив відповідачам зберігати, копіювати і використовувати копії інтернет-ресурсу «Центр тяжкості» і зобов'язав їх знищити всі копії інтернет-ресурсу «Центр тяжкості», включаючи копії бази даних і ключів. Рішення суду вступило в силу відразу після оголошення ухвали касаційної колегії.

Вчора ввечері, коли номер готувався до здачі в друк, джерело, знайоме з ситуацією, повідомило «&», що буквально тільки що власники ТОВ «New Line Media» підписали мирову угоду. Про його подробицях анонім говорити відмовився.

«Конфлікт навколо« Центру тяжкості »- це не конфлікт навколо Інтернету, а конфлікт двох людей, які просто не зійшлися в думках. Тут були юридичні упущення при реєстрації бізнесу », - вважає гендиректор порталу NUR.kz Василь Ульянов. На його думку, цінність ресурсу в даному випадку полягає не в технічній базі і навіть не в контенті, а в бренд, вартість якого знизили судові тяжби.

«Щоб не виникало юридичних колізій, як у випадку з інтернет-ресурсом« Центр тяжкості », потрібно вдосконалювати законодавство, - каже один з учасників конфлікту Дмитро Зімін. - Можливо, державі варто звернути увагу на створення окремого закону, який би регулював інтернет-бізнес ». На його думку, в Казахстані практично немає сайтів, які приносять дохід. «Багато сайтів балансують на межі самоокупності, більшість з них не окупають витрачені інвестиції. Ні про яку наддохідності в інтернет-просторі Казахстану не може бути й мови », - підсумував бізнесмен.

На першочерговість юридичної реєстрації сайту звертає увагу і заступник голови правління АТ «Казконтент» Тимур Кубек. За його словами, часом юридичні тонкощі, що лежать в основі будь-якого стартапу, можуть поставити під питання успіх багатообіцяючого починання. Експерт радить, перш ніж створювати сайт, спочатку зареєструвати компанію і вже потім оформляти на неї інтернет-ресурс. «Обов'язково потрібно оформляти документи, які підтверджують витрати на організацію цього бізнесу. Якщо мова йде про двох фізичних осіб, то угода між ними повинна бути завірена нотаріусом. По суті справи, сайт є активом компанії, і, як в кожному бізнесі, все має відбуватися через бухгалтерію документально », - рекомендує він. І якщо сайт почне приносити дохід і все вкладення в його розробку будуть документально зафіксовані, то не виникне ніяких суперечок, переконаний співрозмовник. «А якщо з'являться розбіжності з приводу власності ресурсу, в судовому порядку вони будуть вирішені виходячи з обсягу капіталовкладень в інтернет-ресурс», - вважає пан Кубек.

Довідка:

«Центр ваги» (ЦТ) - казахстанський інтернет-форум, створений у 2000 році групою алматинцев з шести чоловік - фахівців в області IT. Форум створювався як майданчик для обміну думками щодо розвитку комп'ютерних технологій. З плином часу на ЦТ стали обговорювати не тільки спеціальні теми, з'явилися додаткові підфоруми, розширилася аудиторія. До 2007 року на ЦТ було близько 40 тис. Зареєстрованих користувачів, форум став відомим як найбільша майданчик в Казнет.

Катерина Іванова

Вчора ввечері учасники конфлікту, пов'язаного з інтернет-сайтом «Центр тяжкості», підписали «Угоду про мирне врегулювання» Вчора ввечері учасники конфлікту, пов'язаного з інтернет-сайтом «Центр тяжкості», підписали «Угоду про мирне врегулювання». Всі спірні питання нарешті знайшли своє рішення.

Відзначимо, що конфлікт, що супроводжується судовими розглядами, триває вже понад півтора року.

Підписанню угоди активно сприяла «Інтернет Асоціація Казахстану» в особі її президента Шавкат Сабирова і члена Ради Юрія Мизинова. Також у врегулюванні конфлікту активно брало участь ТОВ «Legal Company« German »в особі адвоката Германа Нурбаева.

Угоду підписали Дмитро Зімін, Володимир Туреханов, Олександр Усков з одного боку і Ержан Ісабаев з іншого боку.

Найближчим часом вони мають намір оприлюднити деталі Угоди в пресі.

Відзначимо, що це напевно перший випадок, коли конфлікт в сфері інтернету був вирішена мирним шляхом. Викликає жаль непрофесійні рішення судів різної інстанції, які не тільки не змогли примирити конфліктуючі сторони, але і винесли рішення, що викликають, м'яко кажучи, подив і демонструють повне нерозуміння суддями специфіки інтернету. Відповідні державні органи також залишилися в стороні від вирішення цього конфлікту.

Однак, таке рішення виявилося під силу громадської організації, що об'єднує професіоналів - «Інтернет Асоціації Казахстану», а також адвокату Герману Нурбаеву.

Прецедент з рішенням конфлікту в сфері інтернету шляхом мирного врегулювання змушує задуматися про організацію громадської комісії з інформаційних спорів.

Передруковується з дозволу інтернет-газети ZonaKZ .


Більше новин в Telegram-каналі «Zakon.kz» . Підписуйся!