Реклама
Реклама
Реклама

Визнання права власності на квартиру по ДДУ 2019

  1. Документи для реєстрації права власності по ДДУ
  2. Забудовник не передає акт прийому-передачі на квартиру
  3. Позовна заява про визнання права власності на квартиру по ДДУ
  4. Підсудність суперечок і держмито

Документи для реєстрації права власності по ДДУ
Забудовник не передає акт прийому-передачі на квартиру
Позовна заява про визнання права власності на квартиру по ДДУ
Підсудність суперечок і держмито

Проблеми пайового будівництва не обмежуються затримкою будівництва об'єкта, вони можуть виникнути вже на останньому етапі після завершення будівництва - етапі оформлення квартири у власність.

Як відомо, право власності пайовика на квартиру в новобудові підлягає обов'язковій державній реєстрації (пункт 1 статті 16 Закону від 30.12.2004 N 214-ФЗ). Процедура реєстрації права на об'єкт пайового будівництва регламентована статтею 8 Федерального закону від 13.07.2015 № 218-ФЗ «Про державну реєстрацію нерухомості».

Право власності пайовика на квартиру в новобудові, як на новостворене нерухоме майно, виникає тільки з моменту державної реєстрації права (стаття 219 Цивільного кодексу РФ).

Допомога юриста по ДДУ. Тел. + 7 (812) 989-47-47 (цілодобово) Безкоштовна консультація по телефону

Документи для реєстрації права власності по ДДУ

Для державної реєстрації права на об'єкт пайового будівництва в Росреестр необхідно представити ряд документів, таких як:

  • Паспорт учасника пайового будівництва
  • Дозвіл на введення в експлуатацію багатоквартирного будинку
  • Договір участі в пайовому будівництві або договір цесії, якщо така мала місце (дані документи подаються в оригіналах)
  • Акт прийому-передачі об'єкту пайового будівництва або інший документ, який свідчить про передачу квартири дольщику
  • Квитанцію про сплату держмита
  • Додаткові документи, при їх необхідності, в залежності від обставин (згода чоловіка, іпотечний договір або довідка про повне погашення іпотеки, довіреність представника та інші).

Що стосується дозволу на введення багатоквартирного будинку в експлуатацію, то в силу закону з 2017 року даний документ видається в Росреестр в електронному вигляді безпосередньо органом державної влади, які приймають таке рішення, причому не пізніше п'яти робочих днів з дня його прийняття. Якщо з якихось причин цього не сталося, то забудовник сам представляє даний дозвіл або його нотаріально засвідчену копію до реєструючого органу.

Забудовник не передає акт прийому-передачі на квартиру

Як бачимо, одним з обов'язкових документів, необхідних для надання в Росреестр, є підписаний між сторонами передавальний акт на квартиру, який пайовик може отримати тільки у забудовника.

Згідно з положеннями Закону від 30.12.2004 № 214-ФЗ, забудовник зобов'язаний передати квартиру дольщику після введення житлового будинку в експлуатацію у визначений договором пайової участі термін. Передача житла здійснюється за актом прийому-передачі або іншого документа, що підтверджує передачу квартири, після попереднього огляду новозбудованої квартири.

Однак учасник пайового будівництва може зіткнутися з проблемою, коли забудовник з якихось причин не передає квартиру по передавальному акту навіть незважаючи на те, що будівництво будинку фактично завершено, всіляко відтягуючи процедуру оформлення квартиру у власність пайовика, і тим самим порушує свої зобов'язання за договором .

З практики видно, що ситуація, коли забудовник не передає акт прийому-передачі і перешкоджає оформленню квартири, не рідкість.

Не маючи необхідного пакету документів для державної реєстрації права власності, зокрема передавального акта, учасник пайового будівництва не має можливості оформити право власності на свою квартиру в звичайному порядку, що говорить про порушення його конституційного права на вільне володіння, користування і розпорядження своїм майном.

При таких обставинах питання підлягає вирішенню судом.

Позовна заява про визнання права власності на квартиру по ДДУ

Отже, при ухиленні забудовника від підписання акта прийому-передачі об'єкту пайового будівництва та оформлення права власності на квартиру пайовик має право звернутися до суду з позовом, в якому, в залежності від обставин, заявити вимоги:

  • Про визнання права власності на квартиру. Така вимога актуально в разі, коли забудовник отримав дозвіл на введення будинку в експлуатацію, але не представляє його в Росреестр і ухиляється від підписання передавального акта з пайовиків, або в разі невиконання забудовником зобов'язання по введенню вже побудованого будинку в експлуатацію з подальшою передачею квартири дольщику.
  • Про визнання права власності на об'єкт незавершеного будівництва у вигляді квартири. Така вимога пред'являється в тому випадку, коли будинок фактично недобудований, ступінь завершеності будівництва становить 80-90%, однак квартира вже має конкретні характеристики, врахована в кадастр як самостійний об'єкт незавершеного будівництва та, можливо, вже фактично передана дольщику за передавальним актом.
У своєму позові пайовик також має право пред'явити вимогу про стягнення із забудовника неустойки за порушення терміну передачі квартири.

