Реклама
Реклама
Реклама

Норми видачі та списання річної спецодягу

  1. Як відбувається списання?
  2. Дострокове списання річної спецодягу

Працівникам, які здійснюють трудову діяльність в небезпечних і шкідливих виробничих умовах, необхідна спецодяг. Вона видається роботодавцем або набувається ними самостійно.

Увага! Видача спеціального одягу та засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) - обов'язок роботодавця для більш ніж 195 професій.

Види річної спецодягу:

  • костюми,
  • брюки,
  • куртки,
  • халати,
  • фартухи та ін.

Якщо ви купуєте спецодяг самостійно, то обов'язково звертайте увагу на матеріал, з якого вона проводиться. Наприклад, цей постачальник ( https://www.ronta.ru ) Докладає до кожного товару опис із зазначенням використовуваних при пошитті тканин.

Як відбувається списання?

Порядок списання спецодягу визначається тим, в яку групу включаються кошти на її придбання - основну або запасну виробничу. Якщо сукупна вартість речей перевищує 40 000 руб., То вони належать до основних засобів і підлягають відображенню в бухгалтерській документації.

Списання при цьому оформляється «лінійним» способом:

  • по закінченню періоду корисної експлуатації (якщо термін видачі перевищує 1 рік),
  • при здачі співробітником.

Термін вибуття конкретного виду спецодягу з експлуатації встановлюється нормативно-правовими документами, і може бути змінено (на користь працівника!) Локальними актами підприємства. Списання і видача нової спецодягу - обов'язок роботодавця або призначеного ним відповідальної особи.

Наприклад, мулярові на літній період видається:

Наприклад, мулярові на літній період видається:

Літня спецодяг видається «до зносу» призначена для застосування до тих пір, поки не буде визнана непридатною (тобто не буде забезпечувати належного рівня безпеки).

Отже, конкретних термінів списання та видачі річної спецодягу не встановлюється. Вона видається працівникам на певний період і буде перебувати у них, поки не закінчиться належний час експлуатації.

У цей період включається також зимовий час і час, коли працівник не виконує покладені на нього трудові функції (наприклад, знаходиться в щорічному або лікарняній відпустці).

Дострокове списання річної спецодягу

Літній одяг може бути списана раніше терміну, а новий комплект виданий попередньо. Це знаходить формальне відображення в акті списання засобів індивідуального захисту.

Причини дострокової заміни:

  • фізичне зношування,
  • псування,
  • розкрадання.

Якщо псування відбулося з вини працівника, то він змушений придбати спецодяг самостійно (за власні кошти).

Рекомендуємо звертатися тільки до перевірених постачальників (наприклад, тут https://www.ronta.ru/catalog/letnyaya_spetsodezhda/ за запитом направляються Сертифікати якості), щоб забезпечити високий рівень захисту при виконанні роботи в небезпечних умовах. Вибираючи спецодяг, особливу увагу приділіть правильному підбору розміру.

Як відбувається списання?
Як відбувається списання?