Реклама
Реклама
Реклама

Термін давності по виконавчому провадженню судових приставів

  1. Виконавчі дії і терміни їх здійснення
  2. Законодавчі положення про виконавчу давності
  3. Причини зупинення виконавчого провадження
  4. Відео - Термін давності по виконавчому провадженню судових приставів

Виграш судового розгляду - лише половина роботи на шляху до відновлення порушених прав. Після винесення судового рішення потрібно проконтролювати, щоб відповідач виконав всі покладені на нього зобов'язання. У більшості ситуацій врегулювання цих питань «лягає на плечі» судових приставів-виконавців. Виграш судового розгляду - лише половина роботи на шляху до відновлення порушених прав

Термін давності по виконавчому провадженню судових приставів

Як позивачів, так і відповідачів нерідко цікавить, чи існує термін давності по відношенню до судочинства з залученням приставів-виконавців. З ключовими відомостями щодо цього питання вам пропонується ознайомитися далі.

зміст матеріалу

Виконавчі дії і терміни їх здійснення

Положення по даній справі визначаються 36-й ст. Федерального Закону, відомої під назвою «Про виконавче провадження».

Стаття 36. Федеральний закон "Про виконавче провадження", N 229-ФЗ від 02.10.2007. Строки вчинення виконавчих дій

Стаття 36. Строки вчинення виконавчих дій

У відповідно до актуальних законодавчими положеннями, пристав повинен забезпечити виконання відповідачем покладених на нього зобов'язань протягом 2 місяців з моменту відкриття відповідного виробництва. Є винятки, а саме:

Пристав повинен забезпечити виконання відповідачем покладених на нього зобов'язань

  • визначення індивідуального терміну відповідно до вимог, встановлених положеннями виконавчого документа або чинного закону. В даному випадку постанови повинні виконуватися протягом періоду, затвердженого вищепереліченими положеннями;
  • винесення судової ухвали на підставі 6 ч. згаданої раніше статті. На виконання постанови в даному випадку дається 15-денний строк з дня надходження такого приставам-виконавцям. Виняток становлять ситуації, коли безпосередньо дорученням передбачається інший доступний термін;
  • присутність в положеннях виконавчого акту вимог щодо відновлення незаконно звільненого співробітника на місці здійснення трудової діяльності. В даному випадку судова ухвала виконується максимум протягом 1-го робочого дня. Відлік ведеться з моменту вручення судовим приставам виконавчого документа;
  • присутність у виконавчому акті вимог по відношенню до негайного виконання постанов. На виконання вимог дається 1 день;
  • присутність в тілі виконавчого листа положень щодо забезпечення позову, визначених судовим рішенням. Пристави-виконавці повинні забезпечити виконання доручень в день вручення листа. Якщо виконання даної вимоги неможливо з огляду на обставини, що не залежать безпосередньо від приставів, доручення підлягають виконанню максимум на наступний робочий день. Постанови щодо забезпечувальних заходів виконуються аналогічно, якщо інші вимоги не визначені безпосередньо самою постановою.

Законодавчі положення про виконавчу давності

Відомості щодо виконавчої давності наводяться в згаданому Федеральному Законі, конкретно - в його 21-й ст. У відповідно до актуальних законодавчими положеннями, встановлюється 3-річний термін, протягом якого акти можуть пред'являтися до виконання. Відлік ведеться від дня набрання судовим постановою законної сили.

Стаття 21. Строки пред'явлення виконавчих документів до виконання. Федеральний закон "Про виконавче провадження", N 229-ФЗ від 02.10.2007

Стаття 21. Строки пред'явлення виконавчих документів до виконання

Строки пред'явлення виконавчих документів до виконання

Стаття 22. Перерва строку пред'явлення виконавчого документа до виконання

Відповідно ж до положень 22-ї статті розглянутого закону, пред'явлення акта до виконання, так само як і часткове виконання відповідачем положень даного документа, є достатньою підставою для переривання цього терміну.

По завершенню перерви, строк пред'явлення виконавчого акту відновлюється. При цьому період, що минув до моменту перерви, не йде в залік нового терміну.

Для уточнення стану виконавчого провадження, зацікавлений громадянин може звернутися в службу приставів-виконавців з відповідним запитом.

