Реклама
Реклама
Реклама

Оцінка майна при вступі в спадщину (ціна)

  1. стандартні параметри
  2. Опис поняття і коли це потрібно
  3. Що зазвичай потрапляє під огляд
  4. Необхідність опису та охорони
  5. Порядок і важливість оцінки майна при вступі у спадок
  6. Документи і оформлення результатів
  7. держмито
  8. Спірні питання та складності

Прийняття спадщини в деяких випадках є досить тривалу і важку процедуру, і зокрема, це стосується тих ситуацій, коли на майно покійного претендує відразу велику кількість людей.

Основна складність виникає з тим, щоб розподілити наявну власність між усіма потенційними спадкоємцями, і при цьому призначити також для кожного з них відповідну суму державного мита за реєстраційні послуги , Що і займає в основному багато часу через те, що потенційні спадкоємці не можуть визначитися самостійно, і кожен намагається відстоювати свої права в судовому порядку.

Для визначення точної суми проводиться професійна оцінка майна при вступі у спадок, і для сторін краще заздалегідь розібратися в тому, як повинна проводитися така процедура в 2019 році і які її особливості варто враховувати.

стандартні параметри

В першу чергу, варто розібратися з тим, що являє собою процедура оцінки майна, і для яких цілей вона в принципі проводиться.

Опис поняття і коли це потрібно

Спадкоємець зобов'язаний визначитися з тим, чи збирається він отримувати в спадок майно свого покійного родича, тобто він повинен надати нотаріусу остаточне рішення з приводу того, погоджується він на прийом спадщини або ж відмовляється від нього . чинний Цивільний кодекс включає в себе повний перелік умов, які відносяться до спадкових справах, включаючи вимоги, що пред'являються до процедури оцінки успадкованого майна.

Акт експертної оцінки майна є одним з найбільш важливих документів, необхідних нотаріусу для подальшої реєстрації спадщини, і без цих паперів нотаріус просто не зможе оформити свідоцтво і, відповідно, підтвердити право на спадщину. Справа в тому, що саме акт про проведення оцінки є документ, на підставі якого визначається розмір державного мита, оплачуваної спадкоємцем до федерального бюджету.

Прийняття спадщини   в деяких випадках є досить тривалу і важку процедуру, і зокрема, це стосується тих ситуацій, коли на майно покійного претендує відразу велику кількість людей

Зразок акта експертної оцінки майна

В даному випадку оплачується певний відсоток від суми, записаної в оціночному акті. Дана виплата направляється на оплату послуг нотаріуса, які потрібні в процесі оформлення свідоцтва про перехід прав власності вказаною спадкоємцю. При цьому варто відзначити той факт, що оцінка здійснюється не тільки по відношенню до різної нерухомості, але ще і до інших видів спадкової власності.

Правильна оцінка спадкової власності не тільки дає можливість визначитися з точним розміром державного мита, але ще і спростити рішення різних конфліктних ситуацій, які можуть виникати між потенційними спадкоємцями.

Правильна оцінка спадкової власності не тільки дає можливість визначитися з точним розміром державного мита, але ще і спростити рішення різних конфліктних ситуацій, які можуть виникати між потенційними спадкоємцями

При законному спадкуванні оціночна довідка замовляється спадкоємцями в повній відповідності з тією черговістю, яка встановлена ​​законодавством в процесі оформлення спадкового права, а якщо ж проводиться розподіл часток в майні, що успадковується, то в такому випадку оформлення оцінки здійснюється тими особами, які були вказані в заповідальному документі

Що зазвичай потрапляє під огляд

Найбільш затребуваною послугою на сьогоднішній день є визначення вартості різної нерухомості, тобто гаражів, квартир , будинків і всіляких комерційних об'єктів. Також доводиться оцінювати і будь-якої автомобільний або інший транспорт , Якщо він включений в загальну спадкову масу. В даному випадку експерти беруть до уваги, до якого типу транспорту відноситься даний об'єкт, який він має пробіг і наскільки є затребуваним на діючому ринку.

Окрему увагу варто приділити процедурі оцінки акцій різних підприємств, які перебували у власності покійного. В процесі виконання такої роботи експерти проводять перевірку котирувань, а також повинні здійснити порівняльний аналіз ситуації на фондовому ринку. При цьому варто відзначити той факт, що процедура оцінки акцій здійснюється відповідно до спрощеною схемою, в зв'язку з чим показники їх вартості завжди будуть мінімальними.

