Реклама
Реклама
Реклама

У РДБ пройшов День Уповноваженого з прав людини

В читальному залі відділу офіційних і нормативних видань Російської державної бібліотеки 2 жовтня 2017 року пройшов День Уповноваженого з прав людини. Він дав старт основного етапу соціально орієнтованого проекту «Правовий марафон для пенсіонерів».
В читальному залі відділу офіційних і нормативних видань Російської державної бібліотеки 2 жовтня 2017 року пройшов День Уповноваженого з прав людини
Зліва направо: Емма Альбертівна Восканян (завідуюча відділом офіційних і нормативних видань РДБ), Тетяна Лук'янівна Шаркова (радник апарату Уповноваженого з прав людини в РФ), Світлана Володимирівна Бахарєва (радник відділу правової просвіти апарату Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації), Микола Анатолійович Сахаров (радник дирекції РДБ), Світлана Миколаївна Смирнова (начальник відділу правової просвіти апарату Уповноваженого з прав людини в РФ). ОФН РДБ. Фото: Марія Колосова / РДБ
Від імені Російської державної бібліотеки присутніх привітав Микола Анатолійович Сахаров, радник дирекції РДБ. Микола Анатолійович нагадав, що в 2017 році виповнилося 20 років з моменту заснування в Росії посади Уповноваженого з прав людини, і розповів, що особисто був присутній при прийнятті цього закону в кінці грудня 1996 року. Першим Уповноваженим з прав людини став правозахисник Сергій Адамович Ковальов. А зараз цю посаду обіймає Тетяна Миколаївна Москалькова.

Учасники Дня побачили презентацію «Діяльність Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації»: дізналися, хто такий омбудсмен, познайомилися з історією виникнення інституту державного правозахисника в Росії, з основними напрямками діяльності федерального Уповноваженого з прав людини. Детальніше про це можна дізнатися на офіційному сайті Уповноваженого .

Основний акцент був зроблений на те, як навчитися захищати свої права, як звернутися зі скаргою до Уповноваженого, чиї звернення він розглядає, який порядок подачі скарги і які вимоги до неї пред'являються, як записатися на особистий прийом до Уповноваженого. Відповіді на ці та інші питання дала радник відділу правової просвіти апарату Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Світлана Володимирівна Бахарєва.
Основний акцент був зроблений на те, як навчитися захищати свої права, як звернутися зі скаргою до Уповноваженого, чиї звернення він розглядає, який порядок подачі скарги і які вимоги до неї пред'являються, як записатися на особистий прийом до Уповноваженого
У другій частині заходу всі бажаючі змогли отримати консультацію і висококваліфіковану безкоштовну правову допомогу за темами: захист житлових прав, майнове право, спадок, соціальний захист, медичне страхування, земельне право, права споживачів. Розібратися в цих складних і важливих темах допомогли фахівці апарату Уповноваженого з прав людини в РФ і юристи Адвокатської палати міста Москви.

«Правовий марафон для пенсіонерів» , Старт якому дав круглий стіл - спільний проект Апарату Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації з загальноросійським рухом «50 плюс». Це нова форма правової просвіти людей пенсійного віку, що включає в себе безкоштовні юридичні консультації, семінари та лекції на правову тему. Цього року марафон пройде в третій раз.

У Російській державній бібліотеці багато років діє Центр правової та ділової інформації . Тут проходять консультації і круглі столи, відвідувачі можуть познайомитися з найактуальнішими змінами в законодавстві, юридичною літературою, нормативно-правовими документами. Звернутися до фахівців центру може кожен читач бібліотеки.