Реклама
Реклама
Реклама

«Метріум Груп»: Ринок заміської нерухомості в 1 кварталі

Аналітики компанії «Метріум Груп» підвели підсумки 1 кварталу на первинному ринку заміської нерухомості. В активній реалізації сьогодні знаходиться понад 340 селищ. Середня ціна квадратного метра становить 183 210 руб. ($ 2 793).
За даними «Метріум Груп», на первинному ринку заміської нерухомості Москви і Московської області [1] на початку 2016 року в активній реалізації знаходилося більше 340 селищ. Порядку 74% пропозиції щодо кількості селищ припадає на напрямку західної частини Підмосков'я (сектор від Ярославського до Сімферопольського шосе). При цьому основна частина пропозиції селищ сконцентрована на території в межах 30 км від МКАД між Дмитровським і Київським шосе. Далі в огляді наведені основні показники пропозиції і тенденції розвитку первинного ринку котеджних селищ по виділених напрямках.
У 1 кварталі зберігалася невисока девелоперська активність, нових селищ у продаж не надходило. Таким чином, за підсумками першого кварталу в експозиції перебувало 39 котеджних селищ з сукупним обсягом пропозиції порядку 1 125 лотів.
Майже половина від загального числа домоволодінь продається в селищах Новоризького напрямки, ще чверть експонується в проектах на Рубльово-Успенському шосе. За 12% пропозиції доводиться на Дмитрівське і Київське напрямки, найменше домоволодінь продається в селищах на Мінському шосе.
Більше 60% від загального числа експонованих лотів сконцентровано в селищах, віддалених від МКАД на відстань від 21 до 30 км. Ще 27% продається в проектах, розташованих на відстані від 11 до 20 км. Десята частина пропозиції представлена ​​в найбільш віддалених селищах, а на об'єкти ближнього пояса припадає лише 2%.
Як відзначають аналітики «Метріум Груп», найбільша конкуренція спостерігається в сегменті елітного заміського житла, на який припадає 61% експонованих домоволодінь. У селищах бізнес-класу продається 27% котеджів і ділянок з підрядом, що залишився пропозицію складають домоволодіння комфорт-класу.
Традиційно максимальна концентрація високобюджетних проектів спостерігається на престижних Рублево-Успенському, Новоризькому і Мінськом напрямках. Частка елітної пропозиції тут перевищує 70%. На Київському напрямку більш 90% домоволодінь продається в селищах бізнес-класу. На Дмитровському шосе здебільшого реалізуються об'єкти комфорт-класу (63%), однак на «великій воді» будуються і елітні селища.
Середня площа експонується на первинному заміському ринку домоволодіння за підсумками першого кварталу склала 597 кв. м. Мінімальні площі котеджів пропонуються на Дмитрівському напрямку (в середньому - 243 кв. м), максимальні - в селищах Рублево-Успенського і Новоризького шосе (в середньому - 654 і 732 кв. м відповідно). Проте, навіть в елітних проектах на престижних західних напрямках сьогодні можна придбати порівняно невеликі і бюджетні будинку. Наприклад, в високобюджетних селищах Новоризького шосе пропонуються котеджі від 300 кв. м, а на Рубльово-Успенському шосе - від 390 кв. м.
За даними аналітиків «Метріум Груп», за підсумками першого кварталу 2016 року середня ціна квадратного метра на первинному заміському ринку Москви і Московської області склала 183 210 [2] руб. ($ 2 793). Більшість забудовників перейшло на рублеві ціноутворення, в доларах номінується менше третини селищ. Як правило, це найбільш дорогі і престижні проекти, продавці яких готові обговорювати значні знижки, щоб нівелювати різницю курсів валют.
