Реклама
Реклама
Реклама

Як працюють фінансові піраміди, розповіли податківці Астани


Організатори фінансових пірамід, користуючись юридичною і економічною неписьменністю громадян

Департамент державних доходів Астани виступив зі зверненням про діяльність фінансових пірамід, повідомляє Tengrinews.kz з посиланням на прес-службу відомства.
У ДГД відзначають, на тлі ситуації, що склалася з інвестиційним ринком, викликаної падінням курсу нацвалюти, а також різного роду негативними економічними факторами, на території Казахстану спостерігається активізація діяльності різного роду фінансових та інвестиційних пірамід, селищах її вкладникам надприбуток.
"Організатори фінансових пірамід, користуючись юридичною і економічною неписьменністю громадян, обманним шляхом заволодівають коштами останніх під виглядом інвестицій в різні іноземні компанії, інноваційні та малознайомі населенню IT-продукти, такі як криптовалюта і різного роду мобільні додатки", - вважають у відомстві.
Відзначається, що залучені від населення гроші практично не витрачаються на забезпечення прийнятих на себе зобов'язань, а розподіляються між організаторами піраміди, як правило, шляхом їх виведення за межі країни на рахунки різного роду іноземних компаній. При цьому лише незначна частина грошей йде на покриття виплат новим вкладникам. "Ключовим аспектом в діяльності фінансових пірамід є агресивні рекламні акції, що нав'язують вступ в такі компанії, які полягають в обіцянці новим вкладникам високого доходу в короткі терміни, що в реальності не зможе забезпечити не один з наявних фінансових інститутів", - відзначили в столичному департаменті держприбутків.
За офіційними даними, в деяких випадках фінансові піраміди створюються під виглядом так званих споживчих кооперативів, пайовики яких при внесенні певної плати нібито стають власниками житла згідно з раніше встановленої черги. Однак вкладникам, як правило, пропонується житло, яким організатори піраміди розпоряджатися не має права, або фактично неіснуюче житло. "Службою економічних розслідувань по Астані проводиться досудове розслідування по ряду кримінальних справ щодо таких споживчих кооперативів за фактом створення фінансової піраміди і керівництва їй.
У зв'язку з цим Департамент попереджає громадян утриматися від сумнівних інвестицій в компанії, що обіцяють надприбуток в максимально короткі терміни ", - йдеться в поширеній інформації. Нагадаємо, раніше в Генеральній прокуратурі повідомили про розпочатому кримінальному провадженні щодо керівників Questra Holdings Inc. МВС дано вказівку створити слідчу групу для організації розслідування по всій країні.