Реклама
Реклама
Реклама

Договір дарування гаража (зразок бланка, форма) - в 2019 році, Росреестр, земельну ділянку, як оформити заповнення, реєстрація угоди, податок, право на власність, документ

  1. Що важливо знати
  2. Законодавчі акти
  3. Головні вимоги
  4. Всі варіанти зразків
  5. особливості угоди
  6. Загальні умови збору
  7. Процес державної реєстрації
  8. Чим характерний договір дарування гаража
  9. важлива документація
  10. Звернення в Росреестр
  11. нюанси оформлення
  12. Уточнення щодо землі і частки
  13. Вартість послуги і податки
  14. Часто задавані питання

Дарчий вважається найбільш простим договором щодо юридичного оформлення. Тому багато громадян часто вдаються саме до такої форми укладання угоди.

Відповідно до того, що планується передавати в дар, а також зі статусом сторін, може помінятися форма документа. Наприклад, при передачі гаража в якості об'єкта папір матиме інший вираз на відміну від дарування автомобіля.

Досвідчений юрист може розповісти, як оформити договір дарування на гараж в 2019 році. Але сторонам рекомендується заздалегідь з'ясувати основні моменти складання паперу і особливості угоди.

Що важливо знати

Угода про передачу в дар майна проводиться відповідно до Цивільного кодексу РФ. Законом визначено, що дарування можливо виключно на безоплатній основі. При цьому виділяють деякі категорії осіб, які не можуть виступати в якості однієї зі сторін угоди.

Такими є:

  • недієздатні громадяни з психічними захворюваннями, під наркозом і в комі, які беруть сильнодіючі психотропні препарати;
  • неповнолітні діти без офіційних представників у вигляді опікунів, батьків, родичів;
  • комерційні структури, які взаємодіють один з одним;
  • державні та муніципальні службовці.

Заповнення договору дарування може бути самостійним або нотаріально складеним. Важливо не допускати помилок при оформленні документа.

Після того, як договір складений, анулювати його боку не мають права. Навіть після смерті дарувальника на майно має право тільки обдаровуваний.

В угоді обов'язково повинні брати участь дві сторони. Якщо дарувальнику заподіюється шкода з боку обдаровуваного, можливо розірвання договору.

Якщо дарувальнику заподіюється шкода з боку обдаровуваного, можливо розірвання договору

Зразок договору дарування гаража

Законодавчі акти

Перехід права власності на гараж від однієї людини до іншої на безоплатній основі називається даруванням. Угода складається відповідно до Цивільного кодексу РФ.

Виділяють кілька статей в законі, що регулюють проведення процедури:

Питання сплати податкових зборів за угоду прописуються в Податковому кодексі РФ. Сума внеску відзначається в статтях 40 і 217.

Стаття 40. Принципи визначення ціни товарів, робіт або послуг для цілей оподаткування

Стаття 217. Доходи, які не підлягають оподаткуванню (звільняються від оподаткування)

Головні вимоги

Зразок договору дарування гаража може змінюватися в залежності від обставин угоди. Важливо пам'ятати про основні моменти, що виділяються для конкретних ситуацій.

Всі варіанти зразків

Всю люди можуть бути сторонам угоди щодо дарування майна. Наміри дарувальника повинні бути підтверджені за допомогою офіційного документа - дарчим. Вона складається довільно. Але при цьому повинні бути дотримані всі вимоги до подібних паперів.

Бланк дарчим можна скачати в інтернеті. Також наводиться приклад заповнення документа в залежності від конкретних ситуацій.

Завантажити бланк договору дарування гаража

Найчастіше процедура проводиться між близькими родичами. Такими, згідно зі статтею Сімейного кодексу РФ, є родичі прямих висхідних і низхідних ліній.

Угода може укладатися між членами сім'ї при їх обопільного бажання. При цьому процедура не має тонкощів за рахунок спорідненості сторін. Угода є аналогічною тій, що відбувається між сторонніми людьми. Для дарувальника і обдаровуваного передбачаються такі ж обмеження.

Відмінність полягає лише в тому, що при передачі документів потрібно буде докласти папір з підтвердженням спорідненості сторін. У цьому випадку вдасться уникнути сплати податку за дарування.

Зразок паспорта громадянина РФ

Передача власності може проводитися від батьків до дітей. Якщо в якості одержувача виступає син, то його повинен супроводжувати законний представник: батько, опікун. Ці вимоги відображаються в статті 26 ЦК РФ.

Стаття 26. Дієздатність неповнолітніх у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років

Якщо гараж передається дитині не від батька, то податок повинен буде вноситися офіційним представником неповнолітнього. Самостійне проведення операції можливо після досягнення дитиною віку 14 років.

Спеціальна форма договору передбачається, якщо разом з гаражем передається і земельну ділянку. У власника повинно бути офіційно зареєстроване право власності на обидва об'єкти. Воно оформляється в Росреестра при подачі документів.