В процесі проведення робіт експерт повинен буде в обов'язковому порядку вимагати свідоцтво про смерть, певний перелік установчої документації та спеціальну виписку з депозитарію. Останній документ потрібно з тією метою, щоб нотаріус розумів загальна кількість акцій, що перебувають у власності покійного. Процедура такої оцінки здійснюється протягом 1-4 днів, і проводитися повинна по відношенню до будь-яких цінних паперів, які будуть вказуватися в спадковій масі.

Крім цього, часток у спадщині також є і частина якогось ТОВ, і вона теж повинна проходити процедуру оцінки. В даному випадку нотаріус бере до уваги тільки той протокол визначення точної вартості частки в статутному капіталі, який оформлявся на дату смерті спадкодавця , І це є обов'язковою умовою.

Необхідність опису та охорони

Для збереження первозданного вигляду успадкованого майна потрібно для початку провести складання докладного переліку того, що саме буде в нього включено, і для цього здійснюється процедура опису всього майна.

Така робота проводиться нотаріусом при обов'язковій присутності двох свідків, а також спадкоємців і виконавців волі покійного за їх власним бажанням. В якості свідка може виступати тільки повністю дієздатна особа, що не мають власних інтересів в оформленні спадщини.

Таким чином, в ролі таких осіб не можуть виступати ті особи, які і самі є спадкоємцями даного майна, навіть якщо по відношенню до них було оформлено відказ або покладання. Крім цього, заборонено виступ на правах свідків і неписьменних громадян, які не володіють мовою.

Опис майна здійснюється лише за наявності письмової згоди з боку будь-якої людини, що проживає на одній території із загиблим. Якщо ж хтось пред'являє заперечення проти проведення опису, він має право подати відповідну заяву нотаріусу, після чого для запевнення такого відмови оформляється відповідний акт, і в такій ситуації вимагати власну частку спадкоємці вже зможуть тільки в судовому порядку.

Бувають і такі ситуації, коли спадкодавець залишає після своєї смерті також готівкові гроші, в зв'язку з чим ці суми повинні вноситися на нотаріальний депозит для забезпечення їх охорони. Коштовності відправляються в банк для складання спеціального договору.

Інші одиниці спадкової маси надаються уповноваженій особі для зберігання, і в якості такої особи може виступати родич, який входить до числа спадкоємців, виконавець заповіту, а також довірчий керуючий або будь-яке інше обличчя, яке може бути довіреною на думку нотаріуса.

Порядок і важливість оцінки майна при вступі у спадок

Для проведення оцінки досить звернутися в професійну оціночну організацію, що має відповідні повноваження. У переважній більшості випадків люди вважають за краще звертатися до експертів, розташованим недалеко від місця відкриття спадщини, так як це не тільки зручно, але ще і рекомендується більшістю нотаріусів.

Проведення оцінки спадщини може здійснюватися як шляхом виїзду на місце, так і без необхідності проведення такої процедури. У разі необхідності виїзду оцінювача досить виїхати за місцем розташування об'єкта нерухомості, після чого провести огляд і визначитися з ринковою або кадастрової вартістю майна.

В даному випадку вкрай важливо, щоб процедура оцінки була проведена максимально точно і об'єктивно, так як, в першу чергу, від цього залежить загальна сума державного мита. На перший погляд, може здатися, що сума мита становить всього 0.3% від загальної вартості майна, і це не така велика сума, щоб на неї сильно впливала процедура оцінки, але насправді навіть ця частина може виявитися досить великої виплати, що досягає 100 000 рублів.

3% від загальної вартості майна, і це не така велика сума, щоб на неї сильно впливала процедура оцінки, але насправді навіть ця частина може виявитися досить великої виплати, що досягає 100 000 рублів

нотаріус здійснює заходи з охорони спадщини і управління ним протягом строку, який визначається нею самою з урахуванням характеру і цінності спадщини, а також часу, необхідного спадкоємцям для вступу у володіння спадщиною, але не більше ніж протягом шести місяців.

Як оформити відмову від спадщини - читайте в цієї статті .

Крім усього іншого, за рахунок правильної оцінки майна в подальшому можна спростити процедуру виділення частин спадкової маси , А також визначити частку при виникненні конфліктних ситуацій.

