Реклама
Реклама
Реклама

Наслідки за відмову від призову | Адвокат Запоріжжя Дарина Ігорівна Ясир

Як відомо, наприкінці минулого тижня Верховна Рада України затвердила Указ Президента, що дає старт нової мобілізації (   детально в даному матеріалі   )

Як відомо, наприкінці минулого тижня Верховна Рада України затвердила Указ Президента, що дає старт нової мобілізації ( детально в даному матеріалі ). Відповідно із тепер, останнім часом, традицією, цей Закон (№ 1743) вже на початку тижня нинішньої вступив в силу, ознаменувавши початок першої хвилі призову 2015 року.

І, незважаючи на офіційні повідомлення про те, що вже на момент 22 січня 2015 року, більше 2-х тисяч осіб з'явилися в територіальні військові комісаріати, даний закон, активізував в суспільстві досить масштабне обговорення. Залишаючи за рамками даної статті політичну складову, спробуємо розібратися саме в юридичних тонкощах і правомірності нинішнього призову, а також відповідальності тих осіб, які ухиляються (відмовляються) від призову за мобілізацією.

Почнемо з того, що сама мобілізація не може розглядатися поза згадки терміна «військового часу». Але основна проблема полягає у відсутності в українському законодавстві чітко сформульованого визначення. Присутній визначення «воєнного стану», сутність якого сформульована двома законами України, що регламентують оборону і правовий режим воєнного стану.

Виходячи з наявних формулювань, воєнним станом є стан особливого правового режиму, яке вводиться як цілком в країні, так і її окремих територіях, в разі загроз нападу (збройна агресія), а також загрози цілісності території та незалежності України, з наділенням органів держвлади і місцевого самоврядування, а також військового командування необхідними повноваженнями. При цьому передбачено, відповідно до існуючої загрозою, введення обмеження гарантованих Конституцією прав і свобод, а також інтересів юросіб, вказавши термін, на який поширюються дані обмеження.

Таким чином, відсутність оголошеного «воєнного стану» спонукає до перейти до опису тих категорій населення, які не підлягають призову по мобілізації, а також можливих наслідків (адміністративна та кримінальна відповідальність) у разі ухилення (відмови) від призову на військову службу.

Не можуть закликати по мобілізації:

- закріплених за органами держвлади, місцевого самоврядування, організаціями, підприємствами і установами на період воєнного часу і мобілізації;
- тимчасово нездатних за станом здоров'я (відстрочка до 6 місяців);
- чоловіків з трьома і більше дітей, яким не виповнилося 16-ти років;
- жінок з дітьми, яким не виповнилося 16-ти років (але вони можуть бути покликані, з їх згоди, за їх місцем проживання;
- інші групи, затверджені Законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Що стосується відповідальності інших осіб, їх неявка, по порядку, на проходження медичної комісії в військкомат в період мобілізації, а також в разі ненадання військкомату інформації про зміненому місці проживання, підпадає під адміністративну відповідальність і карається штрафом розміром від 170 до 510 грн. У разі повторного порушення, протягом календарного року, сума штрафу збільшується в десять разів (510-1700 грн.)

Згідно з чинним законодавством (Кримінальний кодекс України, ст. 336) до кримінальної відповідальності за ухилення призову по мобілізації, у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років, можуть бути притягнуті особи, які як активними діями, так і бездіяльністю, порушують порядок формування ЗСУ.

Способами вчинення злочинів, покарання за які передбачаються цією статтею наступні:
- симулювання хвороби з метою отримати звільнення від служби;
- самокалічення;
- відмова то служби;
- підробка документації;
- інші спроби обману з метою ухилення від служби.
Бездіяльністю, в результаті якого настає кримінальна відповідальність, визнається неявка, без поважних причин, за повісткою на територію призовного ділянки або безпосередньо військової частини, а також інші спроби ухилення.

Необхідною уточненням, про що слід пам'ятати, є те, що притягуватися до кримінальної відповідальності можуть навіть громадяни України, що знаходяться в період мобілізації за кордоном, в тому числі ті військовозобов'язані жінки, які значаться в першій (що отримали в період проходження служби певну облікову спеціальність) і другий (які не отримали спеціальність, що пройшли службу в інженерно-технічної частини, військовозобов'язані жінки, особи які раніше не прозивали) категоріях запасу.

Важливим є віковий ценз громадян, до яких може бути застосована кримінальна відповідальність, яка поширюється на осіб від повнолітнього віку по гранично-допустимого для того, щоб числиться в запасі.

Граничним віком є:


35 років - солдати, матроси, сержанти;
40 років - старшини;
35 років - прапорщики;
50 років - мічмани;
45 - 50 років - молодші офіцери;
50 - 55 років - старші офіцери;
55 - 60 років - полковники (капітани 1 рангу);
60 - 65 років - вищі офіцери;
50 років - жінки - прапорщики, мічмани і офіцери (45 років - інші військовозобов'язані жінки).

Кримінальна відповідальність, до ухиляється від призову під час мобілізації жінкам, поширюється на звільнених в запас, з військової служби за контрактом, а також придатних за станом здоров'я (віком) до військової служби і мають медичною підготовкою (спорідненої однією зі спеціальностей, затвердженої переліком визначеним Кабміном ). У воєнний час, рішенням Президента, призиваються жінки 18 - 40 років, без дітей (діти старше 8-ми річного віку).

Як свідчить вже наявна судова практика (Єдиний реєстр судових рішень) переважна кількість кримінальних справ порушено за фактом прямого відмови від призову, який став до військкомату за повісткою і минулого медичну комісію, яка підтвердила свою придатність до несення військової служби, військовозобов'язаного. А ось обов'язкове прибуття за повісткою на проходження медкомісії, згідно з чинним законодавством, в нинішніх умовах оголошеної часткову мобілізацію, але не оголошеного воєнного стану, для громадян України (будь-який її території) не передбачено. Що, автоматично, не дозволяє вважати дане дію ухиленням від призову під час мобілізації, з подальшим притягненням до відповідальності (кримінальної).

В даному випадку прийняти відповідне рішення може лише суд, який, правда, в нинішніх умовах, особливо з урахуванням і раніше примарною, але останнім часом остаточно зникає незалежності судової гілки влади, може бути досить передбачуваним. Як підсумок, закликаю Вас зробити власні висновки, сподіваючись на те, що дана стаття була Вам корисна.

Дотримуючись закон, завжди вимагайте цього від інших, в тому числі і від держави!

Представлена ​​інформація буде цікава Вашим друзям і знайомим

З повагою Дар'я Ігорівна Ясир

Ознайомитися з іншими сторінками мого сайту Ви можете перейшовши за нижче вказаними адресами:

§ Інші статті

§ На головну

§ Перелік і вартість послуг

§ Отримати консультацію юриста

§ Контактна інформація