Максимальний ціновий рівень відзначений у селищах Мінського напрямку (341 990 руб. За кв.м). Всі локальні проекти номінуються в доларах, а в продажу залишилися найдорожчі лоти. На другому місці за рівнем цін виявилося Рублево-Успенський напрямок (226 220 руб. За кв. М), замикає трійку Новоризьке шосе (164 350 руб. За кв. М). Найбільш доступні ціни відзначені на Дмитрівському шосе (в середньому - 77 490 руб. За кв. М).
Середній бюджет покупки домоволодіння за підсумками перших трьох місяців 2016 року склав 114,97 млн ​​руб. (З урахуванням земельної ділянки). Найменша середня вартість лота доводиться на Дмитрівське шосе (21,79 млн руб.), Тут же представлено найдешевша пропозиція (4,3 млн руб. За котедж площею 140 кв. М з ділянкою 8 соток в селищі «Рівер Ленд» в 20 км від МКАД). Найвищий показник середньої вартості відзначений на Мінському (197,94 млн руб.) І Рублево-Успенському (152,64 млн руб.) Напрямках.
Основні тенденції
«На початку року на ринку заміської нерухомості спостерігалося затишшя, проте з наближенням весни купівельна активність зросла, - підводить підсумок Ілля Менжунов, директор Департаменту елітної нерухомості компанії« Метріум Груп ». - Так, в березні число звернень порівняно з лютим зросла на 10%, а попит виявився порівнянний з торішніми показниками. При цьому клієнти стали обережніше і витрачають більше часу на прийняття рішення. Заміський ринок насичений різноманітним пропозицією, і, щоб зробити максимально вигідну угоду, покупці готові розглядати безліч варіантів.
Попит продовжив зміщуватися в бік найбільш бюджетних об'єктів. Найбільший інтерес покупці виявляли до селищ бізнес-класу з бюджетом покупки до 15-20 млн руб. В елітному сегменті запити переважно надходили на домоволодіння вартістю до 60 млн руб., Проте в березні відзначено інтерес і до дорожчих лотами.
Щоб знизити бюджет покупки, покупці готові відмовлятися від зайвої площі будинку, тому в сегменті високобюджетних об'єктів найбільшою популярністю користувалися лоти площею 300-500 кв. м. Проте, відмовлятися від комфорту вони не готові, тому найбільш популярними залишилися західні напрямки.
Триває перехід девелоперів на рублеві ціноутворення, сьогодні в доларах номінуються лише самі високобюджетні і престижні проекти. Середній ціновий рівень за підсумками першого кварталу 2016 року склав 183 210 руб. за кв. м. Практично ніхто із забудовників не підвищував ціни на початку року, однак і масового зниження теж не було. З кількох найменш успішним проектам відбулося коригування цінового рівня. Як і раніше продавці готові йти назустріч покупцям, пропонуючи індивідуальні умови придбання та значні знижки.
Найближчим часом на ринку заміської нерухомості можна очікувати зростання попиту. Навесні традиційно починається діловий сезон, саме на теплу пору року спостерігається максимальна купівельна активність. Крім того, курс долара перестав рости, а економічна ситуація відносно стабілізувалася. Це також буде сприяти підвищенню інтересу до заміської нерухомості. У такій ситуації зниження цін чекати не слід. Навпаки, по найбільш привабливим проектам продавці, найімовірніше, підуть на підвищення цінового рівня. З урахуванням низької девелоперської активності, підвищення попиту може привести до «вимивання» найбільш ліквідного пропозиції і відходу частини потенційних покупців на вторинний ринок ».
[1] В даному огляді представлений аналіз пропозиції в організованих котеджних селищах Дмитрівської, Київського, Мінського, Новоризького і Рублево-Успенського напрямків, оскільки саме на них припадає більше половини від загальної пропозиції в Московській області. У розрахунок приймалися об'єкти, віддалені від МКАД не більше ніж на 35 км, де на первинному ринку експонується 5 і більше котеджів або земельних ділянок.
[2] За курсом $ 1 = 65,59 руб.

Автор: Кудимова Олена