Про те, як розірвати договір участі в пайовому будівництві житлового будинку, в тому числі з підстав затримки передачі квартири пайовикові або припинення (заморозки) будівництва об'єкта, ви можете дізнатися детально зі статті розірвання договору пайової участі в будівництві .

Забудовник не оформляє квартиру? Юрист СПб. Тел. + 7 (812) 989-47-47 (цілодобово) Безкоштовна консультація по телефону

Як відомо, до правовідносин сторін по ДДУ можуть застосовуватися положення Закону РФ «Про захист прав споживачів».

Якщо предметом позову є визнання права власності на об'єкт нерухомості, Закон «Про захист прав споживачів» застосовується в частині стягнення із забудовника компенсації моральної шкоди на користь споживача, оскільки відмова забудовника в своєчасному оформленні передавального акта на квартиру свідчить про факт порушення прав споживача, яким є пайовик, що само по собі є підставою для відшкодування моральної шкоди.

Якщо пайовик також заявляє вимогу про стягнення неустойки за затримку встановленого ДДУ терміну здачі житла, то на підставі споживчого закону до відповідача буде застосована санкція у вигляді штрафу, а саме, суд зобов'яже недобросовісного забудовника виплачувати дольщику штраф, який складе 50% від всієї стягнутої на користь пайовика суми неустойки та моральної шкоди.

Підсудність суперечок і держмито

Підсудність: За загальними правилами підсудність позову про визнання права власності на об'єкт нерухомості визначається статтею 30 ЦПК РФ про виключну підсудність, тобто такі спори розглядаються районним судом за місцем знаходження нерухомості.

Але в разі застосування до спірних правовідносин положень Закону про захист прав споживачів, позивач має право скористатися правилами ГПК РФ про альтернативну підсудність і подати позов про визнання права власності на квартиру по ДДУ в районний суд за своїм місцем проживання або місцем перебування (частина 7 статті 29 Закону РФ «Про захист прав споживачів»).

Зверніть увагу, якщо пайовиком є ​​громадянин, позов подається в районний суд, а в разі, коли позивачем виступає юридична особа, то спір підлягає розгляду арбітражним судом.

Держмито: З огляду на можливість застосування до правовідносин сторін по ДДУ положень Закону про захист прав споживачів, позивач сплачує держмито тільки якщо ціна позову перевищує 1 000 000 рублів, при цьому держмито обчислюється відповідно до вимог пп.1 п. 1 ст. 333.19 Податкового кодексу РФ, і з урахуванням положень п. 3 ст. 333.36 Податкового кодексу РФ.

Ціна позову дорівнює вартості об'єкта нерухомості, на яку позивач просить визнати речове право.

Якщо пайовик не ґрунтуються свої позовні вимоги на положеннях Закону про захист прав споживачів, то йому доведеться сплачувати держмито в повному обсязі, виходячи з повної вартості квартири.

При наявності в позові вимоги про стягнення із забудовника неустойки, в ціну позову буде входити також і сума заявленої позивачем неустойки, з відповідним розрахунком держмита.

Дивіться також формула розрахунку неустойки за ДДУ

Після набрання рішенням суду про визнання права власності, необхідно отримати його копії в 2-х примірниках, з відмітками про вступ в законну силу. Росреестр буде досить даного судового рішення в якості підстави для реєстрації права власності на квартиру, що випливає зі змісту частини 1 статті 58 Закону від 13.07.2016 N 218-ФЗ «Про державну реєстрацію нерухомості».

Право власності на квартиру по ДДУ в СПб. Тел. + 7 (812) 989-47-47 (цілодобово) Безкоштовна консультація по телефону

В Юридичному центрі «ПетроЮріст» створений спеціальний відділ по захисту прав споживачів, в складі якого працюють вузькоспеціалізовані юристи, з величезним позитивним досвідом вирішення споживчих спорів.

Одне з пріоритетних напрямків роботи відділу - суперечки з забудовниками. Практика наших юристів у спорах із забудовниками є виключно позитивною, грунтуючись на значному досвіді і високою теоретичній підготовці наші юристи і адвокати виграють практично всі суперечки з забудовниками.

Юрист із захисту прав пайовиків СПб ретельно досліджує всі обставини у вашій справі, дасть їм правову оцінку, виробить потрібний алгоритм дій, розрахує передбачені законом відсотки або неустойку, що підлягає стягненню з забудовника, і професійно проведе як досудову, так і судову роботу в ваших інтересах.

Якщо забудовник не оформляє акт прийому передачі квартири за договором пайової участі і не реагує на неодноразові звернення, телефонуйте зараз і записуйтеся на прийом до практикуючого юриста із захисту прав пайовиків.

Якщо у Вас залишилися питання, зателефонуйте для більш докладної консультації

Забудовник не оформляє квартиру?