Реклама
Реклама
Реклама

Договір дарування квартири: правила оформлення

  1. Що таке дарування квартири?
  2. Спадкоємці на подаровану квартиру
  3. Список необхідних документів
  4. Як подарувати квартиру дитині?

Договір дарування квартири - поширена практика Договір дарування квартири - поширена практика. Але часто люди, які зіткнулися з необхідністю складання договору, не знають, які документи потрібні для його складання. Розібратися в нюансах допоможе юридична консультація в Мінську, ми ж в статті пропонуємо ознайомитися з основними положеннями.

Що таке дарування квартири?

Дарування квартири - назва угоди, яка має на увазі безкоштовну передачу житлоплощі. Дарувальник може як передавати житло відразу, так і взяти на себе обов'язок передати його після смерті або інших обставин. Обдаровуваний (людина, яка буде отримувати житло) повідомляється про плани дарувальника і повинен бути згоден прийняти квартиру.

Об'єктом договору дарування стає нерухомість (ціла квартира, будинок, частину квартири, півбудинку). Обов'язково вказується інформація про локації (адресу) житлової площі, а також її розмір.

Процес дарування вважається безоплатній угодою. Дарувальник не має права вимагати свій подарунок назад. Подібні вимоги, як і бажання отримати грошову винагороду, вважаються порушенням закону.

Спадкоємці на подаровану квартиру

Після оформлення договору дарування квартири, законно зареєструвавши право власності, обдарований стає повноправним власником нерухомості. Людина може розпоряджатися житлом на свій розсуд.

Існує право заперечування угоди. Їм можуть скористатися сторонні особи, які впевнені, що угодою були обмежені їхні права. Спробувати оскаржити договір можна, якщо:

  • громадянин, який дарує нерухомість, не віддавав звіту своїм діям (наприклад, через психічного розладу);
  • на людину морально чи фізично тиснули з боку.

Також оскаржують документ, якщо дарувальника обдурили. Сюди відносять ситуації, коли обдарований вчинив замах на життя дарувальника або загрожував життю його родичів. Спадкоємці нерухомості мають повне право скасувати дарування (через суд), якщо було доведено, що обдарований зловмисно вбив дарувальника.

Автоматичне припинення дії договору відбувається, коли обдарований вмирає раніше дарувальника. Тоді об'єкт повертається дарувальнику.

Існує ряд випадків, коли дарування заборонено: дарувати житло не можна від осіб, яким менше 14 років, від громадян, визнаних недієздатними. Не допускається дарування майна працівникам медичних установ, представникам органів соціального захисту людьми, які знаходяться на утриманні, вихованні або лікуванні в установі, а також їх подружжям і родичами.

Дарування вважається безкоштовною передачею власності, а значить, дарувальник не повинен платити податок. На плечі обдаровуваного, якщо він не є близьким родичем, лягає оплата прибуткового податку: його сума дорівнює 12% від оціночної вартості нерухомості.

Список необхідних документів

Головне правило укладання договору - особиста присутність обох сторін. Громадяни повинні надати нотаріусу паспорта, копію особового рахунку, виписку з ЕГРН (єдиного державного реєстру нерухомого майна). Якщо житло було куплено в шлюбі, чоловік або дружина дарувальника надають згоду на здійснення угоди. Аналогічний документ пред'являють все обличчя, прописані в квартирі.

Додатково буде потрібно техпаспорт, документ, що підтверджує право власності (судове рішення, свідоцтво купівлі-продажу і т.п.).

При складанні договору обов'язково фіксуються права осіб, які проживають в квартирі, на використання своїх квадратних метрів навіть після того як зміниться власник.

Як подарувати квартиру дитині?

При здійсненні операції з неповнолітньою дитиною його інтереси представляє законний представник (батько, опікун, усиновитель). Законні представники мають розпоряджатися майном до тих пір, поки дитині не виповниться 18 років.

При укладанні договору дарування квартири дотримуються положень 32 глави ДК РБ. Згідно з нормативно-правовому акту, всі документи повинні бути зареєстровані в територіальній організації, що має право реєструвати об'єкти нерухомості (БРТІ).

Обов'язкова умова оформлення - нотаріальне засвідчення.

Людина, який уклав договір дарування квартири, має повне право розпоряджатися ним на свій розсуд. Продати таку нерухомість теж можна. Детально розібратися в усіх деталях оформлення договору дарування, а також супроводити угоду і надати допомогу в підготовці документів можуть агентства нерухомості в Мінську , Знайти яких допоможе каталог TAM.BY.

Що таке дарування квартири?
Що таке дарування квартири?
Як подарувати квартиру дитині?