Документи і оформлення результатів

Для проведення оцінки майна потрібно буде надати уповноваженим особам певний пакет документів, а саме:

  • цивільний паспорт, включаючи як оригінал, так і копії;
  • документи, що підтверджують наявність у спадкодавця права власності на передане майно;
  • технічна документація на рухоме і нерухоме майно, яке буде переоформляти у власність спадкоємця.

При цьому варто відзначити той факт, що в разі вступу в спадок юридичної особи від нього буде потрібно надання певних документів, що підтверджують його реквізити. Після проведення оціночних робіт складається спеціалізований акт із зазначенням результатів цієї перевірки.

Акт оцінки вартості майна включає в себе наступний перелік даних:

  • докладний опис всіх основних характеристик даного майна;
  • інформацію щодо даного сегмента ринкової нерухомості;
  • докладний опис всіх методів, які використовувалися в процесі визначення вартості майна;
  • остаточні результати розрахунку ринкової вартості даного майна.

Після завершення цієї процедури той суб'єкт, який займався проведенням оцінки, повинен буде передати замовнику певний пакет документів, що включає в себе:

  • акт проведених оціночних робіт;
  • офіційний договір;
  • платіжний документ, який підтверджує оплату послуг оцінювача;
  • звіт про проведену оцінку об'єкта, яка потрібна для вступу в права власності.

Грунтуючись на всіх цих документах, нотаріус продовжує процедуру оформлення спадщини на вказану особу. При цьому не варто забувати про те, що після оформлення оціночного документу він зберігає свою силу тільки протягом певного проміжку часу, так як ринкова вартість нерухомості постійно змінюється.

держмито

Як говорилося вище, розмір державного мита встановлюється у вигляді певного коефіцієнта від ринкової ціни переданого майна і визначається в залежності від того, наскільки близькими були родинні стосунки між спадкодавцем і його потенційним правонаступником.

Таким чином, родичам першої черги потрібно буде виплатити 0.3% від загальної вартості переданого майна, причому ця сума не може бути більше 100 000 рублів, в той час як всім іншим треба буде виплачувати вже 0.6% від загальної ціни, а гранична межа виплат для них збільшується вже до 1 000 000 рублів.

Існує кілька категорій громадян, які відповідно до чинного законодавства повністю звільняються від необхідності сплати державного мита, і зокрема, це стосується:

  • неповнолітніх;
  • співмешканців спадкодавця;
  • спадкоємці майна тих осіб, які загинули в процесі виконання службових обов'язків;
  • особи, котрі вступають оформляють спадщину на різні страхові суми і банківські вкладення.

За фактом надання нотаріусу квитанцію, що підтверджує сплату державного мита, у відповідь заявнику повинно бути надано свідоцтво, яке підтверджує наявність у нього права використання даної нерухомості

Спірні питання та складності

В першу чергу, всі сторони спадщини повинні правильно розуміти, що краще за все всі спірні питання вирішувати в максимально короткі терміни, тому що:

  • законодавством визначаються не такі великі терміни для оформлення спадщини, загальна сума яких становить всього півроку;
  • в процесі відкриття спадщини інші спадкоємці можуть швидко оформити свідоцтво про спадщину і навіть висувати свої претензії, пов'язані з одноосібним розпорядженням зазначеним майном;
  • можливість відновлення вже пропущені терміни, встановлена ​​чинним законодавством, не дає ніяких гарантій того, що він дійсно буде відновлений;
  • в найвигіднішому становищі завжди залишається саме власник майна, так як з моменту вступу в свої права він може розпоряджатися наданим майном на свій розсуд і проводити будь-які операції, включаючи його здачу в оренду або продаж.

Як заявник, так і інші спадкоємці в процесі проведення розглядів або просто через смерть близької людини можуть піддаватися психологічному стресу, що часто викликає неадекватну поведінку, що переростають в різні конфлікти з іншими членами сім'ї. Саме тому краще заздалегідь підготуватися до таких ситуацій і зрозуміти, що краще за все вирішити питання мирно.

Саме тому краще заздалегідь підготуватися до таких ситуацій і зрозуміти, що краще за все вирішити питання мирно

Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

Як скласти заяву про вступ у спадок - ви можете знайти ось тут .

Зразок угоди про розподіл спадщини між спадкоємцями - можна знайти в цієї статті .