Найчастіше ділянку оформляється в частковій власності. Тому гараж може належати кожному з власників.

При входженні в гаражно-будівельний кооператив, власник гаража позбавляється права на його передачу до повного внесення паю. Ця норма відбивається в статті 218 НК РФ.

Стаття 218. Стандартні податкові відрахування

Дарування з подальшої реєстрації в даному випадку не представляється можливим. Якщо власник порушить закон, він може втратити об'єкта. Металевий або цегляний гараж зноситься, а вартість витрати не відшкодовується.

Найпростішим варіантом оформлення угоди є передача гаража, на якого є право власності. В цьому випадку перешкод виникнути не повинно.

особливості угоди

Гаражним будовою називають приміщення, де зберігаються транспортні засоби будь-якого виду. Дарування проводиться відповідно до глави 32 Цивільного кодексу РФ. Угода передбачається між родичами і сторонніми людьми.

Важливо дотримуватися основні вимоги при проведенні процедури. Сторони повинні висловити обопільна згода. При передачі дару складається акт прийому-передачі із зазначенням основних характеристик предмета.

Серед них виділяють:

  • назва, дата і місце, де складається документ;
  • особисті дані сторін;
  • опис предмета дарунка (рік створення, тип, площа, розміри);
  • права і обов'язки дарувальника і обдаровуваного;
  • відомості про обтяження;
  • термін вступу в законну силу і документи, що додаються.

Дарчий складається самостійно або із залученням нотаріуса. Додатково прописуються відомості про земельну ділянку, який передається разом з гаражем.

Завантажити бланк акту прийому-передачі гаража в форматі Word

Після передачі прав власності на бокс розділити його при розлученні не вдасться. Адже об'єкт дарування не зізнається спільно нажитим майном.

Важливо пам'ятати про деякі особливості угоди:

  • Зворотної сили документу не передбачається. Тому його розірвання не представляється можливим.
  • Право власності не має терміну дії. Тому навіть після смерті дарувальника гараж буде належати обдаровуваному.
  • Розірвати угоду можна при нанесенні шкоди здоров'ю дарувальника з боку обдаровуваного.

Свідоцтво про державну реєстрацію права на гараж

Загальні умови збору

Прибутковий податок передбачається для будь-якого виду угод, при яких передається майнове право. Тому навіть при складанні дарчим необхідно внести 13% податку. Платіж розраховується залежно від вартості об'єкта нерухомості.

Оплата податку не передбачається для близьких родичів. Буде потрібно тільки внесення державного мита в розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за сам гараж, а також 350 рублів за землю.

Процес державної реєстрації

Державна реєстрація проводиться не завжди. Але рекомендується офіційне закріплення угоди в спеціалізованих структурах. Це допоможе новому власнику підтвердити право володіння гаражем.

Для проведення процедури необхідно зібрати і передати основні документи у Федеральну реєстраційну службу. Важливо, щоб при оформленні угоди були присутні обидві сторони.

Буде потрібно взяти з собою повний пакет документів, який включає в себе:

  • паспорта і свідоцтва про народження (за участю неповнолітньої особи);
  • документи про опіку;
  • згода родичів на проведення процедури;
  • правовстановлюючі папери;
  • квитанцію про сплату державного мита;
  • технічні документи на об'єкт дарування ;
  • довіреність, якщо в угоді бере участь представник сторони;
  • договір дарування, засвідчений нотаріально.

Завантажити зразок технічного паспорта

Перевірка комплекту проводиться протягом десяти днів. Після цього видається свідоцтво про право власності та офіційно завірена дарча.

Чим характерний договір дарування гаража

При складанні договору дарування потрібно пам'ятати про деякі важливі нюанси. Сторонам необхідно зібрати повний пакет документів. Не варто забувати про такі питання, як розпорядження земельною ділянкою та виділення часток.

важлива документація

Щоб скласти договір про передачу в дар гаража, необхідно зібрати певний пакет документів.

У нього входять:

  • посвідчення особи сторін або представників;
  • підтверджують право власності паперу на гараж (свідоцтво про реєстрацію права, реєстраційне посвідчення);
  • правовстановлюючі документи ( договір купівлі-продажу , Свідоцтво про спадщину, судове рішення, дозвіл на будівництво);
  • технічна документація ( кадастровий і технічний паспорта);
  • документи на ділянку землі (кадастровий паспорт, документи про право власності).

Звернення в Росреестр

Якщо гараж вважається капітальної спорудою, він повинен бути офіційно зареєстрований. Ці норми відзначаються в ФЗ №218, який був виданий 13 липня 2015 року.

Після проведення операції дарування необхідно звернутися в Росреестр протягом 10 днів. У разі реєстрації дарування буде законним. Новий власник набуває право володіння на підставі статті 574 ЦК України.

Стаття 574. Форма договору дарування

нюанси оформлення

Дарування оформляється у вигляді спеціального договору. Він складається письмово, так як безоплатно передається об'єкт нерухомості.

