Реклама
Реклама
Реклама

Барнаул · Міста · Туроператор «Саянськоє Кільце»

Загальна інформація

Загальна інформація

Барнаул - це відносно молоде місто. Він був заснований в 1730 році, хоча в деяких джерелах вказується інша дата - 1739 рік. Але, як би там не було, точно відомо, що становлення міста і його розвиток пов'язані з діяльністю горнозаводчиков Акинфия Демидова. Він побудував тут мідеплавильний завод, в результаті чого, в Барнаул на робочі місця стали з'їжджатися переселенці з Центральної Росії і з Уралу. Пізніше завод почав займатися виплавкою дорогоцінних металів.

Певну популярність місту приніс винахідник Іван Ползунов, який в 1766 році побудував на березі Барнаулки першу в світі парову машину.

У 1771 року Барнаул отримує статус «гірського міста» - єдиного в Сибіру .

Барнаул з кожним роком зростав і розвивався. Збільшувалася і число його жителів. Якщо в 1835 році їх було близько 9 тисяч, то в 2007 році їх налічується вже понад 650 тисяч осіб. Забудовувалися вулиці міста. Центральна частина міста в своїй архітектурі багато в чому нагадувала Санкт-Петербург. Це обумовлено тим, що місто спочатку будувався за подобою північній столиці, а архітектори А.І.Молчанов і Я.Н.Попов, які займалися формуванням вигляду Барнаула, були учнями і послідовниками відомих російських архітекторів Д.Кваренги і К. Россі.

У XIX столітті Барнаул стає великим культурним і науково-технічним центром Росії.

У 1764 році відкривається технічна бібліотека, в 1786 році - Барнаульський "театральний будинок", а в 1827 році відкривається перша друкарня. П.К.Фролов організовує Краєзнавчий музей - один з перших в Сибіру.

У 1846 році Барнаул, нарешті, отримав свій герб. Він являє собою щит французької геральдичної форми, розділений на дві частини по горизонталі. У верхній, на зеленому тлі, зображена стрибає кінь. А в нижній, на блакитному тлі, серед срібних гірських порід - паруюча червона доменна печь.К 1883 році Барнаул стає великим торговим центром. Тут з'являються шкіряну, свічковий, цегляна, пивоварне, содове, шубное, лісопильне та інші виробництва.

Проте 2 травня 1917 року м спіткала біда, яка сильно пригальмувала його розвиток. Сталася сильна пожежа, в результаті якої згоріло 40 кварталів, постраждала архітектура, багато будинків вигоріли повністю. Тепер в Барнаулі переважає кам'яна і бетонна забудова, дерев'яного зодчества не збереглося.

Але незабаром почнеться нова сторінка в біографії міста. У зв'язку з утворенням в 1937 року Алтайського краю, Барнаулу привласнюють статус його адміністративного центру.
Під час Великої Вітчизняної війни в місто евакуювали близько ста промислових підприємств з Москви, Ленінграда, Одеси, Харкова та інших міст. Згодом ці заводи стали основою промисловості міста та допомогли йому знову стати на ноги. У Барнаулі і зараз панує важка промисловість: машинобудування, металообробка, хімічна і нафтопереробна галузі. Там і тут видніються заводські корпуси (в Барнаулі більше тридцяти заводів).
На згадку про Велику Вітчизняну війну, а також про інші військові періодах, пізніше, в 1991 році, в Барнаулі відкриється Військово-історичний відділ краєзнавчого музею , Експозиція якого присвячена військовим сторінок в історії міста.

Під час війни в місто масово переїжджали поволзькі німці, і до сих пір в Барнаулі на другому місці після росіян німці за своєю кількістю перевершують інші національності.
Незважаючи на складну долю, Барнаул продовжував розвиватися і будуватися. Розвивалися і культурні традиції, які зіграли значну роль у формуванні вигляду столиці Алтайського краю.

Барнаул знаходиться біля злиття річок Барнаулки і Обі. Береги з'єднує Новий міст з ефектним підсвічуванням, ще один символ міста. Від цього місця видно Нагорний міський парк, до якого веде монументальні сходи - теж пам'ятка.

Природним оазисом в великому місті є смужка лісу, яка тягнеться вздовж річки Барнаулки, - Барнаульський стрічковий бор з хвойних і листяних дерев протяжністю 500 км, але шириною не більше 10 км. Це улюблене місце відпочинку городян.
Зараз туристи, які приїжджають в місто, можуть відвідати заснований ще в 1823 році Алтайський державний краєзнавчий музей. Унікальність цього музею полягає не тільки в його багатющої колекції, яку збирали майже 200 років, але і в тому, що сам він розташований в історичній будівлі - пам'ятці культури.

Небезінтересні туристам будуть і такі музеї як Г осударственного музей історії літератури і культури Алтаю, Державний художній музей Алтайського краю (В створенні колекції якого брали участь Ермітаж, Російський музей, Третьяковська галерея).
Також обов'язково варто подивитися на Покровський собор і Микільську церкву . Ці храми змогли вціліти за часів пожеж і пережити суворий радянський період, коли з них знімали дзвони і хрести, а потім використовували під склади. Тепер вони відреставровані і готові дивувати вас казково-красивою розписом стін.
Крім того, на території Барнаула збереглися 63 археологічних пам'ятника. Напевно вони зможуть викликати інтерес туристів, що відвідали місто. Це городища, кургани, стоянки і поселення людини періоду від Кам'яного віку до Середніх століть. Більшість знайдених пам'яток старовини розташовані на лівому березі річки Обі - в Нагірній частині Барнаула, в селищах Мохнатушка, Казенна Заімка, гонитви і Наукове містечко.

Головна площа Барнаула - майдан Рад, оточена масивними сталінськими будинками. Посередині стоїть нульовий кілометр, увінчаний цар-вазою, виготовленої на коливанських камнерезном заводі. Від цього стовпа відраховують все відстані в краї. Символом міста також став будинок під шпилем на площі Жовтня, характерне будівля в стилі радянського неокласицизму з масивним шпилем і справно працюють круглими годинами на вежі. Цей будинок спочатку будували не для державних установ, а під квартири для заслужених городян. На першому поверсі знаходиться гастроном.

В останні роки в місті з'являються скульптури: сплячий кіт, пам'ятник нещасному закоханому, Чарлі Чаплін, тікає від поліцейських. У Нагірному парку великими буквами викладено слово «Барнаул», напис, на думку багатьох, дуже схожа на «Hollywood» на Голлівудських пагорбах у США.

У 2015 році Барнаул увійшов до трійки найбільш впорядкованих міст Росії (після Краснодара та Ульяновська).

Різниця в часі з Москвою складає +4 години.

Офіційний сайт міста: www.barnaul.org