Реклама
Реклама
Реклама

Опис майна боржника судовими приставами

  1. Опис майна боржника - дія процесуальне Це обов'язкове процесуальна дія здійснюється за арешт майна...
  2. Процедура складення акта опису майна
  3. Опис майна судовими приставами - завершення процедури

Опис майна боржника - дія процесуальне

Це обов'язкове процесуальна дія здійснюється за арешт майна боржника. Воно проводиться в розмірі, який буде достатній для погашення суми, присудженої стягувачеві, а також оплати виконавчого збору і покриття витрат по виконанню. Може бути проведений арешт тільки того майно, яке знаходиться у власності боржника.

Для збереження предметів, які зазнали опису, судовий пристав має право їх опечатати.

Опис майна ведеться судовими приставами

опис майна здійснює судовий пристав , Який зобов'язаний сповістити боржника про те, коли і де він буде здійснювати цю дію. При цьому він не зобов'язаний засвідчувати в тому, що ви отримали документ.

Процедура опису майна проходить в присутності двох понятих і боржника (його представника). Має право бути присутнім при опису майна стягувач (його представник).

Замінити відсутнього під час виробництва опису боржника (його представника) має право повнолітній член сім'ї боржника, в крайньому випадку - представник житлових органів.

До того, як почати проводити опис майна боржника, пристав зобов'язаний пред'явити: посвідчення особи і постанову про порушення виконавчого провадження.

Процедура складення акта опису майна

При складанні опису боржник може скористатися своїми правами і заявити, які предмети він пропонує до стягнення. Якщо це не суперечить виконанню рішення, представник судової влади зобов'язаний задовольнити заяву.

Форма акта опису (арешту) майна встановлена законодавчо. Там повинні бути вказані, крім місця і часу складання акта:

  • прізвища, імена, по батькові осіб, які присутні при арешті майна;
  • стягувача і боржника;
  • особа, якій майно передається під охорону;
  • реквізити судового документа і його зміст;
  • найменування предметів, які підлягають опису, з описом характерних ознак кожного (вага, колір, розміри, відсоток зносу);
  • оцінка всіх включених в акт предметів окремо і вартість всього майна;
  • термін, після закінчення якого майно буде реалізовано.

В акті повинна бути зроблені відмітки про те, що особі, яка прийняла на зберігання арештоване майно, роз'яснено його обов'язки, і він попереджений про відповідальність за дане майно, а також про те, що боржник та інші особи отримали роз'яснення про порядок і строки оскарження дій представника судового органу.

В акті опису обов'язково повинні бути записані зауваження і заяви осіб, які були присутні при проведенні процедури арешту майна.

Якщо в той час, коли проводиться опис майна судовими приставами, інші особи заявлять на дане майно свої права, воно все ж вноситься до акта опису, але про претензії іншої особи обов'язково робиться в акті відмітку.

Свої підписи під актом повинні поставити, крім судового пристава, поняті, особа, якій передано під охорону майно, і інші особи, які були присутні при скоєнні процесуальної дії.

Акт опису майна повинен бути складений в 2 примірниках. Один - для судового пристава, другий отримує під розписку боржник.

Опис майна судовими приставами - завершення процедури

Пристав-виконавець, закінчивши з описом майна, повинен оголосити боржника (якщо майно залишається у нього) або зберігачу (при передачі описаного майна на зберігання) про заборону розпоряджатися ним. Розуміється заборона продавати майно, обмінювати, дарувати тощо.

Копії документів: постанови про арешт майна та акта опису майна, направляються сторонам виконавчого провадження в строк не пізніше наступного дня, а при вилученні майна - негайно.