Реклама
Реклама
Реклама

Молода сім'я в Алтайський край і Барнаулі: умови в 2019 році

  1. Основні положення соціальної програми
  2. Як стати учасником в 2019-2020 році
  3. Звичайний кредит або іпотека
  4. Список документів для отримання субсидії на будівництво житла

Програма «Молода сім'я» почала діяти в Алтайському краї ще з 2004 року Програма «Молода сім'я» почала діяти в Алтайському краї ще з 2004 року. Відповідно до закону РФ «Про цільовий житло», подружнім парам на певних умовах надаються матеріальні виплати для придбання житла. Більш того, терміни дії були збільшені спочатку до 2016 року, а тепер планується подальше забезпечення житлом аж до 2020 року з подальшою модернізацією системи субсидій.

Основні положення соціальної програми

Алтайський край торкнулися зміни в законодавстві 2019 року, але не в гіршу сторону, навпаки. Якщо в інших регіонах Росії сума субсидії становить близько 30-40 відсотків від вартості майбутнього житла, то в Алтайському краї сума збільшилася. Тепер вона може досягати 45-55 відсотків.

Таке зростання субсидії обумовлений тим, що місцева влада стала використовувати даний механізм виплати соціальних допомог для забезпечення житлом в новобудовах. Суть полягає в наступному: укладається угода за участю трьох сторін. Забудовник надає послугу зведення будівлі, адміністрація виплачує субсидію, яка покриває частину витрат, молода сім'я, вона ж інвестор, оплачує послуги забудовника.

Однак це не означає, що в 2019 році мінімальна процентна ставка в 35 відсотків зникла. Змінили умови, що визначають даний відсоток субсидії. На сьогоднішній день вони такі:

  • молода сім'я, дітей немає - 35%;
  • молода сім'я (або неповна), є діти - 40%;
  • в сім'ї немає дітей, йде зведення індивідуального будинку (покупка іншого, нового житла) - 50%;
  • молода сім'я з дітьми, яка будує або купує індивідуальний (новий) будинок - 55%.

Також Алтайський край відрізняється від інших регіонів додатковими соціальними виплатами, в разі якщо народжується (або усиновлюється) ще одна дитина - це плюс 5% від вартості майбутнього житла.

Як стати учасником в 2019-2020 році

Умови для участі в Алтайському краї в 2019 році не відрізняються від умов в інших регіонах. Вікова категорія подружжя - до 35 років. Шлюб повинен бути оформлений офіційно, а також враховується платоспроможність сім'ї. Крім цього, потрібно, щоб адміністрація міста визнала, що цій сім'ї потрібна матеріальна допомога.

У разі якщо всі вищевикладені критерії дотримані, молода сім'я має повне право на участь у федеральній програмі. Для того щоб отримати субсидію, потрібно зареєструватися та стати в чергу. Для цього буде потрібно стандартний набір документів:

  1. Документи, що ідентифікують особу.
  2. Довідка про склад сім'ї.
  3. Будинкова книга.
  4. Документи, що свідчать про місце проживання в поганих умовах.
  5. Довідки, що підтверджують, що подружжя не є власниками житла.

Після того як всі документи будуть зібрані, в 2019 році слід написати заяву з проханням про включення в соціальну програму. До даної заяви прикріплюється вищевказаний перелік документів. Все це подається на розгляд до міської адміністрації.

Читайте також: До скількох років молода сім'я може розраховувати на пільги

Згідно із законом у міської влади є в розпорядженні 10 днів для того, щоб винести рішення. У разі позитивного рішення, молода сім'я заноситься в списки і чекає своєї черги на отримання субсидії. За тиждень до видачі матеріальних засобів молоду сім'ю сповістять про це і видадуть іменний сертифікат, за яким буде здійснюватися нарахування соціальної допомоги.

Звичайний кредит або іпотека

Від вибору, як розпорядитися отриманими грошима, багато що залежить. Якщо сім'я отримує субсидію для поліпшення умов в займаному будинку, її цілком може вистачити, щоб перекрити витрати. З іншого боку - ця сума може піти на погашення вже наявного кредитного позики. Однак є й інший варіант - оформлення іпотеки. Це велика сума грошей, але для учасників соціальної програми річна ставка кредитної позики зменшується, роблячи умови виплати більш прийнятними.

Але з іпотечним кредитом пов'язаний серйозний нюанс - сім'я не може вважатися повноправним власником купується або споруджуваного житла до кінця погашення іпотеки. Також в 2019 році є ймовірність того, що з огляду на певні обставини сім'я не зможе зробити обов'язковий платіж по позиці, в такому випадку будинок буде конфісковано банком, який видав кредит.

Список документів для отримання субсидії на будівництво житла

Щоб отримати допомогу від держави для зведення майбутнього будинку, молода сім'я повинна представити наступний перелік документів:

  • сертифікат на земельну ділянку;
  • документ, що дозволяє будівельні роботи;
  • план будинку;
  • укладений контракт з підрядником (фірмою або компанією);
  • розрахункова документація, що підтверджує майбутню оплату будівельних послуг;
  • оціночна довідка, що підтверджує факт нестачі сімейного доходу для оплати будівельних послуг.

Соціальна програма, що проводиться в Алтайському краї в 2019 році, завдяки розширеному механізму виплат субсидій значно полегшує житлове питання для багатьох сімей. Як розпорядитися отриманими матеріальними засобами - вибір суто індивідуальний. Головне, стежити за порядком просування черги і своєчасністю здійснення обов'язкових платежів.