Якщо виконавчий лист буде повернено стягувачу через відсутність можливостей для його виконання, відлік початку пред'явлення даного акту до виконання вестиметься з дня його вручення стягувачу.

Якщо виконавчий лист буде повернено стягувачу через відсутність можливостей для його виконання, відлік початку пред'явлення даного акту до виконання вестиметься з дня його вручення стягувачу

судове виробництво

Підставами для повернення стягувачеві акту з невиконаними або частково здійсненими стягненнями служать, по-перше, відсутність у відповідача майна, щодо якого може бути накладено необхідну стягнення (якщо мова йде про майнові розглядах), по-друге, безрезультативність всіх допустимих дій, вжитих приставами з метою відшукання такого майна. При таких обставинах виробництво закінчується за рішенням судового пристава.

У разі винесення такого рішення, за стягувачем зберігається законна можливість повторної подачі виконавчого акту до виконання протягом 3 років. Відлік, як уже зазначалося, ведеться, починаючи з дати отримання стягувачем виконавчого листа.

Відлік, як уже зазначалося, ведеться, починаючи з дати отримання стягувачем виконавчого листа

Закон про виконавче провадження

Якщо ж судові пристави не повернули стягувачу виконавчий лист за наявності розглянутих вище обставин, документ продовжує вважатися дійсним.

Якщо стягувач ігнорує можливість повторного пред'явлення виконавчого документа до виконання, останній втрачає свою законну силу через 3 роки.

Таким чином, різного роду терміни давності щодо виконавчого провадження встановлено недостатньо чітко. На практиці стягнення щодо запропонованих документами не піддається використанню терміну давності. Якщо приставам-виконавцям не вдасться виконати покладені на них зобов'язання, стягувач зможе повторно звернутися з такою вимогою. Так буде тривати або до офіційного закінчення 3-річного терміну давності за ініціативою позивача, якому просто набридне займатися одним і тим же, або ж на підставі інших обставин, достатніх для зупинення провадження у ініціативи суду або самих приставів.

Причини зупинення виконавчого провадження

Фактори, при наявності яких виробництво можуть зупинити, визначаються 43-й ст. розглянутого Федерального закону.

Таблиця. Завершення судового провадження

Судом Судовими приставами Смерть боку справи, визнання громадян померлими або безвісно відсутніми. При наявності законних підстав, обов'язки і права позивача і відповідача можуть перейти у спадок. Можливість реалізації цих прав і обов'язків зусиллями довірчого керуючого виключається. Ухвалення відповідного судового акта. Втрата можливості виконання постанов, відповідно до яких відповідача можна зобов'язати до виконання необхідних дій. Ухвалення відмови позивача від належного йому стягнення, затверджене відповідним судовим рішенням. Відмова стягувача від власності, вилученої у відповідача. Актуально для справ, які передбачають конфіскацію майна відповідача з її подальшою передачею позивачу. Досягнення угоди між сторонами справи, засвідчене судом. Інші ситуації, передбачені положеннями Федерального закону. Скасування судового рішення, що виступив підставою для видачі виконавчого акту. Визнання виконавчого листа недійсним, а також його скасування. Припинення виробництва з підстав, передбачених законодавчими нормативами. Виконання постанов. Судом Судовими приставами Смерть боку справи, визнання громадян померлими або безвісно відсутніми

Стаття 43. Припинення виконавчого виробництва

Таким чином, терміни, протягом яких пристави-виконавці повинні проконтролювати виконання відповідачем покладених на нього зобов'язань, так само як і термін давності у подібних справах, закріплені на рівні законодавства. На практиці ж поняття терміну давності за таким виробництву застосовується вкрай рідко. З підставами для зупинення виконавчого провадження приставів ви ознайомилися в ході вивчення вищевказаного документа. В цілому ж пристави роблять все від них залежне для виконання вимог виконавчих постанов і відновлення законної справедливості.

Відео - Термін давності по виконавчому провадженню судових приставів

ЗАЯВА про припинення виконавчого провадження. Зразок для скачування

Заява про припинення виконавчого провадження

Сподобалася стаття?
Збережіть, щоб не втратити!