У документі не відображаються зобов'язання зустрічного характеру. При цьому обидві сторони повинні бути дієздатними і мати право на участь в процедурі дарування.

Оформити документ можна самостійно, що дозволить уникнути фінансових витрат при відвідуванні нотаріуса.

У ньому необхідно зазначити основні моменти:

  • місце проведення дарування;
  • реквізити боку;
  • найменування предмета дарування та його характеристики;
  • права і обов'язки дарувальника, обдаровуваного;
  • відсутність обтяження на об'єкт дарування;
  • несення витрат сторонами;
  • дата вступу документа в силу;
  • підписи сторін.

При входженні гаража в ГСК буде потрібно довідка про повну виплату паю.

Уточнення щодо землі і частки

Можливо дарування не тільки цілого гаража, але і його частки. При цьому можна поділити об'єкт на кілька частин для різних осіб. При цьому дарча буде складена в тому ж порядку, що і при передачі повністю об'єкта.

Важливо визначити розміри часток для кожного власника. Також буде потрібно визначення порядку використання частин майна новими власниками.

Гараж обов'язково варто на якийсь землі. Тому відокремити ці два об'єкти не вдасться. В один момент проводиться дарування як гаража, так і ділянки під ним. Важливо відзначити в дарчим даний факт із зазначенням розмірів землі.

Після проведення процедури у обдаровуваного на руках повинно виявитися два документа: свідоцтва про право власності на гараж та землю.

Вартість послуги і податки

Вартість процедури може варіюватися в залежності від обставин, що склалися. Тому фіксовану суму назвати не вдасться. Окремо оплачується вартість копіювання документів.

При оформленні договору між родичами в нотаріальній палаті передбачається особливий тариф - три тисячі рублів і 0.2% від вартості гаража. Якщо сторони не перебувають у родинних стосунках, сума оплати збільшується.

Також виділяють ще дві статті оплати. Обов'язково потрібно внести державне мито, розмір якої встановлюється на федеральному рівні. Не варто забувати про податкові зобов'язання.

Засвідчення документів здійснюється при оплаті держмита. Вона складе 0.5% від вартості гаража і землі. Сума складе не менше трьохсот і не більше двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При оформленні угоди між сторонніми особами потрібно буде заплатити:

  • один відсоток з суми до мільйона рублів;
  • десять тисяч рублів і 0.75 за перевищення мільйона при вартості об'єкта від 10 тисяч до мільйона рублів;
  • 77 тисяч 500 рублів при ціні гаража від 10 мільйонів рублів і додатково при перевищенні максимального значення 0.5% від суми.

Процедура передбачає обов'язкову сплату податкового збору. Виняток становлять угоди між близькими родичами (стаття 217 НК РФ).

Стаття 217. Доходи, які не підлягають оподаткуванню (звільняються від оподаткування)

Інші особи повинні внести в державну скарбницю 13% від вартості гаража після його оцінки. Іноземцями оплачується 30% від суми (стаття 224 Податкового кодексу РФ).

Стаття 224. Податкові ставки

Часто задавані питання

Багато людей стикаються з проблемними моментами при проведенні процедури дарування.

Тому відповіді на найбільш поширені питання наведені нижче:

Якщо у власності є гараж та земельна ділянка, на якому він розташовується, як проводиться процедура дарування?Буде потрібно складання однієї або двох дарчих?Який податок потрібно оплачувати, якщо в якості обдаровуваного виступає рідний брат?

Гараж та земельна ділянка будуть вважатися одним цілим відповідно до закону. Тому можливо дарування зі складанням одного документа. Але після реєстрації новий власник отримає два свідоцтва на кожен з об'єктів. Оплата податку не передбачається в даному випадку. Це пов'язано з тим, що брат вважається близьким родичем. Тітка хоче подарувати гараж, але користуватися ним я не збираюся. Якщо я буду продавати його відразу ж після дарування, чи буде потрібно оплата податку? Сімейним кодексом визначається, що тітка і племінник не є близькими родичами. Тому сплата 13% в казну держави за отримання дару обов'язково. При продажу об'єкта після реєстрації прав власності протягом трьох років також передбачає оплату ПДФО в сумі 13%. Чи потрібно мені платити держмито при зверненні в Росреестр, якщо я хочу подарувати внучці половину гаража? Державне мито за реєстрацію угоди в Росреестра оплачується всіма громадянами, якщо вони не входять в певний список пільговиків. Сума складе дві тисячі рублів за будова і 350 рублів за землю. Навіть якщо угода укладена між близькими родичами, оплата все одно проводиться.

Буде потрібно складання однієї або двох дарчих?
Який податок потрібно оплачувати, якщо в якості обдаровуваного виступає рідний брат?
Якщо я буду продавати його відразу ж після дарування, чи буде потрібно оплата податку?
Чи потрібно мені платити держмито при зверненні в Росреестр, якщо я хочу подарувати внучці половину гаража?